Elisa Holopainen pelaa tällä hetkellä parasta kauttaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kohti kotikisoja: Nuoren ja nälkäisen Elisa Holopaisen kauden päätavoite on pelata naisten kotikisoissa

Haastattelu
Tämän vuoden alussa KalPan Elisa Holopainen nousi kertaheitolla valokeilaan. Vuosi alkoi alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa, joista Suomella oli tuliaisena historian toinen mitali. Nyt naisten maajoukkue on raottanut ovea vasta 17-vuotiaalle Holopaiselle.

Elisa Holopainen teki tyttöjen MM-kisoissa historiaa henkilökohtaisella tasolla, sillä hän oli ensimmäinen suomalainen pistepörssin voittaja tehoilla 5+3. Tämän lisäksi hänet valittiin kisojen tähdistökenttään sekä turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Lisäksi positiivista huomiota on tullut kotimaassa, sillä Holopainen valittiin Naisten Liigan tammikuun parhaaksi pelaajaksi. Niin ikään hän voitti ylemmän jatkosarjan pistepörssin tehoilla 12+17=29.

Matkustamista ja mediapyöritystä on tullut huomattavasti lyhyen ajan sisään. Nuori kiekkoilija ei ole tästä hätkähtänyt.

– Ei ole ollut väsymystä, vaikka media on nyt ollut kiinnostunut. Kisojen jälkeen ennätin ottaa hetken huilia. Positiivinen asia on kuitenkin se, että mediaa on alkanut kiinnostamaan nais- ja tyttökiekko huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

Alkuvuoden MM-kisat toimivat edistävänä sysäyksenä niin päivittäiseen tekemiseen kuin omaan harjoitteluun. Ei tarvitse miettiä kahta kertaa, lähteekö treenaamaan myös vapaa-ajalla.

– MM-kisat olivat totta kai hyvä asia henkilökohtaisen kehittymisen kannalta. Pääsi näkemään, missä oman ikäluokan huiput menevät ja missä asioissa itse pärjää, ja mitä pitää kehittää. Pelasin omilla vahvuuksilla ja onnistumisten kautta tuli hyvä itseluottamus.

Holopainen on nuoresta iästään huolimatta ennättänyt harrastaa jääkiekkoa jo pitkään, nykyinen kausi on 13:s. Jääkiekon harrastamisen ohella hän opiskelee lukiossa urheilulinjalla. Tällä hetkellä elämän eri osa-alueet toimivat hyvässä kombinaatiossa. Tyttöjen kisat ja Naisten Liiga eivät ole sotkeneet opiskeluiden etenemistä. Menestystä tulee joka suunnasta, viimeisimpänä tuli kutsu naisten maajoukkueen viimeiseen turnaukseen ennen kevään kotikisoja.

Kauden päätavoite lähestyy ja panokset kovenevat

Harva Holopaisen ikäinen pelaaja olisi tuskin kauden alussa osannut ajatella, että pääsisi kauden aikana niin alle 18-vuotiaiden kuin naisten maajoukkueen mukaan. Naisten kotikisat olivat alkukaudesta vain hento unelma, mutta kauden edetessä unelma on muuttunut konkreettisemmaksi.

– Kotikisat ovat kauden päätavoite. Henkisesti ei pidä miettiä kisoja liikaa, nyt pitää vain pelata Naisten Liigassa omilla vahvuuksilla ja auttaa omaa joukkuetta menestymään. Pidän kropastani fyysisesti huolta ja yritän säästyä loukkaantumisilta. Kun arjessa tekee asiat huolellisesti loppuun asti, niin sitten näkee, onko nimi kisajoukkueessa vai ei.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on ollut tyytyväinen Holopaisen pelirohkeuteen ja liikkeeseen. Hän uskaltaa pelata omilla vahvuuksillaan ja mennä tilanteisiin rohkeasti. Omasta mahdollisesta roolistaan maajoukkueessa Holopainen ei osaa sanoa, kaikki roolit onnistuvat. Hän pystyy pelaamaan niin kiekollisena kuin kiekottomana sekä tarvittaessa yli- ja alivoimaa.

– Valmennukselta on tullut yksi ohje: antaa mennä vaan täysiä, eikä pidä miettiä liikaa.

Elisa Holopainen voitti vuoden vaihteessa pelattujen U18-kisojen pistepörssin.
Kuva © Robert Hradil/HHOF-IIHF Images

KalPassa pelaava Tanja Niskanen on Holopaisen joukkuetoveri sekä vakiokasvo naisten maajoukkueessa. Holopaisen siirtyessä KalPan naisten joukkueeseen hän pääsi pelaamaan Niskasen kanssa samaan kenttään.

– Opin Tanjalta paljon ja pääsin heti isoon rooliin joukkueessa. Tanjasta on siis ollut paljon apua.

Tulevaisuus voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, kun opiskelut ovat vielä kesken. Holopaiselle on kuitenkin muodostunut haaveita siitä, miltä tulevaisuus voisi hänen kohdallaan näyttää. Tällä hetkellä ei ole kiire vielä lähteä muualle, sillä hänen mukaan KalPassa on hyvät olosuhteet itsensä kehittämiseen.

– En ole miettinyt vielä tarkemmin ulkomailla pelaamista, mutta se on yksi vaihtoehto lukion jälkeen. Jos lähden ulkomaille, niin luultavasti Ruotsiin tai Jenkkeihin yliopistoon.

Tämä nuori ja lahjakas pelaaja kannattaa laittaa seurantaan. Hän on jo nyt tekemässä läpimurtoaan naisten maajoukkueeseen ja muutaman vuoden sisällä hänestä tulee maajoukkueen vakiokalustoa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle