Hietanen kuuluu Liigassa pelipaikkansa seuratuimpiin pelaajiin.

Kehä sulkeutuu Juuso Hietasen palatessa Hämeenlinnaan – "Pelaajana 15 vuotta ulkomailla on pitkä aika"

Haastattelu
Leijonien luottosoturi Juuso Hietanen nähdään Liiga-jäillä ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Ulkomailla pelatut vuodet ovat opettaneet paljon, mutta into pelaamista kohtaan ei ole kadonnut minnekään.

Keväällä upean 200 A-maaottelun rajapyykin saavuttanut Juuso Hietanen teki jo hyvissä ajoin alkuvuonna päätöksen siitä, että ura jatkuu Suomessa. Eri vaihtoehtoja ei tarvinnut kauaa pohtia, kun puolustajan kasvattajaseura HPK ilmaisi kiinnostuksensa.

– Tuntuu erittäin hienolta palata takaisin Hämeenlinnaan. Mietimme perheen kanssa sitä, mitä ensi kaudella tehdään. Ajatus Suomeen paluusta syntyi jo ajoissa ja seurankin kanssa olimme heti alusta lähtien samalla sivulla.

MM-kotiturnauksen jälkeen puolustaja paranteli pientä vammaansa, mutta muuten kesä eteni odotetusti. Vuosia ammattilaistasolla pelannut Hietanen innostuu kuitenkin yhä uudelleen uudesta kiekkokaudesta.

"Nautin siitä, että saan olla Suomessa"

– Sormeen tuli pieni vamma MM-turnauksessa, mutta se oli vain muutaman viikon juttu. Olen hyvin ehtinyt treenaamaan ja huilaamaan. Akut on ladattu täyteen ja joukkueessakin on alusta saakka ollut hyvä meininki. Hommat ovat lähteneet käyntiin ja nautin siitä, että saan olla Suomessa.

Kasvattajaseuraan paluun lisäksi Hietasen rinnukseen ommeltiin kapteenin C-kirjain. Kaukalossa rooleja ei mietitä, sillä kaikkien missio on sama, mutta muuten kapteenina toimiminen on kaikille, kuten Hietasellekin, kunnia-asia.

– Se on kunnia-asia varmasti kaikille. Ilman muuta otin tehtävän vastaan, kun valmennuksen päätöksellä kapteeni valittiin. Kaukalossa sitä ei ehdi ajattelemaan, eikä kannatakaan. Teen asiat samalla tavalla kuin aiemmin ja ihmisenä ei tarvitse lähteä muuttamaan mitään. 

– Sen verran kuitenkin pitää muistaa, että kapteenin täytyy käydä tuomareita moikkaamassa ennen peliä, Hietanen heitti.

HPK:n kapteeniston muodostavat Hietasen lisäksi Markus Nenonen ja Antti Pihlström. Kokeneesta kolmikosta etenkin Hietasella ja Pihlströmillä on paljon yhteisiä kokemuksia. Ensimmäisen kerran he pelasivat yhdessä maajoukkueessa jo vuonna 2003.

– Pihlström on hyvä pelimies ja minulle erittäin tuttu kaveri. Meillä on paljon yhteisiä kokemuksia useammalta vuodelta ja pelasimme samaan aikaan myös HPK:ssa kaudella 2006–07. Yhdessä Nenosen kanssa meillä on koossa hyvä kapteenisto.

Jukka Jalosen luottosotureihin kuuluva Hietanen tunnetaan vankasta työmoraalista ja luotettavuudesta. Hän saavutti kotikisoissa toukokuussa upean 200 A-maaottelun rajan.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Puolustuksen ja työnteon kautta

HPK:n alkavan kauden joukkuetta on kuvattu materiaaliltaan kapeaksi ryhmäksi, jossa yksikin loukkaantuminen voi kääntää koko pakan päälaelleen. Hietanen tiedostaa tilanteen, mutta painottaa sitä, että paperilla ei yhtäkään ottelua ratkaista.

– Joukkueen materiaali ei ole kovin laaja, mutta pelaamisemme perustuu yrittämiseen, työntekoon ja hyvään puolustuspelaamiseen. Maalintekokilpailuja emme varmaan tuolla porukalla voita, mutta lähdemme aina työnteon kautta.

Harjoituspelien pohjalta on liian aikaista vetää minkäänlaisia tulkintoja, sillä paras tulos saavutetaan nousujohteisella pelaamisella. Sen tiedostaa myös Hietanen itse, vaikka pelissä on jo nyt paljon hyviä palasia.

– Etenemme kohti sarjan avausta pienin askelin. Joissakin viisikkopelaamisen osa-alueissa pystymme varmasti vielä parantamaan, mutta hyviä asioita on jo saatu näkymäänkin. Paljon on vielä tässä vaiheessa kehitettävää, mutta niin tavallaan kuuluukin olla.

Paluu kotiin 15 vuoden jälkeen

15 ulkomailla vietettyä vuotta ovat muovanneet Hietasesta raudanlujan ammattilaisen ja esimerkillään johtavan pelaajan niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Miten tuon ajanjakson itse kokee pelaajana?

"Enää en esimerkiksi murehdi sellaisia asioita, joihin en yksinkertaisesti voi itse vaikuttaa"

– Pelaajana 15 vuotta ulkomailla on pitkä aika. Matkan varrelle on mahtunut paljon kaikenlaista, kun olen päässyt näkemään erilaisia maita erilaisine kiekkokulttuureineen. Pelaajana suoritusvarmuus sekä puolustuspelaamisen taso ovat nousseet ja pystyn pelaamaan tasaisemmin. 

– Ihmisenä olen tuona aikana oppinut ottamaan vähän rennommin. Enää en esimerkiksi murehdi sellaisia asioita, joihin en yksinkertaisesti voi itse vaikuttaa. 

Kokemus ja rauhallisuus ovat juuri niitä asioita, joita Hietanen tuo mukanaan HPK:n joukkueeseen. Vielä tässä vaiheessa uraa intoakin kuitenkin riittää.

– On hyvä olla tietynlaista intoa, mutta rauhallisuudestakin on hyötyä joissakin hetkissä. Hyvin nämä kaksi tunnetta ovat pysyneet balanssissa. Tilanteen ja tarpeen mukaan näitä voi sitten pari napsua ottaa ylöspäin.

Innostus ja odottavainen tunnelma ovat käsin kosketeltavissa, kun kauden alkuun on aikaa enää noin viikko. Liigassa pelaa useita kovatasoisia pelaajia, mikä on hyvä asia niin eri tason organisaatioille kuin faneillekin. 

– Markkina on ollut nyt vähän erilainen. Kovatasoiset pelaajat lisäävät mielenkiintoa tuotetta kohtaan, mikä on tietenkin hyvä asia eri osapuolille. Kovia ja hyviä joukkueita on kyllä vastassa alkavalla kaudella ja jokaisessa hetkessä täytyy olla täysillä mukana.

» Lähetä palautetta toimitukselle