Ketterän puheenjohtaja pettyi tukirahaan ja Mestis-hallituksen vaikuttamismahdollisuuksiin − "Toimintakulttuuri on tunkkainen"

MESTIS / Haastattelu
Aiempien keväiden mestarisuosikkien taisteluja paremmuudesta ei nähdä tänä keväänä SaPKon päätettyä olla pelaamatta kautta loppuun. (Arkistokuva)
Kuva © Topi Lainio
Mestis-kausi pääsee jatkumaan, mutta kaikille lähtökohdat eivät ole taloudellisesti samanlaiset. Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen ei täysin hyväksy perusteita, miten seuroille tukirahaa jaettiin.

Mestiksen hallitus kokoontui helmikuun alkajaisiksi äänestämään kauden jatkumisesta. Lopputuloksena 12 seuraa ilmoitti jatkavansa pelejä ilman yleisöä ja RoKi sekä SaPKo luovuttivat leikin. Kauden jatkamisen mahdollisti Opetus & kulttuuriministeriön myöntämä 649 000 euron tuki, joka jaettiin Mestiksen ja Naisten Liigan kesken. 

Iltalehden tietojen mukaan isoimman rahan sai TUTO Hockey, joka kuittasi noin 100 000 euroa. Myös Joensuun Kiekko-Pojat pääsivät lähemmäksi 90 000 euroa. TUTOn osuus tuesta olisi 15,41% ja Kiekko-Poikien 13,87%. Tukea jaettiin 25 seuralle. Kummatkin seuroista lomauttivat henkilöstöään.

Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen nosti kissan pöydälle kertomalla, että isoimmat tukipaketit saivat seurat, jotka ovat lomauttaneet pelaajia. 

kaikille se bussi maksaa saman verran

− Loppupeleissä seuroilla on samanlainen kulurakenne ja kaikille se bussi maksaa saman verran keväällä. Ajatellaan, että me ollaan varmasti siellä sarjan "isoimmassa" päässä, mutta silti ollaan saamassa tukea ihan peräpäässä. 

− Jakoperusteissa ei olla huomioitu kaikkia faktoja Ketterän osalta, eikä niitä ole haluttu korjata. Meidän tuki on 28 000 euroa. Jaossa oli 649 000 euroa ja Ketterä sai siitä 4,31%.

Partanen ilmoitti 4.2. torstaina henkilökohtaisella Twitter-tilillään eroavansa Mestis-hallituksesta ja muista toimielimistä. 

− Mestis-hallitus pääsee loppupeleissä hyvin vähän vaikuttamaan, mitä esityksiä tehdään. Vaikuttamismahdollisuus on hyvin minimaalinen, koska toimintakulttuuri on tunkkainen. En ole kokenut toimintakulttuuria avoimeksi. En tykkää siitä miten päätöksiä tehdään ja niitä valmistellaan. Esimerkiksi tätä tukipäätöstä ei käsitelty riittävällä tasolla, vaikka aikaa olisi ollut. 

Mestiksestä ollaan viestitty paljon ulospäin, että seurat yhdessä päättävät miten toimitaan ja päätäntävalta on viime kädessä seuroilla. Partanen ei koe asiaa ihan samalla tavalla.

− Joitakin pieniä juttuja seurat pääsevät päättämään, mutta pääsääntöisesti asiat valmistellaan ja runnotaan sellaisenaan läpi. Esimerkiksi tästä tukipäätöksestä seurat ovat äänestäneet, mutta eivät ole päässeet vaikuttamaan mistä äänestetään.

− Kaikki asiat tulevat samanlailla pöytään, niistä pitää vain äänestää. Kuppa vai kolera − ja valita niistä vähemmän haitallinen.

Kuva © Mikko Partanen

Jäljelle jääneistä 12 Mestis-seuralle voi tulla vielä lisätukia pudotuspeleistä. Sen sijaan sarjan voittamisella ei ole rahallisesti vieläkään mitään väliä, palkintorahoja ei ole.

Ketterä ei lomauttanut pelaajiaan, kuten osa joukkueista teki. Partanen arvioi sen viisaaksi valinnaksi, vaikka sitä kautta säästöjä olisi voinnut saada. Haimme lisätuloja tätä varten muunmuassa tukiotteluilla mitkä onnistuivat hyvin.

− Nuorille pelaajille on erittäin tärkeää, että he pääsevät treenaamaan ja siksi he ovat meille myös tulleet. Täytyy muistaa, että tämä on urheilusarja.

− Tässä on talouden ohella myös se toinen puoli, urheilu. Halvin jääkiekkojoukkuehan olisi sellainen, joka ei pelaisi ollenkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle