Kiekko-Espoon Sami Haapanen on innoissaan Naisten Liigan kahtiajaosta – ”Jos nämä pelit eivät motivoi, niin sitten on joku vika”

Muut Sarjat / Haastattelu
Sami Haapanen tarkkailee pelaajiensa otteita vaihtoaitiosta tarkkana.
Kuva © Timo Savela
Naisten Liigan Kiekko-Espoon päävalmentaja Sami Haapanen ei ole huolissaan, vaikka K-Espoon joukkueen startti ylemmässä loppusarjassa ei olekaan lähtenyt aivan odotetulla tavalla liikkeelle. Pelkästään kovista peleistä muodostuvaa loppusarjaa hän pitää loistavana mahdollisuutena pelata kovia pelejä.

Naisten Liigan alkusarjan ylivoimaisesti voittanut Kiekko-Espoo on hiukan yllättäen hävinnyt kaikki kolme ylemmän loppusarjan otteluaan. Joukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Sami Haapanen harmittelee alkua, mutta sanoo varoittaneensa joukkuettaan aliarvioimasta muita joukkueita.

− Olemme pelanneet vähän sinne päin emmekä ole löytäneet ihan pelin ydintä. Näissä peleissä se ei vaan yksinkertaisesti riitä. Sanoin pelaajille alkusarjan jälkeen, että tammikuussa on pisteitä kerättävä ja että jokainen joukkue tarkentaa pelaamistaan, huomattaa Haapanen.

Vaikka espoolaiset olivatkin alkusarjassa lähes voittamattomia, niin Haapasen mukaan kaikissa peleissä ei siltikään joukkueena pelaaminen ollut vielä parasta mahdollista, vaan usein vahvat yksilöt pystyivät kääntämään voiton joukkueelle. Toista vuotta käytössä oleva sarjasysteemi kahdesta loppusarjasta saa kokeneelta valmentajalta suitsutusta.

− Kyllä meidänkin täytyy parantaa omaa pelaamista ja saada se sille tasolle, millä voimme taistella mestaruudesta. Alkusarjassa ei ihan aina oltu joukkueena riittävän hyviä, mutta onneksi meillä on vahvoja pelaajia, jotka pystyivät ne ottelut meille ratkomaan.

− Tämä ylempi loppusarja on siitä loistava, että joka ilta pelataan kovia joukkueita vastaan. Tämähän se on parasta valmistautumista kevään pudotuspeleihin. Jos nämä pelit eivät motivoi pelaajia riittävästi, niin sitten on jossain kyllä vika.

Sarjajärjestelmästä muutoin Haapasella on hiukan erilainen näkemys kuin Jääkiekkoliitolla.

− K-Espoon valmentajan näkökulmasta liputan tiiviimmän sarjan puolesta. Sellainen 6−8 joukkueen sarja olisi mielestäni hyvä. Toisaalta ymmärrän sarjan häntäpäänkin näkökulmaa, sillä heillä on tietysti eri intressit kuin meillä. Tämä kahtiajako on hyvä välimalli.

− Tosin tänä vuonna HIFK hiukan kärsi tästä. He olisivat ansainneet paikkansa ylempään jatkosarjaan. Siellä on kyllä läksyt tehty hyvin. Valmistautuminen ja sisääntulo ensimmäiseen kauteen oli loistava.

Mestaruudesta Haapasen mukaan kamppailee kova nelikko: K-Espoon lisäksi Kärpillä, KalPalla ja HPK:lla on mahdollisuudet mestaruuteen.

− Osasin odottaa HPK:n nousevan kovien joukkoon täksi kaudeksi. Kuortaneen nuoruus ja Ilveksen rajut muutokset pelaajistossa saattavat jättää heidät ehkä mestaruuskamppailun ulkopuolelle.

− Pienet asiat tulevat ratkaisemaan ja varsinkin maalivahtipelaaminen nousee tärkeäksi. Siinä me ehkä annamme hiukan tasoitusta muille, kun (Erica) Jaskari loukkaantui ja on loppukauden poissa. Siinä missä muilla on kaksi hyvää maalivahtia, me saatamme liikaa olla (Tiia) Pajarisen varassa. Minja Drufva on kyllä hyvä, mutta vielä niin kokematon.

Haapanen on ollut 22 vuotta tekemisissä espoolaisen nais- ja tyttökiekkoilun parissa eikä oikeastaan edes haaveile muusta. Espoolainen kiekkoilu on varsinkin junioripuolella loistavassa vedossa ja miesten joukkuekin on nostamassa profiiliaan.

− Onneksi joukkue on joka vuosi uudistunut riittävästi, niin olen tuntenut pystyväni antamaan joukkueelle aina jotain uutta. Olen pystynyt kehittämään sekä itseäni että pelaajia vuosien varrella. Olen kuitenkin todella monta vuotta saanut toimia pääsarjatasolla valmentajana, joten mitä muuttaisi toimia jossain muussa joukkueessa.

− Espoossa tehdään hyvää työtä ja yhteistyö meidän ja poikajoukkueiden välillä on loistavaa. Kymmenen pelaajaamme saa harjoitella poikien mukana, mikä on hieno osoitus yhteistyöstä.

Naisten upeiden kotikisojen tuomaa huumaa ei Haapasen mukaan oikein osattu hyödyntää. Kiinnostus maajoukkuetta kohtaan osoitti, että Liigastakin saataisiin kiinnostava pienellä panostuksella.

− Naiskiekkoilun pitäisi olla vaan enemmän esillä. Jos ihmiset tuntisivat pelaajat ja joukkueet, niin ehkä he myös helpommin saapuisivat paikalle otteluihinkin. Mekin olemme ottaneet käyttöön Ruudun tv-lähetyksiin ennakkotunnelmat ja loppuun valmentajien kommentit.

» Lähetä palautetta toimitukselle