KooKoon Caito: "Erilaiset kulttuurit tekevät ilmapiiristä hauskan"

LIIGA / Haastattelu
Caito kuuluu KooKoon tärkeimpiin puolustajiin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
KooKoo hallitsi tapaninpäivän Kaakon Derbyä selvästi ja jyräsi 5−0-voittoon. Yksi joukkueen sankareista oli kolme syöttöpistettä kerännyt puolustaja Matt Caito.

Vaikka Matt Caito pelaakin ensimmäistä kauttaan KooKoossa ja Liigassa, hän on oppinut nopeasti joukkueensa kovimmat kilpailijat, jollaisiin SaiPa kieltämättä kuuluu.

− Tällaiset derbyt ovat kaupunkien läheisyyksien takia aina hienoja pelejä pelaajille.

− Viime vuonna Grazissa kovimmat pelit olivat Klagenfurtia vastaan, mutta täällä matka on huomattavasti lyhyempi, Caito vertailee asetelmaa aikaisempiin hänen edustamiinsa joukkueisiin.

KooKoolle ja SaiPalle kohtaaminen tapaninpäivänä oli kolmas peräkkäinen. Isännöinti on vaihdellut vuorovuosina. 

− Oli hienoa päästä tällaiseen peliin heti joulun jälkeen, kun oli viettänyt sen perheen kanssa.

Caito keräsi kakkossyötön KooKoon ensimmäiseen maaliin, minkä jälkeen hänellä oli suurempi rooli vieraiden kolmannessa ja neljännessä osumassa. Molemmat syntyivät ohjauksella Caiton lähettämiin kiekkoihin. Ensin onnistui Toni Kähkönen, sitten Juha-Pekka Haataja.

− Maalintekoon täytyy pyrkiä pitkälti sillä tavalla, että puolustajat laukovat paljon ja niitä kiekkoja yritetään ohjata.

− Haataja pelasi sen jälkimmäisen tilanteen hienosti. Se ohjaus oli häneltä todella nopea, Caito kiittelee joukkuetoveriaan.

Caiton syöttöpisteiden kokonaismäärä on nyt 23, ja hän on vain kolmen syötön päässä tilastokärjestä, Tapparan Valtteri Kemiläisestä. Viime kaudella parhaan syöttäjän titteli meni Liigan 45-vuotisessa historiassa ensimmäistä kertaa puolustajalle, kun HPK:n Petteri Nikkilä keräsi eniten syöttöpisteitä. Caito näkee pelin evoluution tuovan puolustajille nyt enemmän pisteitä.

− Nykyään kaikki viisi kenttäpelaajaa osallistuvat hyökkäyspeliin, ja se on muuttanut peliä. Pelipaikkojen merkitys on pienentynyt aikaisempaan verrattuna.

KooKoossa on tällä hetkellä pelaajia seitsemästä eri maasta. Tunnettujen kiekkoilun huippumaiden pelaajien lisäksi ulkomaalaisosastoa värittävät unkarilainen Vilmos Galló ja norjalaiset Alexander Bonsaksen ja Henrik Haukeland.

− Se, että joukkueessamme on paljon erilaisia kulttuureita edustettuna, tekee pukukopistamme hauskan. Se luo tiimiin hyvän ilmapiirin.

Caito kiittelee myös päävalmentaja Jussi Ahokasta. Hän valmentaa ensimmäistä kauttaan miesten joukkuetta, mutta se ei ole näkynyt heikkouksina.

− Hän on järkevä valmentaja, joka ymmärtää peliä hyvin. Hän sopii tälle joukkueelle erittäin hyvin.

Caito on syntyjään Kaliforniasta, Coto de Cazasta. Monet suomalaiset tuntevat paikan Teemu Selänteen kotina, ja myös Caito on päässyt tutustumaan suomalaiseen kiekkolegendaan.

− Olen nähnyt hänet muutamaan kertaan, ja voin sanoa, että hän on yksi parhaimmista henkilöistä kiekkopiireissä. Koko Orange County ja oikeastaan koko Kalifornia rakastaa häntä.

Kalifornia on kehittynyt myös kiekkoalueena kovaa tahtia. Caito pelasi siellä aina 16-vuotiaaksi, ennen kuin hän lähti toiselle puolelle mannerta.

− Kalifornia kasvaa kiekkoilun suhteen koko ajan. Siellä on jo nyt monia hyviä joukkueita, Caito toteaa viitaten paitsi kolmeen NHL-joukkueeseen, myös alempien tasojen ryhmiin.

Caiton ura jatkui yliopiston ja farmiliigojen jälkeen Euroopassa, kun hän siirtyi viime kaudeksi Itävaltaan.

− En päässyt AHL:ssä pelaamaan kovinkaan paljon, joten koin parhaimmaksi siirtyä Eurooppaan. Itävallassa meillä oli todella hieno joukkue, ja samanlainen tilanne on myös Kouvolassa nyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle