Kristian Vikman: "Ilman meitä tuomareita jokainen kiekkotapahtuma olisi höntsyä!"

LIIGA / Haastattelu
Kristian Vikman jakaa reilun kuukauden päästä jälleen oikeutta Liigassa.
Suomalaisen huipputuomari Kristian Vikmanin toteamus pitää paljon sisällään.

Monilla alueilla Suomessa on krooninen tuomaripula ja olisi ensiarvoisen tärkeää saada uusia nuoria tuomareita. Seurojen toimihenkilöiden olisikin tärkeää ottaa nyt asiakseen antaa aloitteleville erotuomareille työrauha heidän harrastuksessaan eikä tuomita pienimmistäkin virheistä

Uran alku

Kristian Vikman lopetti aikanaan jääkiekkoilijan uran B-junioreissa.

− Olin kärsinyt paljon loukkaantumisista ja sitä kautta kehitys kiekkoilijana ei ollut sitä, mitä odotin. Aloin miettimään, että ei minusta taida tulla NHL-peluria eikä edes liigapeluria. Kun vielä elämä oli ollut pelkkää kiekkoa siihen asti, niin tuntui, että nyt on hyvä aika tehdä jotain muutakin.

− Isäni oli muutamaan kertaan ehdottanut tuomarointia, mutta lopullinen sykäys oli perhetuttuni ehdotus lähteä erotuomarikursseille. Hän vielä toi vanhat tuomarin varusteet, joten sitä myöden menin kursseille, kertoo Vikman uransa aloituksesta.

− Erotuomarikurssin käynnin jälkeen ajattelin, että katsellaan, mitä tästä tulee. Aika nopeasti kuitenkin erotuomarikouluttajat ehdottivat luokitusten nostoa ja sitä kautta pääsyä vaativampiin peleihin. Se nosti nopeasti omat tavoitteet ja halun tehdä töitä päästäkseni ylöspäin.

− Olin ollut aina puolustajan hyvä luistelija ja se tietysti helpotti etenemistä. Kun ajatellaan näitä nykyisiä nuoria pelureita, jotka miettivät pelaamisen lopettamista ja kenties tuomarina koittamista, niin kyllä nykyään on junnulle siltä osin matala kynnys lähteä toimintaan mukaan, kun luistelu on kunnossa.

Ura nousuun

Vikman kävi erotuomarikurssit vuonna 2000. Siitä sitten häntä nosteltiin vähitellen kilpasarjoihin ja sitten vuonna 2009 hänet nostettiin liigaan. Ensimmäiset vuotensa liigassa Vikman oli linjatuomari. 2015 vuodesta alkaen hän on ollut liigassa päätuomari. Uralle mahtuu nyt jo tuomarointia Nuorten ja aikuisten MM-kisoissa sekä olympialaisissa.

Tavoitteet tuomarina

Kysymykseen seuraavista tavoitteista, kun taustalla on jo paljon hienoja pelejä, Kristian Vikman kertoo, että hänen tavoitteenaan on edelleen kansainväliset tehtävät ja oman uran osalta ammattilaisuus myös sopimuksen osalta.

Vaikka Vikman on tehnyt tuomarointia päätoimisesti jo kuusi vuotta, työsopimuksen osalta Suomi on ainoa jääkiekon huippumaa, jossa tuomarit eivät ole sopimusten osalta ammattilaisia. Toivottavasti tämä on muuttumassa tulevaisuudessa.

Yleisesti tuomareilla on aika lailla samanlaiset tavoitteet kuin monella pelaajalla eli NHL ja olympialaiset. Toki NHL:stä hän kommentoi, että kulttuurierot ovat aika suuret, vaikkakin pari eurooppalaista siellä on jo käynyt viheltämässä.

Lajin kiehtovuus

Keskusteltaessa, mikä lajissa kiehtoo miestä, joka kuitenkin on lukenut yliopistossa  kauppatieteitä, Vikman toteaa, että on paljonkin asioita, jotka häntä lajissa kiehtovat:

− Saan toimia rakastamassani lajissa, joka jatkuvasti kehittyy nopeutumalla ja sitä myöden itsekin on koko ajan kehityttävä. Tykkään haasteista ja haluan olla koko ajan parempi. Tässä saa toimia hienojen ihmisten kanssa ja yksikään päivä ei ole samanlainen, joten ei tässä pääse kyllästymään, kertoilee Vikman.

Esikuvat

Kun puhutaan tuomareiden esikuvista, niin Kristian Vikman toteaa, että hänellä ei ole ollut samanlaisia esikuvia kuin yleensä pelaajilla on. Enemmänkin hän on aina katsellut eri tuomareiden hyvin tekemiä asioita eri osa-alueilla.

Puhuttaessa suomalaisten tuomareiden tasosta Vikman toteaa, että kyllä taso on kova ja kelpaa hyvin vertailun sarjaan kuin sarjaan. Kilpailu monilla alueilla on tiukkaa päästäkseen sarjoissa ylöspäin useammalla alueella. Iso ongelma ovat vain aiemmin todetut alueet, joissa on krooninen erotuomaripula.

Palaute tuomareille

− Itselläni palautteet peleistä eivät mene tunteisiin ja enemmänkin olen itse kovin itsekriittinen. Joku peli on saattanut mennä niin pelaajien, valmentajien sekä katsojienkin mielestä hyvin, mutta itse saatan nostaa useita asioita esille, kun käyn mielessäni peliä jälkeenpäin läpi.

Vikman on myös huolissaan myös toimihenkilöiden metelöinnistä nuoria tuomareita kohtaan. 

− On sääli, kun nuoria lahjakkaita poikia lopettaa, kun eivät viitsi pelistä toiseen kuunnella älytöntä huutoa. Sitten seurat tuskailevat, kuinka seuralle tulee paljon kuluja tuomareista, kun tuomareita ajaa jopa satojen kilometrien takaa alueille, joissa tuomareita on lopettanut kyllästyttyään. Tässä olisi se kuuluisa peliin katsomisen paikka näillä huutajilla!

Hyvä tuomari

Vikman miettii, minkälainen on hyvä tuomari.

− Olisi helppo luetella paljon hienoja adjektiiveja, mutta tärkeä olisi olla rehti ja oma itsensä. Ei ole järkeä apinoida muita tuomareita vaan tosiaan pyrkiä olemaan rehellinen sekä itselleen että pelille sekä osallisille. Joku tuomari on hyvin keskusteleva, kun taas toinen toimii hyvin paljon olemuksellaan ja niin edelleen.

Liigan ammattimaisuuden lisääntyminen näkyy liigassa selkeästi. Jo pelkästään Vikmanin uran aikana hänen mukaansa sekä pelaajien että valmentajien toiminta on paljon kehittynyt tuomareita kohtaan. Peliin kuuluu, tottakai, tunteet ja välillä läikkyy yli, mutta kauttaaltaan puolin ja tosin ymmärretään, että kaikki ovat samassa veneessä.

Kesäharjoittelu

Vikmanin mukaan tuomarien kesätreenit ovat kovin yksilöllisiä. Liigatuomareissa on maratoonaria, jopa ultrajuoksuja juokseva kaveri sekä paljon eri pallopelejä pelaavia kavereita.

− Itse olen ollut aikanaan kehittämässä Tampereen erotuomareiden treeniryhmää, jossa oli todella hyvä ohjaaja. Noiden vuosien treeneistä olen poiminut itselleni sopivia harjoitteita ja olen treenannut todella monipuolisesti. Näin olen ollut fyysisesti hyvässä kunnossa ja minulla ei ole ollut polvi- tai selkävaivoja.

− Hyvä fysiikka on tietysti muutenkin tärkeä tuomarille. Ei pystyisi viheltämään huonokuntoisena, koska silloin pää ei toimi yhtään.

Otteluun valmistautuminen

Vielä lopuksi kauden aikaisesta toiminnasta keskusteltaessa Vikman kertoo, että hän aina käy tarkasti joukkueen kokoonpanot ja joukkueen sen hetkisen tilanteen läpi. Voi olla tiettyjä taistelupareja, joukkueella on voinut olla todella heikko jakso ja pelissä voi olla kovat panokset.

− Pitkään mukana olleena on helpottavaa, kun tuntee valmentajat ja pelaajat sitä myöden osaa vähän ennakoida. Toki jokainen peli on oma juttunsa ja peli saattaa mennä moneen suuntaan erilaisista tapahtumista johtuen.

Peli on mennyt yleensä tuomarin näkökulmasta hyvin, kun kukaan ei pelin jälkeen puhu juuri mitään ja saa lähteä rauhassa kotiin.

− Minua ei haittaa, jos ei tule tähtihetkiä eikä suuria otsikoita. Silloin tietää, että on onnistunut hyvin, toteaa Vikman.

Viimeisenä kysymyksenä, mitä Kristian Vikman sanoisi nuorelle pelaajalle, joka miettii pelaamisen lopettamista ja siirtymistä tuomariksi:

− Matalalla kynnyksellä, ennakkoluulottomasti, vaan kokeilemaan. Tässä on mahdollisuudet vaikka mihin ja onhan tämä erittäin kehittävä harrastus ajatellen elämää yleensä. Nuorelle vielä harrastus, josta saa vähän rahaakin. Eihän tämä kaikille sovi, mutta sitähän ei tiedä kuin kokeilemalla!

» Lähetä palautetta toimitukselle