Kiekko-Espoo mestaruutta kohti – ratkaisematon jätti hampaankoloon

Naisten Liiga / Haastattelu
Espoossa on totuttu menestymään.
Kiekko-Espoon naiset lähtevät kauteen mestaruus mielessä. Joukkueeseen on tullut muutoksia, suurimpana kapteeni Minnamari Tuomisen lähtö. Pelaajarinki on kuitenkin laaja ja kestää vertailun.

Tapiolan harjoitushallin kahviossa on leppoisa tunnelma eikä koronaepidemia ole päällimmäinen ajatus harjoitusten lomassa. Kiekko-Espoon Minnamari Tuominen ja Reetta Valkjärvi vakuuttavat espoolaisjoukkueen olevan valmiina alkavaan kauteen.

Pelaajille kevät oli hankalaa aikaa. Pitkä runkosarja oli pelattu normaaliin tapaan ja välierissä oli jo saatu loppuottelupari ratkottua. Vain finaalit jäivät pelaamatta. Kokeneella Tuomisella oli jo vyöllään kuusi mestaruutta kuudesta pelatusta finaalisarjasta.

– No oli siinä aika sekavat fiilikset. Totta kai ymmärsin tilanteen, ja ehkä se oli ainoa järkevä ratkaisu. Mutta kyllä puhuttiin joukkueen – tai muutaman pelaajan kanssa, että olisi vaikka pelattu yksi finaali ja ilman katsojia.

Jääkiekkoliiton päätös lopettaa pelit välittömästi ennen finaaleja noudatti THL:n suosituksia. Ratkaisu oli urheilullisesti harmittava, mutta vastarintaa ei syntynyt. Terveys menee jopa jääkiekon edelle.

– Eniten harmitti juuri niiden puolesta kenellä olisi ollut ensimmäiset finaalit luvassa, esimerkiksi lähes koko KalPan joukkue, Tuominen toteaa.

KalPan pelaajilta tulikin kommenttia Espoon suuntaan. Kun savolaiset rehentelevät itsevarmasti vastuu siirtyy kuulijalle. Koskaan ei voi tietää, kuinka tosissaan sanojen takana ollaan.

– Muutama pelaaja KalPasta oli sitä mieltä, että "me olisimme voittaneet – me olemme mestareita", mutta ajattelin vaan, että en nyt sanoisi, Tuominen naurahtaa.

Kiekko-Espoon ja HIFK:n väliset kohtaamiset tuovat sarjaan paikalliskamppailun tuntua.

KalPan joukkueessa toki muutama pelaaja oli JYPissä pelatessaan päässyt kokemaan finaalien tunnelman. Valtaosalle pelaajista finaali olisi ollut ensimmäinen. Heidän puolestaan voi vain toivoa, että keväällä tarjoutuu uusi mahdollisuus.

Valkjärvi olisi pelannut keväällä kolmannen finaalisarjansa. Aiemmilta kausilta taskussa on yksi kulta ja yksi hopea. Koronakevään muistot iskivät hänelle pahiten heinäkuun lopussa.

– Kun tulin hallille enkä ollut käynyt kesällä jäällä, niin kamat olivat samassa asennossa kuin finaaliin valmistavien treenien jälkeen ja playoffs-merkit kiinni. Se tuntui todella oudolta.

Muutoksia joukkueeseen

Kesä on joukkueiden uudelleenrakentamisen aikaa. Myös Kiekko-Espoon naisten joukkueessa on tapahtunut muutoksia.

– Pitkäaikainen pelaaja Christine Posa lopetti. Chrisse ei itsestään mitään meteliä pitänyt jäällä eikä sen ulkopuolella, mutta otti roolin kuin roolin ja hoiti sen – oli sitten ykkösketjun sentteri, kakkosen pakki tai sitten 13. hyökkääjä. Sellainen joukkuehengen kannalta merkittävä pelaaja lähti, Tuominen arvioi.

– Kunnon espoolainen pelaaja – iso pelaaja meille, Valkjärvi lisää.

– Ehkä sellainen valmentajan unelmapelaaja, Tuominen jatkaa.

Muitakin muutoksia pelaajistossa tapahtui kesän aikana.

Linnea Melotindos lähti jenkkeihin ja Emilia Vesa, vauhdikas hyökkääjä, tuli tilalle Kuortaneelta. Tuominen kertoo.

Omista nuorista on nostettu myös pelaajia naisten rinkiin.

– Joo! Sofia Nuutinen ja Anni Montonen ainakin ovat näyttäneet sellaisia otteita, Tuominen innostuu.

Julia Schalin, ysiluokkalainen, on näyttänyt hyviä otteita harkkapeleissä, Valkjärvi jatkaa.

Schalin on pelannut poikien joukkueessa. Myös Kiekko-Espoon naisten maajoukkuetason pelaajat käyvät säännöllisesti poikien harjoituksissa, kuten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen on ohjeistanut.

"Ensimmäinen varustediili"

Kiekko-Espoon organisaatiossa on myös koettu muutoksia nais- ja tyttökiekon puolella. 

Tanskasen Vilmasta tuli lajipäällikkö junioripuolelle. Hän koordinoi sitä ja pelaajarekrytointia. Ja ehkä isoin juttu on sponsorisopimus Bauerin kanssa. Saamme jonkun verran varusteita – ensimmäinen varustediili, Tuominen iloitsee.

Bauer-sopimus tuo näkyvyyttä ja on taloudellisesti merkitsevä pelaajille sekä seuralle. Valkoiset kypärät ovat historiaa.

– Meillä vaihtui kypärien väri siniseksi. Saimme uudet kypärät ja hanskat sekä muutaman maila jokaiselle, mikä on taloudellisesti iso asia. Lisäksi saamme matkustusasut pelireissuille, Valkjärvi kertoo.

Koronaepidemian aiheuttama talousvaje on vaikuttanut suoraan yritysten markkinointiin. Urheilu on ollut yksi kärsijä. Sopimuksia ei ole välttämättä uusittu eikä uusia ole liiemmin tarjolla.

Harjoitteluun ja peleihin uusia käytänteitä

Koronaepidemia on tuonut mukanaan jonkin verran rajoituksia harjoitteluun ja pelaamiseen. Hallille on turha tulla yskimään.

– Normaaliaikaan, jos tunsit pieniä flunssan oireita, niin ehkä olisit tullut hallille treenaamaan. Nyt mahdollisesti menet koronatestiin ja olet eristyksissä siihen asti, kun saat negatiivisen tuloksen. Jääkiekkoliitolta on tullut erikseen ohjeet esimerkiksi omista pulloista, Valkjärvi vertaa muutoksia.

– Keväällä joukkuetreenit olisivat alkaneet normaalisti toukokuun alussa. Nyt oli omatoiminen jakso kesäkuun alkuun asti pelaajan omalla vastuulla, Tuominen lisää.

Kiekko-Espoo tavoittelee tulevalla kaudella mestaruutta.

Ottelukäytäntöihin ei ole tullut merkittäviä muutoksia. Viidensadan katsojan raja ei välttämättä uhkaa rikkoutua runkosarjapeleissä.

– Kättelyt ovat poistuneet. Ei kätellä vaan lyödään hanska kädessä nyrkit vastakkain. Ei varmaan ole niin paljon yleisöä, että tarvitsisi rajoittaa, Tuominen naurahtaa.

Vain reilu kuukausi jäillä ennen alkusarjan starttia

Kiekko-Espoon naisten ohjelmaan kuului kuusi harjoituspeliä ennen sarjakauden alkua. Liigan alkuun joukkue on valmiina, vaikka haasteita on ollut.

– Yhteinen treenikausi jäi kesällä lyhyeksi. Suurin osa pelaajista ei päässyt jäälle. Aloitimme jäätreenit ja harkkapelit samalla viikolla. On ollut vähän hakemista, Valkjärvi pohtii.

Joukkue aloitti oheisharjoittelun heinäkuun 20. päivä.

– 27. päivä alkoi jääharjoitukset, ja silloin oli heti peli lauantaina. Aikaisemmin on oltu toukokuun alusta kesäkuun puoliväliin saakka jäälläkin pari kertaa viikossa, Tuominen täsmentää.

Urheilijoiden kehot ovat kuitenkin tottuneet nopeasti harjoitus- ja ottelurytmiin.

– Joka viikko on ollut parempaa tekemistä, Valkjärvi miettii.

Kiekko-Espoo on pelannut harjoitusotteluita Naisten Liigan joukkueita vastaan. Ensimmäinen tappio edelliskauden nousijajoukkuetta, paikalliskilpailija HIFK:ta vastaan jäi kaivelemaan.

– Siinäkin oli 50 laukausta itsellä (joukkueella) ja teet kolme, ja vastustaja teki oikeastaan jokaisesta paikastaan, Tuominen harmittelee.

HIFK oli tietysti riemuissaan historiansa ensimmäisestä voitostaan Kiekko-Espoota vastaan.

– Hyvä se on niille tässä vaiheessa antaa voitto, Tuominen nauraa.

Naisten Liiga alkaa Kiekko-Espoon osalta syyskuun 5. päivä juuri HIFK:ta vastaan Malmilla.

Kymmenkunta pelaajaa poikajäillä

Kiekko-Espoon pelaajilla on keskenään hieman erilaisia harjoitusohjelmia.

– Meillä on tosiaan noin kymmenen pelaajaa, jotka käyvät alkuviikosta yksi tai kaksi kertaa poikajäillä. Silloin meille tulee haastajaryhmä naisten akatemiajoukkueesta, U18-tytöistä, paikkaamaan sitä lovea, mikä puuttuu harjoitusryhmästämme. Viime vuonna pääsin jo mukaan poikaharjoituksiin. Ryhmä on ensisijaisesti maajoukkuepelaajille, mutta siellä on ollut paikkoja, niin olen päässyt viime ja tänä vuonna mukaan. Se on ollut hirveän kehittävää, Valkjärvi iloitsee.

Kapteeni Minnamari Tuominen toimii tarvittaessa valmentajana
Kuva © Ille Martela

"Minttu on kuitenkin ollut se kapteeni, niin kuin kapteeni voi olla"

Tuomisen siirtyessä pois Kiekko-Espoosta kapteenin paikka vapautuu. Uusi kippari ei ollut vielä haastatteluhetkellä tiedossa.

– Ei olla äänestetty vielä. Äänestämällä olemme yleensä päättäneet kapteenin. Minttu on kuitenkin ollut se kapteeni, niin kuin kapteeni voi olla. Ehkä samanlaista selvää ei ole, mutta kuka se tulee olemaankaan, niin uskon että on omalla tavallaan hyvä kapteeni, Valkjärvi tuumii.

Liigajoukkueen valmennus jatkaa entisellään

Sami Haapanen jatkaa joukkueen päävalmentajana ja Timo-Pekka Löppönen apuvalmentajana. Viola Kaukonen hoitaa fysiikkaa ja Risto Jaakkola valmentaa maalivahteja. Oheisharjoittelu on fysiikkavalmentajan vastuulla.

– Viola on täällä joka päivä paikalla. Tänäänkin, vaikkei ollut ohjattua fysiikkaa, vaan oli peliin valmistava harjoitus, Valkjärvi kertoo.

Kiekko-Espoolla on laaja pelaajarinki, joka kestää vertailun muihin liigajoukkueisiin.

– Muutoksia on tullut, mutta meillä on ollut tosi hyvä tekemisen meininki koko tämän ajan, minkä olemme olleet yhdessä alkusyksystä. Meillä on tosi vahva runko ykköskentästä neloskenttään, vaikka yleensä kolmella kentällä pelaammekin. Neljään kenttään löytyy pelaajia, jotka oikeasti ovat vahvoilla pääsarjatasolla, Valkjärvi arvioi.

Joukkueella on neljä maalivahtia kilpailemassa peliajasta. Valkjärven mukaan ykkösveskarin paikasta käydään tiukkaa vääntöä.

Erica Jaskari loukkaantui viime vuoden syksyllä, mutta sai nyt peliluvan. Hän oli yhdessä Tiia Pajarisen kanssa vahvoilla ykköseksi. Ennen Erican loukkaantumista heillä oli hyvä kamppailu alkukaudesta siitä, ja uskon, että tällä hetkellä siinä on potentiaalinen kaksikko, joka ykköspaikkaa tavoittelee.

"Mestaruutta lähdetään hakemaan"

Espoon traditioilla sekä tekemisen tasolla ei liigajoukkueelle kelpaa kuin yksi ainoa tavoite – mestaruus.

– Emme ole vielä käyneet tavoitteita selvästi läpi, mutta jokaisesta pelaajasta näkee, että mestaruutta lähdetään hakemaan. En ole kertaakaan kuullut, että kukaan pelaaja olisi sanonut, että tällä kaudella mennään finaaleihin, vaan että voitetaan mestaruus, Valkjärvi alleviivaa.

Viime kaudella liigaan noussut HIFK on tarjonnut Kiekko-Espoolle kaivatun paikallisvastuksen.

– Viime kausi oli HIFK:lle liigassa vasta ensimmäinen, niin uskon, että tällä kaudella saadaan vielä enemmän sitä paikalliskamppailua, joka toki halutaan viedä.

Kärkijoukkueet ovat kaikissa urheilusarjoissa ne houkuttelevimmat vastustajat. Valkjärvi nimeää enempää miettimättä kaksi joukkuetta.

– Koen, että pelit Kärppiä ja KalPaa vastaan sytyttävät jotenkin erityisesti jengiä pelaamaan.

Naisten Liigan taso on noussut ja näkyvyys lisääntynyt

Katsojamäärät naisten urheilussa puhuttavat. Katsomoissa on toistaiseksi ollut tilaa useammallekin silmäparille. Naisten Liigan näkyvyys on kuitenkin mennyt eteenpäin.

– Koronatauon jälkeen, kun oli ensimmäiset harjoituspelit kotona, niin meillä oli reilusti enemmän katsojia kuin normaalisti. Meillä oli noin 100 katsojaa, mikä on enemmän kuin joissain runkosarjapeleissä.

Penkkiurheilijat joutuivat viettämään pitkän tauon poissa urheilukatsomoista. 

– Luulen, että juuri se, että pääsee pitkästä aikaa katsomaan, oli merkittävää.

Yleisö on tervetullutta Kiekko-Espoon Naisten Liigan peleihin. Turvallisuusohjeita noudattamalla kausi pääse alkamaan ja saadaan vietyä eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle