KeuPa aloitti kauden vahvasti, mutta putosi pelilliseen kurimukseen − Janne Kumpulainen: "Tämä on sellaista yhdessä oppimista, miten selviytyä hankalista vaiheista"

MESTIS / Haastattelu
Janne Kumpulainen ihmettelee sekä joukkueen että itsensä suvantovaihetta.
Viime kauden Mestis-finalisti KeuPa HT aloitti kauden vahvasti, mutta viime aikoina pelit ovat sujuneet heikommin. Kultakypärää kantava Janne Kumpulainen ei osaa sanoa, mikä suvantovaiheen on aiheuttanut.

KeuPa HT oli viime keväänä lähellä todellista tuhkimotarinaa, kun se ylsi Mestiksen kahdeksannelta sijalta aina finaaleihin asti. Tämä kausi lupasi keuruulaisyleisölle vahvaa runkosarjaakin, kun joukkue voitti 14 ensimmäisestä ottelustaan peräti 11.

Tuon jälkeen tahti on kuitenkin hiipunut: 12 viimeiseen otteluun on mahtunut ainoastaan kolme voittoa. Liigassakin joulukuussa piipahtanut konkarihyökkääjä Janne Kumpulainen ei osaa sanoa, mikä heikon jakson on aiheuttanut.

− Startti oli hyvä, vaikka meillä olikin suuri vaihtuvuus miehistössä. Kokeneita äijiä lähti ja nuoria tuli tilalle. Silti pelattiin jokaisella osa-alueella positiivisesti. Nyt onkin sitten pieni suvantovaihe, tai ei niin pienikään − sekä joukkueella että itsellä.

− En osaa sanoa, mikä siihen on johtanut. Varsinkin itseäni kohtaan olen erittäin itsekriittinen, paljon on vielä tekemistä. Nuoremmille pelaajille pitäisi pystyä olemaan esimerkkinä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

Kokenut pelaaja ohjaa nuorempiaan muutoinkin kuin vaan esimerkillä. Suvantovaihe ja siitä selviytyminen vaatii kärsivällisyyttä, sitä konkarin on painotettava.

− Tämä on sellaista yhdessä oppimista, miten selviytyä hankalista vaiheista. Siinä pystyn nuoremmille olemaan tukena. Muutoinhan nämä nykyajan nuoret pelaajat ovat paljon valmiimpia kuin minun nuoruudessani. Sen olen yrittänyt heille opettaa, että opiskelu kannattaa. Tästä ei eläkeviraksi ole.

Tasainen sarja tietää jännitystä aivan runkosarjan loppuun asti

Vahvan alkukauden ansiosta KeuPa on pitkästä heikosta jaksostaan huolimatta vielä vahvasti kiinni pudotuspelipaikassa. Joukkue on seitsemäntenä ja eroa yhdeksäntenä olevaan Kiekko-Vantaaseen on yhdeksän pistettä. Keuruulaisilla on vielä kaksi peliä vähemmän pelattunakin.

− Sarja on kyllä todella tasainen, paljon tasaisempi mitä osasin odottaa. Monta joukkuetta on niin lähellä toisiaan, että kierroksen aikana saattaa sarjasijoitus muuttua pari-kolme pykälää suuntaan tai toiseen.

Kuluva kausi on Kumpulaiselle jo yhdeksäs Mestiksessä. Välissä hän on pelannut Liigaa ja käynyt Ranskassakin pelaamassa. Mestiksen luonne on muuttunut näinä vuosina hänen mukaansa selvästi aiempaa parempaan suuntaan.

− Silloin kun aloitin Mestiksessä, niin sarjassa oli enemmän kokeneita pelaajia ja muutama selkeä suurseura. Nyt on pelaajisto nuorentunut ja tempo nopeutunut todella paljon. Tästä on selkeästi enemmän tullut ponnahduslauta nuoremmille ja vähän vanhemmillekin pelaajille Liigaan.

− Mestis valmistelee pelaajat loistavasti liigakaukaloita varten, tämä on hyvä paikka kehittyä. Nyt kun itse pääsi taas pelaamaan Liigassa, niin huomasi sarjojen välisen eron. Liigassa on kamppailupelaaminen, varsinkin mailakamppailu, voimakkaampaa. Lisäksi siellä kyllä virheestä rangaistaan välittömästi. Mestiksessä saa pelata hiukan rohkeammin eikä pelaaminen ole aivan niin kontrolloitua.

Piipahdus Liigassa jätti nälkää

Kumpulaisella on Liigasta kokemusta 48 ottelun verran Jukurien ja JYPin riveistä. Vaikka paluu Liigaan jonkin verran kiinnostaakin, saattaa Mestis olla ainakin toistaiseksi hänelle sopivin vaihtoehto.

− Kyllähän tuo Liigassa pelaaminen alkoi vähän kutkuttelemaan, vähän jäi nälkä päälle. Mutta Keuruu on minulle nyt hyvä paikka, pystyn samalla hoitamaan opiskelut päätökseen. Lukion jälkeen ei ole tullut kouluja käytyäkään, kun kaikki on tehty jääkiekon ehdoilla. Melkein kolmikymppisenä täytyy vähän miettiä, mitä tehdä uran jälkeenkin.

Liiketaloutta opiskeleva Kumpulainen ei vielä tarkalleen osaa sanoa, mitä hän aikoo peliuran jälkeen tehdä. Kokonaan poissuljettua ei ole työskentely jääkiekon parissa.

− No ei tässä mitään kristallinkirkkaana mielessä ole, mutta eiköhän se jollain tapaa liity tuohon liiketalouden sektoriin. Onko se sitten myyntiä vai jotain muuta, sen aika näyttää. Saatan seurata ex-keupalaista Taneli Maasaloa, joka nykyään toimii JYPin toimistolla. Olinhan jo viime kesänä KeuPan toimistolla töissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle