Kasperi Kapanen ja Jussi Olkinuora suuressa roolissa Leijonien avausvoitossa − "Isot miehet tulivat tänään pelaamaan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kasperi Kapanen pääsi pelaamaan vahvuuksillaan Saksaa vastaan.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Leijonien vahva tasaviisikkopeli nousi taapetille, kun Suomi otti ensimmäisen voittonsa vuoden 2023 MM-kisoissa. Laitahyökkääjä Kasperi Kapanen oli tyytyväinen joukkueensa otteisiin jäähykuria lukuunottamatta.

− Hyvä fiilis, oli hyvä peli meiltä. Etenkin tasaviisikoin hallitsimme peliä todella hyvin. Jäähyjä otetimme liikaa ja päästimme Saksaa mukaan, mutta lopun hoidimme hienosti. Meidän isot miehet tulivat tänään pelaamaan, ja se teki varmasti eron, hieno voitto.

Kapanen pääsi useaan otteeseen ylittämään vastustajan siniviivan kiekon kanssa. Luistelunopeutta pidetään usein hyökkääjän suurimpana vahvuutena.

− Jalat tuntuivat yllättävän hyviltä, vaikka oli toinen peli toiseen päivään. Luistelu on vahvuuteni ja erityisesti se, kun saa kiekkoa vauhtiin ja vähänkin etumatkaa puolustajaan. Silloin pystyy haastamaan ja tekemään peliä. Askel eteenpäin tänään.

Kapasen motivaatiota Leijonissa pelaamiseen on kyseenalaistettu aikaisemmin. Kaksi pirteää ottelua pelannut Kapanen tiedostaa hänestä puhuttavat asiat, mutta pyrkii käyttämään niitä voimavarana.

− Aika paljon huonoa tässä on puhuttu. Ei nyt viime viikkoina mutta muutaman vuodenkin ajan. Siihen tottuu, mutta mielummin kuulisi positiivisia asioita. Otan energiaa siitä ja tulen pelaamaan joukkue ensin, mutta tehoja jos pystyy tekemään, on se aina plussaa.

Kasperi ei ole ainoa Kapanen kisoissa, sillä isä Sami Kapanen on valjastettu televisiotehtäviin vaihtoaitioiden viereen. Poika on huomannut isänsä panostuksen TV-tuotantoon.

− Todella hienot puvut sillä ainakin on. Huomaa että on teettänyt itselleen uusia pukuja. Hyvässä kunnossa näyttää olevan, ja varmasti nauttii, että saa hieman huomiota telkkarissa.

Ottelupäivän aamulla Leijonien kokoonpanoon tuli muutos, kun Kapanen sai uudeksi laituriparikseen pelaavaan kokoonpanoon nousseen Harri Pesosen. Hän on tyytyväinen uuden ketjun yhteensopivuuteen.

− Ketju tuntui hyvältä. Pessi on erittäin hyvä pelaaja ja pystyy luistelemaan ja tekemään peliä hyvin. Hän on myös hyvä pitämään kiekkoa kulmissa, ja hän sopii itseni ja Juho Lammikon kanssa siihen juuri sopivasti.

Karstat pois koneesta

Leijonien kaksi avausottelua voidaan laskea enemmän oppikokemukseksi kuin ilotulitukseksi. Suurin kehitys on tapahtunut Kapasen mukaan kiekonhallinnassa, ja suurin heikkous löytyy kurinalaisuudesta.

− Kehitys näkyy siinä, miten pysymme kiekossa. Rane ja Härski (Mikko Rantanen ja Teemu Hartikainen) näyttävät mallia, miten hallinnalla voi päästä ylivoimalle tai saada kiekon maalille. Jäähyjä otamme edelleen liikaa. Näissä turnauksissa on vastassa vain hyviä ylivoimia, joten kurinalaisuutta on parannettava.

Kapanen on pelannut pitkään pohjoisamerikkalaisissa askeissa, jotka ovat Euroopan vastaavia pienempiä. Palattuaan eurooppalaiseen kaukaloon, Kapanen on nauttinut ylimääräisestä tilasta.

− Kaukalossa on positiivista, että on enemmän tilaa. Saan haettua enemmän vauhtia, mutta puolustusalueella pitää olla enemmän hereillä, sillä vastustajalla on sama tila myös.

Toinen NHL:n tyylistä poikkeava seikka Suomen pelissä on peluutus, jossa ketjuja pyöritetään paljon NHL:ää enemmän ja peliajat ovat tasaisia. Kapanen ei ole kokenut ongelmaa poikkeavassa vaihtorytmityksessä.

− Peluutus toimii hyvin, ei minulla ole sen suhteen ongelmaa. Pohjois-Amerikassa peluutetaan ehkä ensimmäistä tai toista kenttää enemmän kuin täällä, mutta mielestäni kaikki neljä kenttäämme olivat todella hyviä tänään.

Jussi Olkinuora kantoi torjuntavastuun Leijonien voitossa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Kierrätystä tolppien välissä

Jussi Olkinuora pelasi tämän kisakevään ensimmäisen ottelunsa. Yhtä ilkeää pomppukiekkoa lukuunottamatta maalivahti oli iltapuhteeseensa tyytyväinen.

− Tosi hauskaa oli. Paljon maaleja ja varmasti oli viihdyttävä peli yleisölle. Saksa on aika kurinalainen. Hyvä vastus oli tänään. Välillä pomput ovat suotuisia, välillä eivät. Ei siinä, eteenpäin.

Leijonissa ei tänä keväänä ole selkeää ykkösmaalivahtia, vaan kolmen tasaisen yksilön ruletti. Kokenut torjuja syttyy pelipaikkakilpailulle.

− Pidän kilpailuasetelmasta. On paljon pelejä lyhyeen aikaan ja tärkeää, että Leijonat voittaa. Hyvin meillä menee. Pitkään emme ole yhdessä olleet, mutta hyvin tulemme toimeen.

Olkinuora päätti kautensa Ruotsissa. Tullessaan Suomeen pelaamaan aikaero on tuonut yllättävää muutosta maalivahdin perusarkeen.

− Kaikki on hieman myöhäisempää. Päiväunet ovat myöhempään ja syömään joutuu erityisen paljon, jottei ole ihan loppu pelin jälkeen.

Tampereen yleisö oli täysin sydämin Leijonien mukana tiukan taistelun aikana. Olkinuora kuuli yleisön metelin kentälle lähes paremmin kuin omat huutonsa puolustajilleen.

− Kyllähän yleisö oli mukana tänään, se oli kiva kuulla. Joutui itsekin puhumaan pakeille kovempaan ääneen, joten oli hieno nähdä että ihmiset eläytyivät.

» Lähetä palautetta toimitukselle