Kokenut Minnamari Tuominen uskoo Naisleijonien parantavan peli peliltä: "Mitali voitetaan pelaamalla omalla tasollamme"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kahdeksatta kertaa MM-jäillä oleva Minnamari Tuominen lukeutuu joukkueen kokeneeseen kaartiin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Naisleijonat valmistautuvat MM-kisojen kolmanteen otteluun kahden tappion jälkeen. Kokenut puolustaja Minnamari Tuominen uskoo nuorekkaan joukkueen saavan nyt myös hyökkäyspelinsä kuntoon.

Tappiot Kanadalle sekä USA:lle eivät ole saaneet Naisleijonia vaipumaan epätoivoon. Kisat ovat vielä alkuvaiheessa ja joukkueen hitsaantuminen yhteen sujuu odotetun lailla.

Joukkueen  okenneimpia pelaajia on puolustaja Minnamari "Minttu" Tuominen, jolle nämä MM-kisat ovat jo kahdeksannet. Hänen mukaansa avausotteluiden perusteella ainakin yksi osa-alue on jo kunnossa.

− Maalivahtipeli on ollut tosi onnistunutta, sekä Keissillä (Anni Keisala) että Meerillä (Räisänen) on hyvät pelit alla. Muuten pystytään parantamaan jokaisella pelin osa-alueella. Kahdessa ekassa pelissä ei saatu hyökkäyspeliä hirveästi aikaseksi, joten seuraavissa peleissä laitetaan sekin kuntoon.

Naisleijonien nuorennusleikkauksen läpikäynyt joukkue saa konkarilta hyvän arvosanan tähänastisesta toiminnassaan. Se, minkä joukkue kokemuksessa häviää, tulee liikkeen kautta takaisin.

− Meillä on monta ensikertalaista joukkueessa ja muutama hyvinkin nuori pelaaja, joten innokkuutta ja ennakkoluulottomuutta löytyy. Ollaan myös varmasti liikkuvampi ja luistelevampi joukkue kuin aikaisemmat joukkueet, Tuominen vertailee.

Isoin ero aikaisempiin arvokisoihin löytyykin kaukalon ulkopuolelta, sillä joukkueet elävät koko ajan kuplassa ja liikkuminen tapahtuu pelkästään hotellin ja jäähallin välillä. Tästä ei ole varsinaisesti haittaa, mutta pientä irtiottoa Tuominen jää kuitenkin kaipaamaan.

− Kuplassa eläminen ei ole muuttanut peliin valmistautumista muuten kuin, että ei pääse ulkoilmaan herättämään kroppaa, vaan se tapahtuu joko jäällä tai salilla. Vapaapäivänä olisi kiva päästä vähän käppäilemään kaupungille tai muualle ja saada ajatuksia pois jääkiekosta.

Tuttu tavoite: mitalit kaulassa kotiin

Korona on muuttanut paljon urheijankin elämää, mutta monien haittapuolien lisäksi ovat pelaajat löytäneet muuttuneista käytännöistä jotain hyvääkin.

− Käytiin karanteenin aikana keskustelua siitä miltä se on tuntunut, ja yllättävän moni suhtautui positiivisesti suureen määrään omaa aikaa jonka karanteeni meille tarjosi, Tuominen kertoo.

Vaikka edellisistä arvokisoista onkin jo kaksi ja puoli vuotta, ei voimasuhteissa ole Tuomisen mukaan tapahtunut isoja muutoksia. Hänellä on vahva luotto siihen, että Naisleijonat matkaavat Kanadasta kotiin mitalit kaulassa.

− Olen jonkun verran seurannut muiden otteluiden tuloksia ja tuntuisi, että voimasuhteet ovat ennallaan. Väristä en osaa sanoa, mutta mitali voitetaan pelaamalla omalla tasollamme ja siitä vielä päivä päivältä parantaen.

Kisojen siirtyminen keväältä syksylle, vielä olympiavuotena, aiheutti muutoksia niin kesän kuin kilpailukaudenkin harjoitteluun.

− Siinä tuli uutisen jälkeen lyhyt ylimenokausi, jotta pääsi sitten aloittamaan pk-harjoittelun. Painotusjaksot oli vähän normaalia lyhyemmät, mutta muuten hyvin samalla rytmillä mentiin kuin muinakin vuosina. Kauden aikana täytyy pitää kehosta ja palautumisesta hyvää huolta. Seurailen unen tietoja kellosta, ja toisaalta täytyy sisällyttää viikon ohjelmaan muutakin kuin jääkiekkoon liittyviä asioita.

Viime kauden Tuominen pelasi Venäjällä, kiinalaisen KRS Vanke Raysin riveissä. Reissu oli Tuomisen mukaan kaikin puolin hyvä kokemus, vaikka hän sairastikin koronan alkukaudella.

− Tein Venäjällä henkilökohtaista fysiikkaohjelmaa, joten se ei muuttunut normaalista, mutta harjoitukset olivat aamupäivällä ja keskellä päivää, eikä aamulla ja illalla kuten Suomessa. Jääaikaa oli paljon tarjolla ja harjoitusten jälkeen pystyi jäämään hiomaan omia juttuja joko yksin tai valmentajan kanssa.

MM-kisojen jälkeen Tuominen suuntaa jälleen vierailulle Venäjälle, nyt on kyseessä tosin lyhyempi vierailu. Venäjän Naisten Liigan finaalit KRS Vanke Raysin sekä Agidel Ufan välillä päätettiin siirtää pelattavaksi vasta naisten MM-kisojen jälkeen, sillä yhdellä Ufan pelaajalla todettiin koronatartunta juuri ennen maaliskuun finaaleita. Seurakseen finaaleihin hän saa maajoukkuekaveri Susanna Tapanin sekä Ilveksen puolustaja Anna Kilposen. Erikoiseksi tilanteen tekee se, etteivät Tapani eikä Kilponen pelanneet viime kaudella kummassakaan joukkueessa.

− Menen pelaamaan WHL-liigan viime kauden finaalit, jotka pelataan syyskuussa Ufassa ja Moskovassa. Olen onnellinen, että tälläinen järjestely sopi seuravalmentaja Sami Haapaselle ja saan mahdollisuuden pelata Venäjän mestaruudesta.

KRS Vanke Rays puolustaa Women Hockey Leaguen mestaruutta. Vastustaja Agidel Ufa puolestaan voitti kaksi edellistä mestaruutta kausina 2017-18 sekä 2018-19.

» Lähetä palautetta toimitukselle