Kaukaloihin palannut Emil Johansson vakavan rannevamman toipumisjaksosta: "Se oli henkisesti todella haastavaa"

LIIGA / Haastattelu
Emil Johansson palasi kaukaloihin vakavan loukkaantumisen jälkeen ja iski heti maalin.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS-puolustaja Emil Johansson palasi SaiPa-ottelussa kaukaloon kahden kuukauden tauon jälkeen. Ruotsalainen on motivoitunut kääntämään joukkueensa kurssin parempaan.

TPS nappasi keskiviikkona ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa miltei kahteen kuukauteen, kun se murskasi SaiPan kotonaan peräti lukemin 9–1. Yksi turkulaisten avainpelaajista oli ruotsalaispuolustaja Emil Johansson.

Johanssonille ottelu oli ensimmäinen TPS:n syyskuisen kotiavauksen jälkeen, jossa ruotsalainen loukkaantui vakavasti saatuaan luistimen viillon ranteeseensa. Hän oli huojentunut paluustaan kuitenkin painottaen, ettei tulos tullut taululla olleista näytöslukemista huolimatta helpolla.

– Ottelu oli todellisuudessa vaikea, etenkin pitkän tauon jälkeen. Näitä joukkueita vastaan ei ole helppoa pelata, mutta onneksi otimme voiton joukkuepelillä, Johansson kiitteli.

– Meillä oli muutamat todella kovat, mutta tuotteliaat harjoitukset tällä viikolla, kun työstimme pelimme kehityskohtia. Toteutimme niitä asioita pelissämme tänään. Vaikka olimme 6–0-johdossa kahden erän jälkeen, jatkoimme peliämme. Niin meidän täytyy tehdä, sillä kausi on maraton.

Kiekollinen rooli kuin räätälöity

Johansson iski murskavoitossa tehot 1+1. Pisteet olivat ensimmäiset TPS:ssä. Suoraan ykköspariin maanmiehensä Niklas Arellin rinnalle lyöty 27-vuotias totesi nöyrästi oman pelinsä olleen tehopisteistä huolimatta hieman ruosteista.

– Totta kai tämä oli ensimmäinen pelini hetkeen, ja joskus tuntui, että on vaikeaa löytää pelin rytmiä. Joukkuekaverini tekivät paluuni kuitenkin helpoksi, minun täytyi vain luottaa kavereihini.

– Näin meidän pitäisi pelata joka pelissä. Tukea hyökkäystä, liikuttaa kiekkoa ja luistella aktiivisesti ylöspäin. Muutamassa viime pelissä olemme liikuttaneet kiekkoa aika hitaasti, joskus syötöt ovat vaikeita ja ylipelaamme tilanteita, jotka johtavat kiekonmenetyksiin.

Johansson on hankittu Palloseuran takalinjoille ennen kaikkea täyttämään kiekollisen puolustajan roolia, joka jäi vapaaksi muun muassa Valtteri Pullin, Antti Tuomiston ja Aron Kiviharjun jätettyä mustavalkoiset kesällä. 

Viime kaudella Sportissa 24 pistettä 43 otteluun nakuttanut ruotsalainen näkee etenkin luistelunsa ja pelinlukutaitonsa vahvuutena TPS:n takalinjoilla.

– Paras ominaisuuteni on varmaankin se, miten liikun jäällä. Olen iso uhka keskialueella luistellessa ja luon aikaa taitaville hyökkääjillemme. 

Vaikea lokakuu turhautti joukkuetta

TPS:n kokoonpanossa on Petrus Palmun ja Markus Nurmen kaltaisia tähtihyökkääjiä, ja kokoonpano on paperilla pudotuspelikelpoinen. Huipputasaisessa sarjataulukossa murskavoiton avulla viimeiseen pudotuspelipaikkaan kiinni noussut TPS on kuitenkin alisuorittanut kauden aikana. Johanssonilla onkin selkeä visio kurssin kääntämiseen.

– Täytyy muistaa, että meillä on paljon uusia pelaajia täällä, kuten myös uusi valmentaja ja systeemi. Niiden pitää klikata, jotta voimme pelata tiiminä hyvin. Meidän täytyy pelata aina viereiselle kaverille eikä miettiä nimeä selässä.

Johansson myöntää, että vaikea lokakuu on turhauttanut joukkueen sisällä.

– Joukkueessa on ollut paljon turhautumista, mutta kuten sanoin, tämä on maraton. Sarjataulukko on tiukka, ja meillä on todella hyvät mahdollisuudet mennä pudotuspeleihin. Kun alamme pelaamaan kuten meidän pitäisi, pudotuspeleihin meneminen on meidän käsissämme.

Joukkueessa on ollut paljon turhautumista, mutta kuten sanoin, tämä on maraton.

– Meidän täytyy pitäytyä systeemissämme ja pysyä pois boksista, mitä emme ole tehneet häviämissämme peleissä.

Ennen kautta Palloseuran peräsimeen palkattiin KalPaa aiemmin valmentanut Tommi Miettinen. Miettisen pelifilosofia ja systeemi ovat purreet joukkueeseen hiljalleen, mutta kehityskohdat ovat Johanssonin mielestä vielä selkeästi nähtävissä.

– Hänen systeeminsä on vienyt meitä pois pehmeästä pelistä, ja keskittänyt meitä pelaamaan aina joukkue edellä. Meidän pitää luoda tilaa ja mahdollisuuksia hyökkääjillemme.

– Olemme kyllä taitava joukkue, mutta kukaan meistä ei ole Connor McDavid, joka voi vaan luistella maalipaikkoihin. 

Vakava loukkaantuminen oli iso henkinen haaste

Johansson kärsi vakavan loukkaantumisen TPS:n kauden kotiavauksessa vanhaa seuraansa Sportia vastaan 16. syyskuuta. Sport-kapteeni Sebastian Stålbergin luistin viilsi Johanssonin ranteen auki, ja tämä säntäsi välittömästi pukukoppiin.

Tilanteen vakavuus selvisi välittömästi pukukoppikäytävällä. Ranne oli leikattava, ja edessä olisi pitkä ja raskas kuntoutusjakso. Johansson ei muistele tilannetta lämmöllä.

– Luistimen terä oli kuin veitsi. Välittömästi tilanteen selvittyä tiesin, että paluussa tulee kestämään.

– Palasin Ruotsiin leikkauksen jälkeen, ja olin siellä pitkään, mutta en voinut tehdä mitään muutamaan viikkoon leikkauksen jälkeen. Paluun lähestyessä minulla oli muutama viikko kovia kuntoharjoituksia.

Johansson valottaa, että paluu täyteen harjoitusvahvuuteen tehtiin vasta maaottelutauon aikana.

– Luistelin ensimmäistä kertaa kiekon ja muun joukkueen kanssa viime viikolla. Sitä ennen luistelin ja harjoittelin pääosin itsekseni ilman kiekkoa.

Sairasloma ja vamman vakavuus tekivät hallaa Johanssonin jaksamiselle ja motivaatiolle. Halu pelata ja olla joukkueen mukana oli ilmeisen kova, mutta ruotsalainen toteaa, että vastaavanlaisessa tilanteessa ei auta kuin hyväksyä tosiasiat.

– Se (kuntoutusprosessi) oli henkisesti haastava. Yritin pumpata joukkuekavereita ja juhlia voittoja heidän kanssaan. Pelien katsominen katsomosta oli todella haastavaa henkisesti, mutta sille ei oikein voi mitään. Näissä tilanteissa sinun vain täytyy miettiä oikeita asioita.

"En voi syyttää heitä tyhjennysmyynnistä"

Viime kaudella Sportia edustanut Johansson joutui joukkueensa toimien seurauksena suomalaisen kiekkokansan asettamaan valokeilaan. Helmikuussa vielä matemaattisesti pudotuspelikilpailussa mukana ollut vaasalaisryhmä aloitti "tyhjennysmyynnit" vedoten seuran taloudelliseen tilaan.

Seurasta siirtyi peräti kahdeksan pelaajaa muualle Johanssonin ollessa yksi heistä. Vaasasta hänen tiensä kävi Saksan mestariksi lopulta yltäneeseen RB Müncheniin. Johansson kuitenkin jakaa entisten seurakavereidensa ja maanmiestensä Stålbergin ja Jens Lööken kannan siitä, että tyhjennysmyynti oli Sportin kannalta paras mahdollinen ratkaisu.

– Sellainen se tilanne oli. Sääntöjen mukaan emme voineet tippua, joten en voi syyttää Sportia tyhjennysmyynneistä.

– Viime vuosina talousvaikeuksista kärsineellä joukkueella on mahdollisuus saada lisää rahaa, en voi uskoa, että he olisivat tehneet mitään väärin. Saksassa oli todella hauskaa ja se oli huikea kokemus. Voitimme mestaruuden ja joukkue oli erittäin hyvä.

Tieto Liigan aukeamisesta karsintasarjamallin muodossa kantautui myös Johanssonin korviin. SHL:ssä pitkään avointa sarjaa tahkonnut puolustaja oli mielissään muutoksesta, ja hän näkee uudistuksen tervetulleena.

– Kuulin, että säännöt liiganoususta muuttuivat, ja pidän siitä. Mestiksen mestarin täytyy pelata Liigan jumboa vastaan, niin sen pitäisikin mennä. Se on todella hyvä muutos.

– Se antaa myös toisen sarjatason joukkueelle mahdollisuuden kilpailla parhaita vastaan ja isommista asioista. Suora nousu ja tippuminen eivät ole hyväksi urheilulle, päättää Johansson.

» Lähetä palautetta toimitukselle