Emma Nuutinen oli osa Suomen joukkuetta Pyeongchangin talviolympialaisissa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Kohti kotikisoja: Emma Nuutinen viilettää parasta kauttaan NCAA:ssa, mutta katse on myös kotikisoissa, joissa kaikki on mahdollista

Haastattelu
Mercyhurstin yliopiston joukkueen tehokkain pelaaja on tällä kaudella ollut suomalainen Emma Nuutinen. Uransa aikana jo kaksissa olympialaisissa pelannut hyökkääjä tavoittelee maajoukkuepaikkaa Espoossa järjestettäviin MM-kisoihin.

Vajaan neljän SM-sarjassa pelatun kauden jälkeen ulkomailla pelaamisesta haaveillut Emma Nuutinen kaipasi vaihtelua ja sitä tulikin yllättäen, kun hän alkoi saamaan yhteydenottoja yliopistoista rapakon takaa.

− Minulle on tärkeä arvo, että hoidan myös opinnot kunnolla. Tajusin, että tämä oli minulle täydellinen mahdollisuus pelata huippulätkää ja suorittaa yliopistotutkinto samaan aikaan, muistelee nyt jo kolmatta kauttaan NCAA:ssa pelaava Nuutinen.

NCAA-sarjassa pelataan Nuutisen mukaan erittäin vauhdikkaasti ja suurimmat erot kotimaiseen sarjaan löytyvätkin luisteluvoimasta, (jota vielä pieni kaukalo korostaa) sekä yksityiskohtiin ja erikoistilanteisiin keskittymisestä, vaikka määrällisesti pelejä onkin suurin piirtein saman verran.

NCAA on yhteensä 36 yliopistojoukkueen sarja Yhdysvalloissa, jossa pelaa tällä hetkellä yhdeksän suomalaista naispelaajaa. Nuutisen pelit ovat kulkeneet varsin hienosti, sillä hän on tehnyt 30 otteluun tehot 16+12.

− Suomenkin sarja on ottanut isoja kehitysaskeleita muutamassa vuodessa, ja kyllä sielläkin kovaa mennään. Olen seurannut paljon siskoni Sofian pelejä Bluesin paidassa Naisten Liigassa tällä kaudella. Olen ollut positiivisesti yllättynyt kuinka paljon sarja on nostanut tasoaan viime vuosien aikana.

− Pelitavallisesti NCAA:ssa pystytään keskittymään enemmän yksityiskohtiin ja erikoistilanteiden hiomiseen, koska meillä on täällä rajattomasti jääaikaa käytössä. Viikon ohjelmassa on jääharjoitukset käytännössä päivittäin, kolmesta neljään oheisharjoitusta ja pääsääntöisesti kaksi peliä viikossa pienryhmissä tehtävien yksittäisten aamujäiden lisäksi. Täällä katsotaan myös aika paljon videoita vastustajan pelitavasta ja pidetään henkilökohtaisia palavereita valmennuksen kanssa. Valmentajat ovat päätoimisia, mikä ei ole vielä Suomen Naisten Liigassa mahdollista, Nuutinen toteaa.

Kokemukset ja uusi kulttuuri keskiössä

Nuutinen toteaa, että parasta ulkomailla pelaamisessa on ollut kokemus päästä elämään täysin uudessa kulttuurissa ja kehittyä sen kautta niin paremmaksi jääkiekkoilijaksi kuin myös paremmaksi ihmiseksi. Suomen liigaan hän toisi Jenkeistä rentouden

− Hommat tehdään kunnolla, mutta yleensä fiilis on rennompi. Tämä taitaa kuitenkin olla se kulttuurinen ero myös Suomen ja Jenkkien välillä.

Nuutinen on ollut tällä kaudella Mercyhurstin yliopiston joukkueen tehokkain pelaaja.
Kuva © Ed Mailliard

Nuutinen kertoo, että täydellä urheilustipendillä kustannuksia pelaajalle ei tule ollenkaan, mutta stipendeistä on kova kilpailu, koska pelkkä koulu maksaa useita kymmeniä tuhansia dollareita vuodessa.

"Kotikisoissa kaikki on mahdollista"

Kysyttäessä arviota Suomen mahdollisuuksista tulevissa MM-kilpailuissa, Nuutinen sanoo
Suomen mahdollisuuksien olevan paremmat kuin ikinä.

− Olemme menneet joukkueena eteenpäin paljon viime vuosina ja jos kaikki osuu kohdilleen oikeissa peleissä, niin mikä tahansa on mahdollista, arvioi Nuutinen.

Nuutinen on USA:n kausiensa parhaassa vedossa pistepörssin perusteella, mutta jatkuuko tahti MM-kisoissa ja mitä hän odottaa itseltään, mikäli kutsu joukkueeseen tulee.

− Tämä kausi oli tosi hyvä NCAA:ssa. Uskon että pelaamiseni on mennyt eteenpäin ja että pystyn myös nostamaan tasoani maajoukkuepaidassa. Tehoja on turha verrata minkään liigan ja kansainvälisten pelien välillä, mutta kyllähän se maalinteko myös maajoukkuepeleissä maistuisi, Nuutinen naurahtaa.

− Ensi vuoden aikana pitää tehdä päätöksiä siitä, mitä teen yliopiston jälkeen. Mahdolliset jatko-opinnot ovat tietysti iso vaikuttava asia siihen mihin päädyn.

» Lähetä palautetta toimitukselle