Komean rajapyykin saavuttava Tuomas Kiiskinen johtaa joukkojaan kohti pudotuspelejä: "Tiukkaa on molempiin suuntiin, ei siinä kovin montaa peliä passaa nukkua"

LIIGA / Haastattelu
Tuomas Kiiskinen toteuttaa unelmaansa kasvattajaseuransa kapteenina.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Perjantai-illan KalPa–HIFK-kamppailussa Tuomas Kiiskinen saavuttaa komean rajapyykin, sillä konkarihyökkääjä pelaa 400. ottelunsa Liigassa, vaikka väliin mahtui myös kymmenen kautta ulkomailla.

KalPa on nostanut osakkeitaan viimeisen kuukauden aikana, sillä joukkue on noussut pudotuspeliviivan paremmalle puolelle. Sarjataulukko on erittäin tiukka varsinkin pudotuspeliviivojen tuntumassa, ja loppusijoitukset ratkaistaan jälleen pistekeskiarvon perusteella. Siitä huolimatta edessä ovat tärkeät ottelut ja viimeiset viikot.

– Kyllä me ollaan nyt viimeinen kuukausi petrattu, eikä ole tullut montaa ohipeliä. Jatketaan vaan sitä omalla tasolla pelaamista. Tiukkaa on molempiin suuntiin, ei siinä kovin montaa peliä passaa nukkua, joukkueen kapteeni Tuomas Kiiskinen toteaa.

"Eihän sitä silloin nuorena poikana tällaista ajatellut, kun unelmana oli vain päästä KalPassa pelaamaan"

Kiiskinen pukee perjantai-illan kamppailussa keltamustan paidan päälleen 400. kerran. Kokenut 35-vuotias hyökkääjä on Liigassa pelatessaan edustanut KalPan lisäksi SaiPaa lainasopimuksella, mutta kokonaisia kausia on takana ainoastaan Kuopiossa, omassa kasvattajaseurassa.

– Eihän sitä silloin nuorena poikana tällaista ajatellut, kun unelmana oli vain päästä KalPassa pelaamaan. Ottelumäärä kuulostaa siinä mielessä hurjalta, kun siinä välissä ehti ulkomaillakin pelaamaan pitkän ajan, Kiiskinen avaa mietteitään illan juhlaottelusta.

Ensimmäisellä kaudellaan 2005–06 Kiiskinen pelasi 25 ottelua tehden yhden maalin sekä antamalla kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Näistä ajoista on tultu yli vuosikymmen eteenpäin, ja vaikka ottelumäärä oikeuttaa korkeaan sijoitukseen KalPan kaikkien aikojen ottelutilastossa, on eräässä tilastossa Kiiskinen kuitenkin piikkipaikalla.

Joulukuussa hyökkääjästä tuli nimittäin eniten pisteitä KalPan paidassa Liigassa kautta aikojen tehnyt pelaaja. Tällä hetkellä pisteitä on koossa 272, ja aiempi ennätys oli Sami Kapasen 250 tehopistettä. Syöttöpörssissäkin Kiiskinen on kärkipaikalla, mutta maalitilastoissa Kapanen on vielä edellä.

– Ei sitä tuollaisia tule seurattua, jälkeenpäin vasta kuulin, että ennätys meni rikki. Tosi hieno saavutus siinä mielessä, että sen pääsi tekemään kasvattajaseurassa. Pikkupojasta saakka KalPa-paidassa pelaamisesta unelmoinut, niin onhan se hienoa, Kiiskinen toteaa.

– Maalitilastoista en kyllä tiedä. Ei se haittaa, vaikka Sami on ykkösenä. Ihan hyvä, jos todellinen KalPa-legenda saa pitää ennätyksen, Kiiskinen naurahtaa.

KalPan kaikkien aikojen pisteykkönen nauttii pelaamisestaan, sillä alkukauden vaivat on selätetty ja kevät siintää edessä.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Kiiskinen palasi kasvattajaseuraansa kymmenen kauden jälkeen. Väliin mahtui pelivuosia niin Ruotsissa kuin Ukrainassakin. KalPa ja Kuopio ovat kuitenkin aina kulkeneet matkassa mukana. Vaikka uran lopettamisesta ei Kiiskinen ole itsekään puhunut, on unelmana kuitenkin päättää ura Kuopiossa.

– Heti lähdettyäni tiesin, että unelmana on vielä joku päivä päästä pukemaan KalPa-paita päälle. Paluu oli jo vuosia mielessä ja oli hienoa, että se pääsi toteutumaan. 

– Useamman vuoden olen mennyt jo vuosi kerrallaan eteenpäin, en ole vielä miettinyt tavallaan niin pitkälle. Eihän sitä tiedä, mihin maailma menee ja mitkä ovat seuran intressit, mutta kyllä unelmana olisi päättää ura täällä kotona.

"Kun pelataan yhdessä, siinä myös kehitytään yhdessä"

Katseet on suunnattu tulevaisuuden sijaan tähän hetkeen, sillä edessä siintävät runkosarjan viimeiset ottelut sekä kevään tosipelit. KalPan pelaamisessa on ollut näkyvillä positiivisia asioita. Etenkin viimeisen kuukauden ajan pelaaminen on näyttänyt alkukautta selkeästi tasapainoisemmalta.

– Kun pelataan yhdessä, siinä myös kehitytään yhdessä. Eihän siinä mitään taikatemppuja tehty, kun pelaaminen alkoi sujua. Alkukaudella saattoi olla hyvän ottelun perään heti huono ottelu tai huono erä, jolla sitten hävittiin ottelu. Pelaamisen taso heitteli todella paljon.

– Ollaan pelattu joukkueena paljon tasaisemmin. Viisikkopelaaminen korostuu kevääseen tullessa ja edelleen on oltava tarkkana otteluiden ensihetkien kanssa. Liikaa ollaan menty etenkin alkukaudesta ensimmäiseen erään vain katselemaan. Erikoistilannepelaaminen on ollut ihan hyvää ja sen täytyy myös jatkua hyvänä, Kiiskinen tuumaa.

Ailahtelevuus jäänyt taka-alalle

Joukkueen päävalmentaja Tommi Miettinen on kauden aikana korostanut itsekin ensimmäisen erän merkitystä, minkä lisäksi viisikkopelaamisesta on puhuttu myös joukkueen kesken.

"Virheitä saa myös tehdä ja kiekolla pitää uskaltaa pelata, mutta tyhmä ei saa olla"

– Sanoma on ollut sama oikeastaan koko kauden ajan. Pelaajan pitää mennä rohkeasti kiekolle. Virheitä saa myös tehdä ja kiekolla pitää uskaltaa pelata, mutta tyhmä ei saa olla. Joukkueemme peli perustuu kiekolliseen pelaamiseen ja yksilön kiekollisiin ratkaisuihin, Kiiskinen kertoo Miettisen ohjeista.

Kiiskinen kärsi alkukaudella pienistä loukkaantumisista, jotka pitivät hänet ajoittain sivuissa otteluista sekä hidastivat menoa. Nyt konkari on valmis laittamaan kaiken peliin ennen runkosarjan viimeisiä kierroksia.

Kiiskinen onkin paukutellut pisteitä kovaa tahtia, sillä edellisessä ottelussa syntyi kaksi maalia, joista toinen oli tärkeä voittomaali ja helmikuussa pisteitä kertyi peräti 14 kappaletta. Kapteeni on toiminut joukkueen avainpelaajana matkalla kohti pudotuspelejä.

– Pelaaminen on maistunut hyvältä. Kyllä tässä vieläkin nauttii joukkueen mukana olemisesta ja pelikin on tuntunut todella hyvältä. Alkukaudesta loukkaantumiset hidastivat ja söivät myös henkisesti ja fyysisesti hieman, mutta nyt pelaaminen maistuu. 

Joukkueen kapteenina toimiminen ei ole ollut Kiiskiselle itsestäänselvyys, vaan pikemmin unelma, vaikka asiaa ei ole pahemmin miettinyt ottelujen tai ylipäätään kauden aikana.

– Ei sitä roolia sinänsä tule pelin aikana mietittyä. Joukkueessa on muitakin kokeneita pelaajia ja kaikilla on iso rooli esimerkin näyttäjänä.

– Iso kunnia olla kapteenina ja vaikka ei olisi, voi silti yhtälailla johtaa. Ei se aina ole se kirjain rinnassa, mikä merkitsee. Meilläkin on todella paljon pelaajia, jotka voisivat yhtä hyvin olla kapteeneja ja he myös olisivat sen arvoisia, Kiiskinen summaa.

Kapteenin tärkeimpänä tehtävänä omana itsenä oleminen

Kapteenina tärkein tehtävä on esimerkin näyttäminen sekä hyvän ilmapiirin luominen. Jokainen johtaa omalla tyylillään, eli aina ei tarvitse olla pukukopin äänekkäin pelaaja. Tärkeintä on Kiiskisen mukaan olla oma itsensä, sillä silloin tulee paras tulos.

"On siinä syynsä, miksi joku on kapteeniksi valittu"

– Kapteenilla on se vastuu, että joka pelissä näyttää mallia. Se on iso asia kokeneena pelaajana näyttää esimerkkiä voittavista asioista sekä pelata fiksusti. 

– Sen verran joukkueemme on nuori, että vaihtoaitiossa yritän enemmänkin pitää ääntä, vaikka kopissa en ole se äänekkäin tsemppaaja. Enemmän menen teot edellä. Mitä vuosien varrella olen nähnyt, paras tulos syntyy, kun on oma itsensä. On siinä syynsä, miksi joku on kapteeniksi valittu, Kiiskinen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle