Kotiin palannut Rissanen nauttii kovista odotuksista: "Silloin tämä mukavaa onkin"

LIIGA / Haastattelu
Rissanen kantoi toissakaudella KalPan kultakypärää. Pisteitä odotetaan myös tulevalla kaudella.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Jaakko Rissasen viime kausi KHL:ssä ei mennyt odotetusti ja mies palasi takaisin Kuopioon. Keskushyökkääjä kuuluu nuoren joukkueen selvästi kokeneempaan osastoon, ja mieheltä odotetaan johtajuutta ja pisteitä. Isot odotukset eivät häntä kauhistuta.

Vuoden verran Kuopiosta pois ollut Jaakko Rissanen on saanut rauhassa asettua takaisin kotikaupunkinsa elämänrytmiin idän metropolien jälkeen. Keskushyökkääjä kokee, että organisaation ainoa iso muutos vuoden aikana on päävalmentajan vaihtuminen ja sitä myötä pelisysteemin muutos.

− Seuran toiminta minusta tuntuu aika samanlaiselta kuin aiemminkin. Päävalmentaja on vaihtunut, sen nyt itse huomaa. Aika monta vuotta pelasin täällä Pekka Virran alaisuudessa ja sitä pelisysteemiä oli tietenkin helppo pelata. Nyt on Samin [Kapasen] kanssa vähän uusi systeemi. Toki tässä voi hetki mennä, että se esimerkiksi omalta osalta istahtaa aivan kohdilleen ja tulee selkäytimestä. Sen verran siinä on eroja kuitenkin aikaisempaan.

− Pari peliä mitä kerkesin nyt pelata, niin ei se omalta osalta vielä valmista ole. Ikävä kyllä siinä hetki menee että tulee automaationa ne asiat, että mihin pitää missäkin tilanteessa mennä.

Pelisysteemin sisäänajon haastavuuteen yhtenä isona tekijänä on Rissasen pelituntuman puuttuminen. KHL:ssä kausi loppui jo tämän vuoden tammikuussa ja nyt ennen sarja-avausta alla on kaksi harjoituspeliä. Pieni loukkaantuminen aivan ennen liigakauden alkua toi lisähaasteita.

− Loukkaantumisen suhteen ei ole varmaa tietoa vielä, sarja-avauksessa viimeistään pelaan.

Edellisistä sarjaotteluista on siis aikaa. Rissanen suhtautuukin maltillisesti kaukaloihin paluuseen. 

− Ei sitä voi kieltää ja kaikki varmaan tietää, että ei se minun pelituntuma ihan paras mahdollinen ole, naureskelee Rissanen.

Ei sitä voi kieltää ja kaikki varmaan tietää, että ei se minun pelituntuma ihan paras mahdollinen ole

− Tammikuun lopussa pelasin viimeksi ja sitten olen pelannut kaksi peliä nyt elokuussa. Pitää olla myös järkevä ja malttaa, että on sarjan alussa ainakin täydessä iskussa.

Rissasen oma kesäharjoittelu oli täysin päinvastainen viime vuoden kesään, jolloin KHL-kutsui. Nyt mies sai rauhassa tehdä töitä fysiikan kanssa.

− Hyvin sujui tähän asti, ei ollut mitään ongelmia, olin terveenä koko kesän. Nyt sitten tuli tuossa yhdessä treenipelissä vähän iskua, mutta onneksi ei mitään pahempaa. Menee varmasti ohi ennen kuin runkosarja alkaa. Muuten pitäis olla hyvässä kunnossa, että siitä ei pitäis jäädä kiinni. Testitulostenkin perusteella näyttää, että treeni on tarttunut ihan ok.

− Tätä edellinen kesä oli sitten vastakohta tähän kesään. Mentiin finaaleihin ja kesäkuun lopussa lähdin Venäjälle. Siinä ei paljon mitään ehtinyt tehdä. Sanotaan, että tämä oli liian pitkä ja edellinen liian lyhyt.

Yksi haaste oli sopivien fasiliteettien löytyminen kesän helteillä. 

− Piti tietenkin yrittää etsiä vähän jäitä keväällä. Luistelu on kuitenkin eri juttu, vaikka miten olisi salilla ja polkisi pyörää. Tähän saumaan oli hyvä, että sai rauhassa keskittyä vaan fysiikan hoitamiseen.

Pelituntuman puutteesta huolimatta Rissaseen on asetettu kovia odotuksia tulevan kauden osalta. KalPan joukkue on Liigan nuorin ja 28-vuotiaana "Jasu" on joukkueen kokeneempaa kaartia. Häneltä odotetaan johtajuutta, mutta mies tuntuu siitä nauttiva.

− Mukavalta se tuntuu. Viime vuonna Kiinassa kun olin pienessä roolissa niin piti taistella, että pääsisi alivoimaakin pelaamaan. Minusta on helpompi pelata kun saa paljon olla jäällä. Tietenkin se on varmasti sama ihan kaikkien muidenkin mielestä. Juurikin Kiinassa, kun alkuun ei sitä alivoimavastuuta tullut ja pelaat sen kymmenen minuuttia illassa niin tosi vaikea se on pelata. On se mukava kun on lähempänä kahtakymppiä.

− Tosiaan kovat odotukset on varmasti, mutta silloin tämä minusta mukavaa onkin ja tavallaan nautin niistä odotuksista. Pitää yrittää ettei ota mitään turhia paineita. Yritän pelata hyvin ja tulosta tulee sitten jos tulee, muuta ei voi tavallaan tehdä.

Löytääkö Jaakko Rissanen pelituntuman tarpeeksi nopeasti heti kauden alussa?

Toissakaudella KalPa-pelaajien kaulaan ripustettiin hopeamitalit, Rissanen iski runkosarjassa 43 tehopistettä ja valittiin Liigan tähdistökentälliseen. Keskushyökkääjä ei ole hakannut kiveen henkilökohtaisia tavoitteita tulevalle kaudelle.

− Ei ole mitään tuollaista tavoitetta esimerkiksi pisteiden suhteen. Olen sen verran realisti ja ymmärrän, että se vaatiin myös sitä, että homma natsaa. Löytyy ketju missä homma toimii ja ylivoima toimii.

Sentteri korostaa juuri ylivoiman merkitystä, mitä tulee pistesaldoon. Suurempi merkitys Rissasen mukaan on silti tasaviisikoin pelaamisella.

− Toissakaudella meidän ylivoima oli hyvä ja sitä kautta tuli pisteitä. Ei me sillä kaudella viis-viidellä niin hyviä oltu, kuin mitä olisi ollut vielä kapasiteettia parantaa. Vaikea tästä nyt sanoa, että teenpä ens kaudella 30 tai 40 tai 50 pistettä, kun ei sitä voi tietää miten se homma alkaa lähteä rullaamaan.

− Sanotaan, että jos vaikka ylivoima alkaa jouluna toimimaan niin kiire tulee se 50 pistettä saada kasaan, jos oot sellaisen tavoitteen tehnyt. Yritetään nyt heti tällä joukkueella löytää se viis-viis-peli ja ylivoima kuntoon, niin alkaa tulla tulosta ja toivottavasti pääsee niitä optiovuosia käyttämään.

KalPa lähtee kauteen lupaavalla joukkueella

KalPan joukkue on erittäin nuori tulevaan kauteen lähdettäessä ja rosterista löytyy paljon viime vuonna nuorten SM-kultaa voittaneita pelaajia. Rissasen mukaan joukkue on lupaava.

− Hyvältä se tietenkin omasta mieletä vaikuttaa. Vaikea toki sanoa varmaksi, kun meillä on tosi paljon nuoria jätkiä ja ei voi tietää että miten hyvä kukakin on sitten kun kausi alkaa. Noin nuoret jätkät ei välttämättä syyskuussa ole vielä hyviä, mutta sitten taas ne voi olla jo tammikuussa tosi hyviä.

Jos itseltä odottaa paljon, niin on monta semmoistakin joukkuekaveria, joilta myös odottaa paljon.

− Niin paljon ollut tosiaan loukkaantumisia, että se entisestään vaikeuttaa tähän kysymykseen vastaamista. Mutta on kyllä hyviä jätkiä paljon, kunhan saadaan loukkaantuneetkin takaisin pelikuntoon. Jos itseltä odottaa paljon, niin on monta semmoistakin joukkuekaveria, joilta myös odottaa paljon. Tosi paljon on potentiaalia. Monesta tulee hyvä pelaaja ajan mittaan ja uskotaan siihen, että he ovat jo ensi kaudella hyviä pelaajia tähän sarjaan, vakuuttaa Rissanen.

KalPa-sentteri ei kuitenkaan koe, että nuorten pelaajien niskaan olisi kaadettu liikaa odotuksia. Hän kokee ennemminkin, että nuoret pelaajat ovat todella etuoikeutettuja.

− No en mä usko, että olisi heille liikaa odotuksia laitettu. Jos niiden kannalta miettii, niin eihän tuota parempaa paikkaa ole nuorelle jääkiekkoilijalle. Sami [Kapanen] antaa kyllä hyvät mahdollisuudet kaikille. A-junnut voitti viime kaudella mestaruuden, että siellä on aika paljon niitä hyviä pelaajia. Jos siinä pelaa viisi peliä huonosti, niin siellä on tulossa muitakin tilalle.

− Sillon kun itse tulin KalPan liigajengiin mukaan, niin oli aika paljon kalliimpi joukkue. Nyt on tällä hetkellä roolia tavallaan helpommin tarjolla. Pitää nopeammin nyt pystyä ottamaan myös sitä tarjottua isoa roolia. Nyt tälle kaudelle on käytännössä joillekin A-junnuille tarjolla ylivoimapaikkaa jo. Siinä on varmaan heidän kannalta varmaan ne hyvät ja huonot puolet. Jos peli lähtee rullaamaan, niin pääsee heti nauttimaan liigakiekkoiluista.

Nuoriso-osastosta Rissanen nostaa esille kaksi nimeä.

− On siellä Klemetti [Aleksi] ja Aaltosen Leevi ketkä eivät ole Liigaa oikeen pelanneet ja on ne vaan näppäriä jätkiä. Heistä kyllä tulee hyviä pelaajia, vaikuttaa siltä. Uskon, että molemmat pystyvät ensi kaudella hyvin tätä sarjaa pelaamaan.

Etenkin Leevi Aaltonen on tehnyt Rissaseen vaikutuksen joukkueen treeneissä.

− Treeneissä näkee, että hitto hänellä on hyvät ominaisuudet. Ihan pomminvarmasti tulee huikean hyvä pelaaja. Tosi hyvä peliäly, laukaus ja jo tuon ikäisenä liikkuu noin hyvin. Ei minun jalat tuossa iässä vielä ihan noin hyvin liikkunut, naureskelee Rissanen.

− En tiedä onko Leevillä ensi kausi vielä se läpimurto, kun puhutaan niin nuoresta kaverista, mutta mahdollisuudet on.

KalPa-sentteri uskoo, että kilpipaidat nähdään tulevalla kaudella vauhdikkaana joukkueena ja nälkää pitäisi riittää, kun kehäraakkeja ei rosterista löydy.

− Uskon, että mennään tosi kovaa, liikutaan paljon ja annetaan painetta. Ei ole hirveesti sitä yks-kaks-kakkosta siinä keskialueella. Taktiikka on tosi hyvä, sitä on kiva pelata ja varmasti katsojillekin kiva. Pitää vielä pelejä saada alle, että se tulee luonnostaan.

− Nälkää kyllä löytyy, siitä ei ainakaan pitäis jäädä kiinni. Ei ole kehäraakkeja meillä, itsekin olen selkeästi kokeneempaa osastoa. Paljon on nuoria ja tuon ikäiset saattaa mennä neljässä kuukaudessakin niin paljon eteenpäin. Ihan meidän kannalta se voi olla isokin voimavara. Tietysti toivotaan, että kaikki nuoret menee tosi paljon eteenpäin heti, päättää Rissanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle