Kehittymisen halu puskee konkarihyökkääjä Löfmania edelleen eteenpäin

LIIGA / Haastattelu
Löfman kamppailee tulevalla kaudella Jukurien väreissä.
Kuva © Petri Saarelainen/Jukurit
Anssi Löfmanilla on takana jo 14 täyttä kautta kotimaan pääsarjassa ja matkalle on mahtunut vaikeuksiakin, mutta silti hyökkääjä porskuttaa edelleen kovalla innolla eteenpäin. Tulevalla kaudella konkarihyökkääjä tuo johtajuutta nuoreen jukurijoukkueeseen.

Jukurit lähtee tulevaan kauteen nuorella joukkueella. Mikkeliläismiehistöstä löytyy peräti seitsemän 2000-luvulla syntynyttä pelaajaa ja ryhmän keski-ikä on laskenut viime kaudesta reilulla kahdella vuodella.

Uransa alussa olevien ja vasta vastuunkantajan roolia kohti kulkevien pelaajien joukosta löytyy kuitenkin todellinen konkari, joukkueen ainut 80-luvun lapsi, Anssi Löfman.

Kuvaavaa joukkueen ääripäiden ikäerolle on se, että Löfmanin vetäessä ensimmäistä kertaa SaiPa-paidan liigaotteluun ylleen kaudella 2006−2007 ottivat tulevan kauden joukkuekaverit Mikko Kokkonen ja Henri Nikkanen vasta ensimmäisiä luistimenpotkujaan Jukurien junioreissa.

Löfmanin mukaan sukupolvien välistä eroa ei kuitenkaan joukkueen sisällä suuremmin huomaa.

− Tietysti vanhempi pelaaja voi ajatella tietyistä asioista eri tavalla, kun on jo nähnyt että mitä se pelaaminen tässä sarjassa on. Sieltä sitten se oma näkemys peliin tulee. Muuten se on kuitenkin ihan samaa jääkiekkoa, kun kaikki laittavat itsensä likoon sen eteen, että menevät eteenpäin henkilökohtaisesti sekä joukkueena. Samoja asioita siellä käydään läpi ja vaatimukset ovat samat, oli sitten nuori tai vanha pelaaja, arvioi Löfman.

− Helppo on ollut tulla mukaan. Kaikki on hyvin ottaneet vastaan ja kaikki tullaan hyvin juttuun keskenämme. Nyt ollaan itse joukkueen kokenutta osastoa, niin pyritään sitä kautta tuomaan sinne tuota omaa osaamista ja näkemystä pelistä.

Pitkän linjan liigapelaaja

Löfman pelasi ensimmäiset liigaottelunsa kaudella 2006−2007 ja seuraavalla kaudella hän murtautui jo SaiPan vakiokokoonpanoon. Vuosien vieriessä 33-vuotiaasta Löfmanista on kasvanut Liigaan luotettava hyökkääjä ja nyt otteluita on vyöllä jo lähes 600.

SaiPa-kasvatti on pelannut koko tähänastisen uransa Liigassa ja alkava kausi on hänelle jo 15. peräkkäinen Liiga-kentillä. Löfman on kyseisen tilaston kärjessä yhdessä TPS:n Juhani Jasun ja KalPan Tommi Jokisen kanssa, jotka pelasivat ensimmäiset liigaottelunsa Löfmanin tapaan kaudella 2006−2007 ja ovat siitä saakka kiekkoilleet vain Liigassa.

− Tietysti sitä silloin mietti, kun liigajoukkueen mukaan pääsi, että tästä voi ura tulla ja pystyy pelaamaan pitkään. Kyllä vieläkin muistan selvästi ne ensimmäiset pelit. Sellainen mielikuva on jäänyt, että isoja juttuja ne olivat, muistelee Löfman.

− Eihän se kuitenkaan itsestäänselvyys ole, että pääsee näin pitkän uran pelaamaan, niin sen puoleen täytyy muistaa olevansa etuoikeutetussa asemassa ja olla onnellinen siitä.

Pitkän linjan liigapelaajana Löfman on ehtinyt nähdä paljon. Pelaaminen on muuttunut vuosien varrella ja se on myös väistämättä näkynyt harjoittelun painopisteissäkin.

− Pelinopeudessa varmaan huomaa isoimman eron ja sitä se on varmasti joka sarjassa. Pelinopeus on kasvanut ja luistelu on parantunut pelaajilla paljon. Niitä asioita on joukkueissakin kehitetty kokoajan ja viety eteenpäin, Löfman pohtii.

− Jokaisella pelaajalla varmaan harjoiteltavat asiat muuttuvat iän myötä enemmän nopeuspainotteiseen suuntaan. Se on kuitenkin se mikä sieltä ensimmäisenä alkaa häviämään. Iän lisääntyessä niitä harjoitteita nostetaan kärkipäähän, jotta pystyy sitten reagoimaan paremmin kentällä ja pelaamaan nopeampaa peliä.

Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Jyväskylässä menestymisen makuun

Kasvattajaseurassaan Löfman pelasi liigauransa ensimmäiset kuusi kautta. Vaikka joukkueena menestys jäikin noina vuosina keväällä 2013 saavutettuun pudotuspelipaikkaan, muistelee hyökkääjä lämmöllä liigauransa alkuaikoja.

− Ensimmäiset pudotuspeliottelut kyllä muistaa ja kuinka eteläkarjalainen yleisö siihen huumaan syttyi. Ne on varmaan ne hienoimmat muistot niiltä ajoilta. Tietysti ihan kokonaisvaltainen toimiminenkin jää mieleen. Joka vuosi eri joukkueet ja eri ihmiset jäävät aina mieleen. Se joukkue, jonka kanssa kulloinkin on saanut tehdä töitä, niin muistuttaa tunteita.

Löfman on pelannut myös neljä kautta JYPin riveissä, johon hän siirtyi kaudeksi 2013−2014. Jyväskyläläisryhmä oli voittanut edellisen viiden kauden aikana kaksi Suomen mestaruutta ja yhteensä neljä SM-mitalia. Joukkue vilisi myös Eric Perrinin, Jani Tuppuraisen, Juha-Pekka Hytösen ja Tuomas Pihlmanin kaltaisia nimimiehiä.

Menestyksen makeaa makua pääsi maistamaan myös Löfman heti ensimmäisellä kaudellaan, kun JYP vei nimiinsä European Trophyn eli Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden. Kotimaan kentillä kirkkain jäi saavuttamatta, mutta Jyväskylän vuosilta jäi Löfmanille takataskuun kuitenkin myös kaksi SM-pronssia sekä roppakaupalla uusia oppeja omaan peliin.

− Siellä näkyi varmasti se voittamisen kulttuuri. Paljon olivat voittaneet niinä vuosina, suomenmestaruutta ja muuta. Itse sai oppia tietyllä tapaa siitä, että mitä voittaminen vaatii ja miten joukkue tekee sen eteen töitä, toteaa Löfman.

− Pääsi pelaamaan myös sellaisten Liigan supertähtien kanssa samassa joukkueessa ja kentällisissä, niin kyllähän siinäkin oppi paljon. Täytyi vain pitää hoksottimet auki, niin sieltä paljon sai oppia omaan peliin. Kovien pelaajien kanssa pääsi SaiPassakin toki pelaamaan. Jokaisesta ketjusta, jossa on saanut pelata, niin on saanut oppia vuosien varrella.

"Kun jaksaa vain tehdä töitä, niin jossain vaiheessa se palkitsee"

JYP-vuosien jälkeen oli jälleen edessä paluu kotimaisemiin, kun Löfman teki kolmivuotisen sopimuksen SaiPan kanssa. Uusi jakso kasvattajaseurassa ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitellusti, sillä kahta ensimmäistä kautta varjostivat loukkaantumiset ja Löfman pelasi niiden aikana yhteensä 43 ottelua.

Vaikka loukkaantumiset ovat pelaajalle yleensä etenkin henkisesti raskaita, näki Löfman siinä myös kehittymisen paikan.

− Ainahan se syö miestä, kun et pääse pelaamaan ja joudut harjoittelemaan muita juttuja, jotta saat paikat kuntoon. Se on aina pitkä pätkä, mutta toisaalta uran aikana on oppinut, että kun jaksaa vain tehdä töitä, niin jossain vaiheessa se palkitsee ja pääset takaisin peliin.

− Loukkaantumisten aikana joutuu tekemään uusia asioita ja nekin tietyllä tapaa kasvattavat pelaajana. Loukkaantumisia tulee tässä lajissa kuitenkin jokaiselle ja niille ei mitään mahda. Niistä pystyy sitten ottamaan oppia, kuinka niitä pystyy kauden aikana välttämäänkin. Oppii pitämään kropasta huolta ja muuta.

Viime kaudella Löfmanin tekemä työ todella palkittiinkin, kun hyökkääjä pääsi pelaamaan ehjän kauden ja tehtaili 48 ottelussa tehot 8+16=24. Konkarihyökkääjä olikin tyytyväinen kauteen kahden vaikeamman sesongin jälkeen.

− Siitä jäi kyllä hyvä maku, että pääsi pelaamaan ehjänä ja sitä kautta pelikin alkoi mennä parempaan suuntaan. Tietysti olisi toivonut, että joukkueena pelit olisi jatkuneet pidemmälle kevääseen, mutta omasta tekemisestä jäi ihan hyvä maku, Löfman summaa.

Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Uudet haasteet odottavat Mikkelissä

Tulevalla kaudella Löfmania odottaa uran kolmas liigaseura ja uudet haasteet Jukurien riveissä. Hyökkääjä myönsi, että kotikaupungin ja kasvattajaseuran jättäminen ei aivan helppo ratkaisu ollut, mutta lopulta uudet kokemukset houkuttivat hänet tarttumaan Jukurien tarjoukseen.

− Kotikaupunki ja kotiseura, jossa on suurin osa peleistä tullut pelattua, niin olihan siinä tietysti oma haikeutensa ne jättää taakse. Toisaalta sitten ura on kuitenkin lyhyt ja siinä pääsee kokemaan uusia ja erilaisia asioita. Sekin siinä taustalla aina on, että pääsee uutta kokemaan, Löfman kertoo.

− Halusin vielä nähdä uutta seuraa ja toimintatapoja. Se kuitenkin aina kehittää pelaajanakin ja oppii itsekin uutta. Hyvä mahdollisuus myös auttaa Jukureita eteenpäin, niin siihen tilaisuuteen oli kyllä helppo tarttua.

Vahvana kahden suunnan pelaajana tunnettu Löfman valittiin myös Jukurien kapteenistoon varakapteeniksi. Rooli ei hänelle ole vieras, sillä hän sai A-kirjaimen ensimmäistä kertaa rintaansa jo ensimmäisellä täydellä liigakaudellaan ja toimi tehtävässä myös kolmella edelliskaudella. Löfman nosti tunnollisuutensa esiin valintojen syitä pohtiessaan.

− Tunnollisesti on aina yrittänyt tehdä asioita ja sitä kautta auttaa joukkuetta eteenpäin. Itsellä ollut aina kova työmoraali, niin varmaan sitä kautta on myös paikkoja kapteenistoonkin saanut ja siellä päässyt vaikuttamaan kanssa.

− Hienoltahan se tuntui, että kapteenistoon heti valittiin. Se on kunnia-asia itselle ja siltä osin pyritään tekemään kaikki asiat niin hyvin kuin pystyy. Yritetään auttaa joukkuetta niin kopissa kuin kentälläkin.

Kapteeniston jäsenenä Löfman haluaa olla pitämässä päivittäisen tekemisen tason korkeana ja sitä kautta esimerkkinä muille.

− Avoimmuutta ja että kaikki pystyvät olemaan joukkueessa omana itsenään. Tietysti myös sitä, että työnteko on laadukasta ja pystytään joka päivä viemään meidän omaa hommaa eteenpäin ja kehittämään pelaajia. Ne on varmasti niitä asioita, mitä haluan vaatia joukkueelta.

"Halu voittaa pelejä on aina se, mikä vie eteenpäin"

Marko Kauppisen johtamassa jukuriryhmässä vaatimustaso on ollut Löfmanin mukaan korkealla ja kaiken kaikkiaan hän on ollut tyytyväinen joukkueen tekemiseen harjoituskaudella. Alkavaan kauteen hän lähtee luottavaisin mielin.

− Nuori ja nälkäinen porukka meillä on. Paljon on taitoa ja luisteluvoimaa. Kaikki tekevät töitä kovasti joukkueen eteen. Siihen myös kauden aikana pyritään, että joukkueena pystytään pelaamaan mahdollisimman hyvin joka päivä. Sillä varmasti pärjätään kauden aikana.

− Tietysti niistä sovituista pelillisistä asioista pidetään kiinni ja pystytään pelaamaan liikkuvaa kiekkoa sekä liikuttamaan kiekkoa hyvin. Tiivis viisikkopelaaminen on myös tärkeää, että pystytään joka pelin osa-alueella olemaan tiiviinä. Ne on niitä asioita, joilla pärjätään, Löfman linjaa.

Henkilökohtaisesti Löfman on asettanut itselleen tavoitteekseen vain parantaa viime kaudesta. Voittamisen sekä kehittymisen halu saa kokeneen hyökkääjän edelleen syttymään uuteen kauteen aivan kuin ensimmäiseen.

− Tietysti ne pudotuspelit ja mitalit ovat jokaisen mielessä aina kun kauteen lähdetään. Halu voittaa pelejä on aina se, mikä vie eteenpäin.

− Tavoitteena on tietysti pystyä pelaamaan vielä mahdollisimman pitkään. Sen eteen tehdään töitä joka päivä. Tulevalla kaudella pyritään tuomaan oma pelaaminen parhaalle tasolle, että saa itsestään joka päivä parhaan irti. Se on itselle tärkeintä, että pystyn pelaamaan kokonaisvaltaisesti peliä ja parantamaan sitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle