Kiekko-Poikien Niko Kuiri odottaa valmennukselta esimerkkejä Floyd Mayweatheristä ja Nathan MacKinnonista − "Pelataan noppeeta ja kovvoo peliä"

MESTIS / Haastattelu
Kuiri on pelannut Liigassa viimeisimpänä Sportin riveissä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Joensuussa otetaan treenivaikutteita maailmantähdiltä yli lajirajojen. Valmentaja Simo Karjalaisella on sosiaalinen media hallussa.

Niko Kuirin, 23, ura alkoi Jokipojissa kotimaisemissa. Nuoresta iästään huolimatta Kuiri on ehtinyt nähdä monta maisemaa. Täksi kaudeksi hyökkääjä palaa kotiin hakemaan uutta nostetta uralleen ja tavoitteelleen nousta takaisin Liigaan.

− Sain Jokipoikien B-junnuissa pelatessa tarjouksen Kärppiin, ja sinne tuli lähdettyä yläkoulun jälkeen. Yritin minä siellä opiskellakin ensimmäiset puolitoista vuotta, mutta oli heitettävä hanskat tiskiin. Ei se oikein lähtenyt, Kuiri muistelee.

Kuiri pääsi pelaamaan Kärpissä ensimmäiset neljä liigapeliään kaudella 2016−2017.

− Olimmekohan Vantaalla pelaamassa A-junnujen peliä. Aamuyöllä tultiin sieltä pois ja sen aikainen päävalmentaja Mikkolan Lauri kertoi, että lähdet sitten aamulla liigajoukkueen mukaan.

Kaudeksi 2019−20 aukesi paikka liigajoukkueeseen. Kuiri pelasi kauden Vaasan Sportissa tehden 51 ottelussa tehot 4+2. Kaudella 2020−21 vastuuta Sportin edustuksessa riitti vain kahden ottelun verran, ja suurin osa kaudesta menikin lainalla Hokin riveissä. Siellä syntyi 23 pelissä tehot 3+7.

Suomeen, ulkomaille, Suomeen

Sportissa ja Hokissa vietetyn ajan jälkeen näytti siltä, että liigapaikkaa ei löydy. Kuirilla oli yhtenä vaihtoehtona lähteä ulkomaille. Suomen rajojen ulkopuolelle lähteminen houkutti, mutta siinä olisi ollut omat haittapuolensa.

− Siinä vähän mietti, että lähteekö ulkomaille vai jääkö vielä Suomeen. Oli se koko ajan selvää, kun liigapaikkaa ei löytynyt, että jos jään Suomeen niin täällä Kiekko-Pojissa pelaan.

− Päätin sitten jäädä Suomeen. Ulkomaille lähdössä käy kuitenkin herkästi niin, että kun niitä alasarjoja alkaa kiertämään niin vähän hukkuu sinne ja liigaovet menevät kiinni. Toki sielläkin voi hyvän uran tehdä, mutta ei sieltä oikein enää Liigaan päästä.

Yllä mainituista syistä johtuen Kuiri nähdään tällä kaudella Joensuun Kiekko-Poikien riveissä. Luotto huokui pelaajan sanoista ja hyvin menneiden harjoituspelien siivittämänä joukkue lähtee kamppailemaan kärkisijoista.

− Tosi hyvin olen Joensuussa viihtynyt ja tosi hyvä porukka on. Hyvin meni harkkapelit ja ihan kärkisijoista lähdetään kamppailemaan. Meillä on myös viisi vai seitsemän omaa kasvattia, jotka ovat itselle tuttuja kavereita ja joiden kanssa olen pelannut.

Joensuun omia kasvatteja on jopa yhdeksän.

Keskialueen kierrolla kauteen

Omalta peliltään Kuiri odottaa vastuun saamista ja sen kantamista. Tasapainoinen ja monipuolinen peli molempiin kenttäpäätyihin, niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan, ovat kärkiketjujen pelaajalla tavoitteena. 

Kuirille osa valmennuksesta on tuttu. Apuvalmentaja Simo Karjalainen oli valmentajana jo Kuirin juniorivuosina Joensuussa.

− Se tykkää seurata sosiaalista mediaa ja ottaa sieltä harjoitteita. Sieltä saattaa tulla joku Floyd Mayweatherin keskivartalosetti ja sitten Nathan MacKinnonin keskialueen kiertoa. Semmoinen somekoutsi, Kuiri naurahtaa.

Loppuun kysyttäessä napakkaa yhteenvetoa Joensuun Kiekko-Pojista, sellainen kyllä löytyy pienen pohdinnan jälkeen.

− Nyt kun täällä Itä-Suomessa ollaan ja vähän tällaista murretta puhutaan, niin pelataan noppeeta ja kovvoo peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle