Kimmo Timonen valittiin 17. suomalaispelaajana IIHF:n Hall of Fame -kunniagalleriaan – "Kun ura päättyy, huomaa kaiken, mitä matkan varrella on tapahtunut"

MAAJOUKKUE, NHL / Haastattelu
Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF nimesi Timosen Hall of Fame -kunniagalleriaan 17. suomalaisena.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Kimmo Timosesta tuli 17. suomalaispelaaja, joka on nimetty Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n Hall of Fame -kunniagalleriaan. Timonen sai tunnustuksensa koronan vuoksi vasta nyt, vaikka valinta tehtiin jo vuonna 2020.

Kimmo Timonen, 47, pelasi pitkällä urallaan peräti 1 108 NHL-ottelua Nashville Predatorsin, Philadelphia Flyersin sekä Chicago Blackhawksin riveissä. Peliura päättyi Stanley Cupin voittoon Chicagossa vuonna 2015.

Suomen maajoukkueessa Timonen saavutti olympiahopeaa Torinosta vuonna 2006, kolme olympiapronssia, World Cupin kakkossijan sekä kolme MM-hopeaa. Yhteensä puolustaja edusti Suomea olympialaisissa viisi kertaa ja MM-tasolla seitsemän kertaa.

– En voinut kuvitella mitään tällaista silloin, kun aloitin kiekkourani. Vasta, kun ura ja matka pelaajana päättyy, huomaa kaiken sen, mitä matkan varrella on tapahtunut. Vaatii paljon onnea ja terveyttä, että pääsee pelaamaan pitkään ja pääsee mukaan maajoukkueeseen.

– Omankin matkani varrella on ollut paljon onnea, ylä- ja alamäkiä, mutta tämä tuntuu hienolta ja olen otettu kunniasta, Timonen kertoi tuoreeltaan tapahtuman jälkeen.

Timonen poseerasi IIHF:n puheenjohtajan Luc Tardifin kanssa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

"Ikävöin sitä kilpailua ja joukkuekavereita"

Timonen pelasi useaan otteeseen arvoturnausten finaaleissa voittamatta kirkkainta mitalia, mutta aika on kullannut negatiivisetkin muistot. Pitkälle uralle hienoja muistoja mahtuu, eikä Timonen itsekään osannut listata vain yhtä asiaa.

– Stanley Cupin voittaminen on totta kai yksi suurin kohokohta urallani. Tämä valinta kunniagalleriaan asettuu kyllä korkealle myös. Lisäksi viidet olympialaiset ovat sellainen juttu, että pysyi terveenä ja pääsi pelaamaan maajoukkueen kanssa niin monessa eri turnauksessa. Arvoturnauksista on kuitenkin neljä mitaliakin.

– Nuo ovat sellaisia hyviä muistoja, mutta on uralla paljon pieniäkin kohokohtia. Nostan aina esille kaikki maajoukkuemuistot, mutta muistan kyllä ensimmäiset NHL-ottelut sekä Liiga-ottelut ja sen, kuinka minut varattiin NHL:ään vuonna 1993.

Pitkä NHL-ura huipentui vuonna 2015, jolloin Timonen ei pelannut Flyersin riveissä otteluakaan, mutta hänet kaupattiin Blackhawksiin loppukaudeksi, jotta hän saisi mahdollisuuden voittaa Stanley Cupin.

Toiveet ja unelmat toteutuivat ja kiekkohistoriaan on painettu isolla hetki, jolloin Blackhawksin kapteeni Jonathan Toews antoi pokaalin välittömästi Timoselle. Siihen Stanley Cupin nostoon päättyi Timosen mittava peliura.

– Jokaisen pikkupojan unelma on varmaankin pelata NHL:ssä ja siellä jokaisen unelmana on Stanley Cup. Tiesin, että vuosi 2015 oli viimeinen pelivuoteni ja viimeinen mahdollisuuteni voittaa se. Kun minut vielä kaupattiin toiseen seuraan, jotta saisin täytettyä unelmani, se tuntui vielä hienommalta.

– Kannun nosto on jotakin sellaista, mitä ei voi sanoin kuvailla, Timonen kertasi seitsemän vuoden takaista hetkeä.

Peliuran päättymisen jälkeen Timonen on tehnyt muun muassa podcastia ja ollut mukana TV-tuotannoissa. Vaikka arki rullaa tällä hetkellä ilman jääkiekkoa, eivät muistot ja ikävä ole kadonneet minnekään.

– Kyllä minä ikävöin sitä kilpailua ja joukkuekavereita. Ikävöin tunnetta, joka kopissa vallitsi aina ennen tärkeitä otteluja. Siinä on jotakin erilaista, kun näet kaikki kaverit keskittyneinä ja valmiina hyökkäämään kaukaloon. Silti pelin jälkeen lopputuloksesta huolimatta olette yhtä perhettä. Niitä tunteita ei pääse kokemaan missään muualla.

Moni nuori ja vanhempikin jääkiekkoilija on varmasti katsonut ihaillen Timosen otteita niiden yli 20 vuoden aikana, kun puolustaja vaikutti kiekkokaukaloissa. Timonen itse nostaa esille yhden pelaajan, joka on vaikuttanut häneen suuresti.

– Monia eri ihmisiä ja idoleita on ollut urani eri vaiheissa, mutta suomalaisista minun on nostettava esiin Teppo Numminen. Katsoin ja seurasin hänen pelejään ja olin erittäin onnekas, kun sain edustaa Suomea yhdessä hänen kanssaan.

Timonen sai NHL-uralleen kruunun Chicago Blackhawksin voittaessa Stanley Cupin kaudella 2014–15. Timonen kertoo, että kyseisen hetken ajatteleminen aiheuttaa vieläkin kylmiä väreitä.
Kuva © Getty Images

Suomessa vallitsee menestymisen kulttuuri

Suomen jääkiekkomaajoukkue on pitkään ollut mukana arvoturnausten kärkipaikoilla, mutta etenkin viime vuosina menestys on konkretisoitunut MM-mitaleina sekä olympiavoittona. Sunnuntainakin Suomi pelaa Kanadaa vastaan MM-finaalissa kolmatta kertaa peräjälkeen ja olympialaiset mukaan laskettuna finaalipaikka on neljäs peräkkäinen arvokilpailuissa.

– Yksi isoimpia syitä menestymiselle on se, että Suomen joukkue on erittäin tiivis ja joukkueessa sekä sen ympärillä on vahva yhteishenki. Kun saapuu pukukoppiin, tuntuu kuin näkisit veljesi istumassa kopissa. Tunsin aina, että olin iso suurta perhettä. 

– Tällä tasolla jokaisella joukkueella on taitoa. Jukka Jalonen ja valmennustiimi ovat luoneet hyvän systeemin ja voittamisen kulttuurin. Se, miten pelaajat sitoutuvat omaan rooliinsa, tulee minun mielestäni juuri siitä perhe-ajattelusta. Sitä on hankala selittää ulkopuoliselle, mutta sen tajuaa itse, Timonen kertasi.

Timonen odottaa sunnuntain MM-finaalia, ja toivoo totta kai Suomelle voittoa, kuten hän tilaisuudenkin aikana puheessaan ilmoitti.

– Joukkueessa täytyy olla talenttia, mutta pienet yksityiskohdat lopulta ratkaisevat. Ottelusta tulee varmasti jännittävä, ja se voi kääntyä miten tahansa, mutta Leijonilla on hyvä sauma tehdä jälleen kerran suomalaista kiekkohistoriaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle