Keski-Savosta Sloveniaan – ”En tiedä missä pitäisi pelata, jos vielä haluaisi hienompaan kaupunkiin”

Muut Sarjat / Haastattelu
Ville Leskisen ura on vienyt Liigasta Slovakian ja Tanskan kautta ICEHL-sarjaan.
Kuva © Saana Hakala
Erityisesti Jukureiden liigajoukkueesta tuttu, pieksämäkeläislähtöinen laituri Ville Leskinen aloitti kuluvan kautensa Tanskan liigan Sønderjyskessä. Osoite vaihtui kuitenkin pian lähemmäs Välimerta.

Kaudet 2021–2023 Slovakian liigassa kiekkoilleen Ville Leskisen ura vojensilaisseurassa jäi neljän ottelun mittaiseksi, kun hän siirtyi lokakuun alussa ICEHL-liigan Olimpija Ljubljanaan. Uusi pelipaikka löytyikin saumattomasti.

– Tanskan liiga ei vaan ollut oikea paikka minulle. Kun olin juuri lähtenyt Tanskasta, täältä oltiin sopivasti kiinnostuneita. Se siirto kävi sitten itse asiassa aika nopeasti.

– Valmentajallekin (Antti Karhula) olin tuttu Slovakiasta.

Olimpijassa on Leskisen lisäksi enemmänkin suomalaisväriä. Antti Karhula on valmentanut joukkuetta tämän vuoden, ja pitkän linjan Kärpät-puolustaja Taneli Ronkainen liittyi slovenialaisryhmään kuluvan kauden alusta.

Alppien aurinkoisella puolella viihtyy

Vaikka ura Sloveniassa on vielä lyhyt, on pelaaminen maistunut. Kokenut hyökkääjä näkee kuitenkin selkeitä eroja sarjojen välillä.

– Tietysti vasta neljä peliä nyt takana tätä sarjaa, pikkuhiljaa alkaa pääsemään paremmin peliin kiinni. Nyt olen pelannut tuon jenkin, Trevorin (Gooch) kanssa. Tontteja on, pitäisi vaan laittaa sisälle.

– Nyt alan päästä vähän kiinni tämän liigan pelitapaan. Se ottaa aikansa, kun Tanska oli niin erilainen. Joukkue on duunarijoukkue, joka sopii itselle todella hyvin – ei mitään valittamista.

Pelillisten seikkojen ohella Leskinen kehuu erityisesti seuran ammattimaista toimintaa.

– Seura on hoitanut kaiken hienosti. Kun kirjoitin sopimuksen iltayhdeltätoista ja olin seuraavana aamuna Helsinki-Vantaalla seitsemältä lähdössä tänne, seura oli hoitanut auton, kämpän ja muut jo siihen mennessä.

Slovenian pittoreski pääkaupunki Ljubljana ei ole maailman suurin metropoli, mutta sympaattinen paikka. Myös muut sarjan kohteet miellyttivät vahvaa laitahyökkääjää.

– Kaupunkina tämä on niin viimeisen päälle, en tiedä missä pitäisi pelata jos vielä haluaisi hienompaan kaupunkiin. Halli tosin on vähän mikä on.

Olimpija Ljubljana pelaa ylikansallisessa ICEHL-sarjassa, jossa on joukkueita Itävallasta, Italiasta, Sloveniasta ja Unkarista. Vierasmatkat poikkeavat siten melkoisesta suomalaisista pelikohteista.

– Yksi pelireissu vasta alla Budapestin lähelle, mutta varmasti tulee hienoja pelireissuja Pohjois-Italiaan ja Itävaltaan. Hienoja paikkoja pelata jääkiekkoa.

Viisasta lätkää kokenein pelaajin

Kaksi edellistä kautta Slovakiassa pelanneen vahvan laitahyökkääjän mielestä Slovakian ja Itävallan sarjojen ero on pieni, mutta jotain kuitenkin löytyy. Tanskaan verrattuna ollaan kuitenkin aivan eri mallissa. Leskinen liittyi joukkueeseen try out -sopimuksella, mutta on kuluvan kauden kiinnitettynä Olimpijaan.

– Vaikea arvioida liigojen eroa, mutta ehkä Slovakian liiga on ehkä vielä hieman fyysisempää. Kumpikin liiga on aika vanhojen pelaajien sarja, pelaaminen on fiksua. Alkukauden Tanska oli todella nuori sarja, siellä mentiin ihan päästä päätyyn, eikä minkäännäköistä järkeä.

– Sarjassa on myös kovia ammattijoukkueita, kuten oma ensimmäinen peli Red Bullia (Salzburg) vastaan. Itävallasta tulee kovia joukkueita.

Leskinen on tutustunut eurooppalaiseen jääkiekkoon viime kausien aikana. Hyökkääjä on edustanut neljää eri seuraa kahden. Reissumies keskittyykin nyt uuteen seuraansa ja elämään Ljubljanassa.

– Sopimusta on tämä kausi. Mennään nyt tällä, kun vähän aikaa olen täällä vasta ollut.

» Lähetä palautetta toimitukselle