Kristjan Kombe ihmettelee Liigan osakekohua: "Käytännössä Liiga on avattu, mutta todellisuudessa suljettu”

MESTIS / Haastattelu
Kombe jatkoi hurjaa pistevirettään TUTOn vieraana.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kristjan Kombe on antanut Mestiksen syyskaudella myrskyvaroituksen. 28 tehopistettä 19 otteluun iskenyt virolainen on hurjassa pistetahdissa, mutta 23-vuotiaan tähtäin on kirkkaammissa valoissa. Marraskuun aikana ilmi tulleet päätökset kuitenkin sekoittavat haaveita.

Mestiksen syyskauden yksi suurimmista hahmoista pelaa JoKP:n paidassa. Joensuulaisten kultakypärä, historiallisessa pistetahdissa pelaava Kristjan Kombe on nauttinut tehokkaasta alkukaudestaan, mutta Viron maajoukkueen vakiokasvon tähtäin on jo Mestistä pidemmällä.

Kovassa nousukiidossa ollut JoKP sai perjantaina karun palautuksen arkeen, kun Jokerit murskasi joensuulaiset peräti lukemin 8–2. JoKP kuittasi tappion vahvasti, ja lauantaina TUTOn vieraana nähtiin huomattavasti otteitaan parantanut vierasjoukkue.

Kombe kertoo olevansa erittäin tyytyväinen joukkueensa otteisiin lauantaina.

– Todella hyvä parannus eiliseen, siihen me pyrimmekin, Kombe kertasi.

Perjantainen murskatappio ei Komben kertoman mukaan näkynyt pukukopissa ollenkaan, vaan tilanne oli jo nollattu seuran sisällä.

– No emme me sitä tappiota oikeastaan edes miettineet, sellaisia päiviä tulee välillä nuorelle joukkueelle tässä sarjassa.

Suuri vastuu, suuret tehot

JoKP on noussut syyskauden aikana Mestiksen ylempään keskikastiin, ja joensuulaiset ovat voittaneet viisi ottelua viimeisestä kuudestaan. Kombe on tyytyväinen nousukiitoiseen vireeseen ja takaa, että peli-ilo säilyy pukukopin ryhmähengen ollessa huippuluokkaa.

– Kopissa on todella rento meininki tällä hetkellä. Nuoria jätkiä, jolla riittää todella intoa, ja halua kehittyä joka päivä. Mikäs sen parempaa olla mukana.

Virolainen nauttii Joensuussa suurta vastuuta, sillä hänen peliaikakeskiarvonsa 22.18 on selvästi Mestis-hyökkääjistä korkein, miltei kahden minuutin erolla. Kombe saa vastuuta niin yli- kuin alivoimallakin, mutta hän takaa olevansa valmis hyökkääjälle jopa harvinaisen suuriin peliminuutteihin.

– Totta kai haluan pelata paljon, minä jaksan kyllä. Se minulle sanottiinkin tänne saapuessani, ja uudestaan haluttuani jatkaa, että minulle on luvassa paljon vastuuta. Sen takia harjoittelin koko kesän todella lujaa.

Keskushyökkääjä on käynyt kauden aikana läpi monenlaisia ketjukoostumuksia, mutta useimmiten hänen rinnallaan on pelannut joko Niklas Meriläinen tai Ivo Sedláček. Kolmikko on löytänyt yhteisen sävelen marraskuun otteluiden aikana, ja ketjun kemia toimi hyvin myös lauantain ottelussa. Kombe jakoi suurta kiitosta hirmuvireestä hänen ketjukavereilleen.

– Hyvin ovat kyllä syötöt napsuneet. Minulla on ympärilläni hyvä kenttä, ja kaverit tekevät syötöistäni. Se auttaa todella paljon.

Komben hurja pistetahti on herättänyt kiinnostusta ympäri Suomea, ja virolaisen nimi on pyörinyt jo Liigan siirtohuhuissa ensi kautta koskien. Hänen sopimuksensa JoKP:n kanssa kattaa tämän kauden, mutta 23-vuotias on asettanut selvän tavoitteen itselleen.

HPK:n junioriputkesta Liiga-kartalle Hämeenlinnassa murtautunut Kombe pelasi pääsarjatasolla 64 ottelua vuosien 2018–21 välillä tehoilla 2+1. Hän jäi viimeisellä kaudellaan HPK:ssa vähälle vastuulle, mutta lentävä lähtö Mestis-kauteen on antanut virolaiselle mahdollisuuden unelmoida paluusta kirkkaampiin valoihin.

– Totta kai se Liiga on tavoitteena. Haluaisin kovasti vielä mennä takaisin sinne ja näyttää, että pystyn siellä pelaamaan. Ensin haluan kuitenkin vetää tämän kauden kunnialla loppuun.

JoKP on ilmaissut aiemmin kiinnostustaan tavoitella Liiga-paikkaa, ja seuran kotihallin valmistuessa remontista on sillä Liiga-unelman tavoittelua tukevat tilat. Kombe ei peittele mielenkiintoaan Liigaan palaamisesta nimenomaan Joensuussa, jos seura saisi mahdollisuuden nousta ylimmälle sarjatasolle.

– Se todellakin kiinnostaisi. Täällä on mielestäni hoidettu asiat todella hyvin, ja tykkään asua Joensuussa, joten se olisi kiva.

Lisenssikohu herättää ihmetystä

Liigan päätökset pääsarjalisenssin hankkimista kohtaan ovat aiheuttaneet marraskuussa suurta kohua. Muun muassa toisen Mestis-seuran, Jokerien Liiga-osakkeen hinnaksi on hinnoiteltu noin 3,8 miljoonaa euroa. Myös JoKP:n lauantaisen vastustajan, TUTOn osakkeen hinta oli nostettu pilviin, sillä MTV Urheilun tietojen mukaan hinta osakkeelle oli jopa 3,6 miljoonaa euroa. 

Päätökset aiheuttivat muun muassa Jokerien vetäytymisen alkuperäisestä suunnitelmastaan tavoitella Liiga-paikkaa kaudelle 2025–26. Moni Mestis-seurojen kannattaja on ilmaissut tyytymättömyytensä Liigan päätöksestä avata ovensa Mestis-seuroille karsintojen kautta, vaikka todellisuudessa harvalla seuralla on tarvittava rahoitus nousta pääsarjatasolle.

Kombe jakaa kannattajien huolen siitä, että Liiga on hinnoitellut itsensä takaisin suljetuksi.

– Kyllä se vähän huono homma on. Sehän käytännössä on nyt niin, että Liiga on avattu, mutta todellisuudessa se on suljettu. Ei tuollaisia rahoja oikeastaan löydy keneltäkään mistään.

Myös Joensuussa on noteerattu Liigan päätökset, mutta päätös ei seuraa sen nykyisestä tilanteesta johtuen suuremmin hetkauttanut.

– Olemme kyllä puhuneet siitä, muttemme kovin syvällisesti. Olisihan se kuitenkin kiva, jos se olisi kunnolla auki.

Pelillisenä voittajana jupakasta kuitenkin seisoo Mestis. Sarja saa jatkossakin nostetta Jokerien ja Kiekko-Espoon kaltaisista suurseuroista, ja kun sarjakärki IPK, sekä kärkipäässä taistelevat Ketterä ja JoKP lasketaan mukaan, on sarjan tilanne Komben mielestä hyvä.

Virolainen on mielissään myös sarjan pelillisestä tasosta, ja hän pitää sitä kovempana kuin aiemmilla kausilla.

– Mestikseen on tullut paljon nuoria, heitä tuntuu joka vuosi olevan enemmän. Tempo täällä on erittäin kova, ja täällä on vieläkin todella taitavia pelaajia. Taso on mielestäni kovempi kuin esimerkiksi viime vuonna.

Jalat maassa Viron ja ennätysten suhteen

Kombe on noussut viime vuosina yhdeksi Viron maajoukkueen vakiokasvoista. Maajoukkueen päävalmentajana toimii pitkän NHL-uran tehnyt suomalainen Petri Skriko, joka aloitti pestissään syyskuussa. Kombe on tyytyväinen nimitykseen, vaikkakin Virolle jäi maaottelutauolla pelatusta neljän maan Baltic Challenge Cup-turnauksessa saldoksi vasta kolmas sija.

Kombe kertoo, että vaikka uuden päävalmentajan aikakausi lähti takkuillen liikkeelle, on hänellä selvä suunnitelma korjata maajoukkueen kurssi ja asettaa sille pidemmän aikavälin tavoitteita muun muassa nousun tavoittelusta seuraavaan MM-ryhmään.

– Meillä oli juuri ensimmäinen turnaus hänen alaisuudessaan, ja lähdimme perusasioista korjaamaan sitä junaa.

– Skriko on todellakin erittäin hyvä valmentaja, ja mielestäni hänellä on oikea näkökulma siinä, miten tuota joukkuetta autetaan. Nousua seuraavalle tasolle emme kuitenkaan ole edes miettineet vielä.

Palataan nykyiseen: Mestiksen yhden kauden piste-ennätys on 71 pistettä (Tero Forsell 2006–07, Oula Palve 2015–16 ja Mikko Perttu 2022–23). Olet tasaisen pistetahdin taulukolla matkalla samaan pistemäärään. Pyöriikö ennätys yhtään mielessäsi?

– En ole itseasiassa vielä miettinyt tuota, Kombe päättää nauraen.

Juttua muokattu 30.11.2023 klo 11:10: Korjattu Liigan lisenssitoimikuntaa koskevat asiavirheet osakkeen hinnoittelun osalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle