Kovan onnen soturi Joel Mustonen on jälleen sivussa peleistä − "Ilmeisesti kyse on koronainfektion jälkioireesta"

SHL / Haastattelu
Joel Mustonen on kunnossa ollessaan tärkeäpelaaja Frölundalle
Kuva © Tommy Holl
Ruotsin Frölundassa pelaavalla Joel Mustosella on urallaan ollut vastoinkäymisiä terveytensä vuoksi vähintäänkin riittävästi. Mykoplasmainfektion ja sydänvaivat läpikäynyt hyökkääjä on tällä kaudella joutunut olemaan kuukauden verran sivussa epämääräisen syyn vuoksi. Vaikeudet ovat kasvattaneet Mustosta ja hän uskoo pystyvänsä nykyään käsittelemään terveyteen liittyvät ongelmat aikaisempaa paremmin.

Pelit SHL:ssä ovat pyörineet normaaliin tapaan, mutta Joel Mustosen nimeä ei ole viime aikoina Frölundan pöytäkirjoista löytynyt. Syyksi paljastuu valitettavasti jälleen kerran terveydelliset ongelmat.

− Kuukauden verran olen nyt joutunut olemaan pelaamatta. On jotain vähän mystistä ongelmaa, sillä kroppa ei ole oikein toiminut kunnolla. Sairastin jokin aika sitten koronainfektion, ja ilmeisesti tässä on kyse jonkinlaisesta jälkioireesta. Olen nyt vasta aloittanut normaalin harjoittelun, joten enköhän kohta ole jo pelikunnossa, Mustonen arvioi.

Nuorempana mykoplasmainfektiosta ja vääristä diagnooseista johtuvista hoitovirheistä kärsinyt hyökkääjä oli pitkään pelaamatta. Ajoittain jopa kuolemanpelko vieraili nuoren miehen ajatuksissa, mutta loppujen lopuksi mies kuntoutui takaisin pelikuntoon.

− Ongelmia on tosiaan terveyden kanssa ollut aikaisemminkin. Niistä on kuitenkin paljon aina jotain oppinut ja nyt niihin osaa suhtautua paremmin. Nyt osaan käsitellä asioita paremmin ja tiedän, miten palata takaisin harjoitteluun. Uskon, että minulla on jo aika hyvät työkalut tällaisiin tilanteisiin.

Välillä on aihetta hymyynkin.
Kuva © Tommy Holl

Ura pääosin naapurimaassa, pari Suomen-visiittiä mahtunut mukaan

Sairauden myötä Joel Mustonen saapui ensimmäisen kerran Suomeen kaudella 2013−14 Pelicansin riveihin pelaamaan. Pasi-isä toimi tuolloin seurassa apuvalmentajana, joten se todennäköisesti auttoi siirrossa.

− Olin aika nuori tuolloin, ja se oli kieltämättä hankalaa aikaa löytää seura. Olin puolitoista kautta kokonaan pelaamatta. Onneksi Pelicans halusi siinä kohtaa auttaa minua ja tavallaan hoiti minut kuntoon. Sain pelata sen verran, minkä toipuminen antoi myöten.

Mustonen pelasi tuolloin kahden kauden ajan Pelicansissa ja palasi vielä Lahteen vuonna 2017. Jälkimmäinen vierailu kesti vajaan puoli kautta, kunnes hän jälleen palasi Ruotsiin. Hän on koko juniorivuotensakin pelannut länsinaapurissa.

− Synnyin kyllä Suomessa, mutta olin aika pieni, kun muutimme Ruotsiin. Täällä olen kasvanut ja olen tavallaan ruotsalainen, tämä on yhdellä tapaa kotimaani. Onneksi minulla on kuitenkin sukulaisia Suomessa ja vanhemmatkin asuvat nyt siellä. Lisäksi kun puhun suomea, niin pidän myös Suomea kotinani. Sehän on rikkaus, kun on kaksi kotimaata.

Pelicans-paidassa nähtiin tuuletuksia.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Mustosen edustama Frölunda HC on SHL:n sarjataulukossa toisena, tosin eniten pelejäkin pelanneena.

− Saatiin aivan huikea alku kauteen. Sellaiset kymmenisen peliä meni todella hienosti. Sitten tuli hieman heikompi jakso, mutta nyt olemme taas saaneet tasaisuutta peliin, joten tulostakin syntyy. Meillä on leveä ja hyvä materiaali. Vaikka on ollut loukkaantumisia, niin aina on nuorista löytynyt taitavia paikkaajia.

Frölunda HC on viime vuodet ollut yksi Euroopan johtavia jääkiekkoseuroja. Seura on viimeisten viiden kauden aikana voittanut Ruotsin mestaruuden kahdesti ja CHL:n peräti neljä kertaa. Menestymisen taustalta löytyy kovaa työntekoa sekä omistautumista kehittymiselle.

− Täällä päivittäinen tekeminen on aivan huippuluokkaa. Hyökkääjien oma valmentaja käy jokaisen kanssa keskusteluita analysoiden pelejä videolta. Näissä tuokioissa käydään aika tarkasti pienetkin asiat läpi.

− Se voi alkuun tuntua oudolta, mutta auttaa kyllä todella paljon kehittymään. Vaatimustaso on täällä erittäin korkea ja aikaa käytetään todella paljon pelaajan kehittämiseen, mutta kyllä se sitten myös tuo tulosta.

Keskittynyt ilme vaihtoaitiossa.
Kuva © Tommy Holl

Muuttunut pelityyli on avannut oven myös maajoukkueeseen

Loukkaantumisen ja sairastelun vaikutukset näkyvät Mustosen omissa tehotilastoissa. 17 ottelussa maalitili on vielä kokonaan avaamatta ja syöttöjäkin on kertynyt vasta kolme. Suurimpana syynä on kuitenkin Mustosen uusi rooli joukkueessa.

− Oma pelityyli ja varsinkin rooli on muuttunut melkoisesti. Aikaisemmin olen ollut enemmänkin maalintekijä, mutta nyt pyrin tuomaan joukkueelle energiaa ja karvausvoimaa.

− Pelaan paljon alivoimalla, ja tarkoitus on muutoinkin pitää vastustajat poissa maalintekopaikoilta. Olen kehittynyt jääkiekkoilijana paljon monipuolisemmaksi ja koen ehkä olevani nyt jopa tärkeämpi pelaaja joukkueelle kuin aikaisemmin.

Mustonen kuului nuoruusvuosinaan ikäluokkansa maajoukkueisiin ja on aikuisten tasollakin päässyt neljästi pukemaan leijonapaidan ylleen. Hän jäi kaipaamaan maajoukkueen edustustehtäviä viime kevään jälkeen.

− Olisi hienoa päästä taas edustamaan Suomea. Viime kevään pelien jälkeen jäi sellainen tunne, että haluan todellakin pelata uudestaan leijonapaidassa. Oli hienoa nähdä, että pystyin pelaamaan maaottelupelejä ja varsinkin omilla vahvuuksillani. Minun luisteluvoimani ja intensiteettini tuntui sopivan hyvin joukkueen pelityyliin.

Paluu Leijona-paitaan kiinnostaa Mustosta.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

» Lähetä palautetta toimitukselle