Kasper Halttunen suuntaa toisiin alle 18-vuotiaiden MM-kisoihinsa kullan kiilto silmissä: "Koko joukkue on valmis maksamaan hintaa siitä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kasper Halttunen toimi Pikkuleijonien kapteenina Raumalla ja Eurajoella pelatussa neljän maan turnauksessa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat pelataan tänä vuonna Sveitsissä. Kasper Halttuselle MM-edustus on toinen laatuaan. HIFK-hyökkääjä lukeutuu niihin pelaajiin, jotka olivat jo viime vuonna mukana ikäluokan MM-kisoissa Saksassa.

Pronssimitaliin päättynyt turnaus oli Halttusesta positiivinen kokemus kitkerästä välierätappiosta huolimatta.

– Viime vuodesta jäi oikeastaan pelkkää positiivista mukaan. Välierä oli tasainen peli, joka ratkesi viimeisellä minuutilla pienen pompun kautta Ruotsille. Se harmitti ja oli aika kova isku siinä heti, Halttunen kertaa viime vuoden MM-kisoja ja tappiollista Ruotsi-välierää.

"ei auta jättää yhtään blokkia ottamatta tai yhtään tilannetta kesken"

– Mutta sitten kuitenkin kasasimme illalla joukkueen. Emme käyneet välierää sen enempää läpi. Juttelimme keskenämme, omia ajatuksia kaikilta. Olin sinä iltana saman tien varma, että tulemme mitalin kanssa kotiin ja niin kävi. Oli aika huikea fiilis sen pronssipelin jälkeen, hyökkääjä muistelee turnauksen päätöstä.

Voitokkaan pronssikamppailun ohella Halttunen korostaa myös muita arvokkaita oppihetkiä, joita edellisvuoden ratkaisuottelut tarjosivat toisen vuoden Pikkuleijonille.

– Sitten miten puolivälierässä Kanadaa vastaan nousimme vielä tasoihin ja jatkoajalla ohi, niin tällaisia kokemuksia kun sai sieltä mukaan, niin uskon, että me, jotka olimme siellä viime vuonna, pystymme auttamaan ensikertalaisia ja muita kovissa paikoissa. Tiedämme, millainen turnaus tuo on ja miten pienten asioiden merkitys kasvaa siinä vaiheessa, kun pudotuspelit ovat kerrasta poikki. Siinä ei auta jättää yhtään blokkia ottamatta tai yhtään tilannetta kesken.

Torstaina alkavissa Sveitsin kisoissa joukkueen tavoitteena on Halttusen mukaan se kaikkein kirkkain eli maailmanmestaruus.

– Kultamitali on ihan selkeä tavoite. Koko joukkue on sitoutunut siihen ja on valmis maksamaan hintaa siitä, että voitamme kultamitalin täältä.

Kapteenius ja NHL-varaus tuloillaan

2005-syntyneelle Halttuselle kisat ovat viimeinen näyttöpaikka ennen kesällä järjestettävää NHL:n varaustilaisuutta. Kykyjenetsijöiden läsnäolo ei tuo nuorukaiselle lisäpaineita, mutta lisää näytönhalua kylläkin. Omaa etuaan Halttunen ei kuitenkaan joukkueen edelle laita.

– En ota siitä sillä tavalla paineita. Toki se tuo lisää nälkää, että haluaa näyttää. Joukkue edellä tässä kuitenkin mennään. Koen, että silloin kun joka jätkä pelaa joukkueelle, sitoutuu joukkueen etuun, ja on valmis maksamaan hintaa siitä, että voitamme, niin silloin myös yksilöt nousevat paremmin esille, Halttunen toteaa.

– En minä mitään henkilökohtaisia paineita sen kummemmin ota sen takia, että katsomossa on scoutteja tai että olisi viimeinen näyttöpaikka ennen draftia. Koitan sivuuttaa sen mahdollisimman hyvin ennen turnausta, ikäluokkansa lupaavimpiin eurooppalaisiin lukeutuva hyökkääjä lisää.

Isokokoinen Halttunen toimi Pikkuleijonien kapteenina helmikuussa Raumalla ja Eurajoella pelatussa neljän maan turnauksessa. Myös MM-kisoissa tehtävään vahvasti tyrkyllä oleva ja joukkueen avainpelaajiin lukeutuva Halttunen pyrkii johtamaan kokemuksen tuomalla esimerkillään.

"Joka ikinen rooli on yhtä tärkeä tälle joukkueelle."

– Koitan kentällä näyttää sen, että en jätä yhden yhtä blokkia ottamatta, ja sitä kautta näyttää esimerkkiä. Ja olla koko ajan omien jätkien takana. Johtaa myös sillä tavalla, että löytyy niin kova ratkaisu- ja voitonhalu, että pystyy tiukoissa paikoissa nostamaan omaa tasoaan vielä vähän ylemmäs ja mahdollisesti ratkomaan pelejä.

– Sitten kaukalon ulkopuolella, kopissa, pumpata jätkiä, tarvittaessa rauhoitella. Olin viime vuonnakin tässä samassa turnauksessa, niin tiedän vähän, mihin olemme menossa. Pystyn puhumaan jätkille ja sanomaan, että tällaista tämä on. Mennään vain joukkueena nauttimaan tekemisestä ja tehdään kaikki täysillä, niin tuloskin on silloin varmasti hyvä. Koitan kapteenina auttaa jokaista olemaan parempi ja pumpata jätkiä myös kaukalon ulkopuolella.

Kysyttäessä, mitä pelaajalta itseltään sopii MM-turnauksessa odottaa, on nuoren hyökkääjän vastaus lyhyt ja ytimekäs.

– Parasta Halttusta mitä on tähän asti nähty.

Maalintekijän ruutu täytettävänä

U20-sarjassa tällä kaudella 18 ottelussa yhtä monta maalia viimeistellyt Halttunen tiedostaa kantavansa kisoissa osaltaan joukkueen maalintekovastuuta. Vaikka hyvälaukauksiselle hyökkääjälle sovitellaan joukkueen ykköstykin viittaa, huomauttaa nuorukainen kaikkien pelaajien panoksen tärkeydestä rooliin katsomatta.

– Jokaisella on täällä maajoukkueessa oma roolinsa. Joka ikinen rooli on yhtä tärkeä tälle joukkueelle. On se sitten maalintekijä, alivoimapelaaja tai ihan mikä vaan, niin se on yhtä tärkeä, Halttunen painottaa.

– Se on selvää, että joiltakin odotetaan maaleja, ja silloin kun niitä odotetaan, niin silloin niitä koittaa myös tehdä. En itse ota siitä mitään paineita. Koitan vain tehdä kaiken niin hyvin kuin osaan ja pelata joukkueelle niin hyvin kuin osaan, niin yleensä verkkokin heiluu helpommin, maaliahne hyökkääjä kommentoi omaa rooliaan.

Pyydettäessä Halttusta kuvailemaan, millainen kisajoukkue Suomella on Sveitsissä jalkeilla ja missä sen vahvuudet pillevät, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Meillä on jalkeilla todella taitava, nopea, nälkäinen, ja yhtenäinen joukkue. Aika hyvin kertoo tämän joukkueen tavan pelata, Halttunen summaa.

Pikkuleijonat aloittavat MM-kisaurakkansa torstaina ottelulla isäntämaa Sveitsiä vastaan. Kamppailu käynnistyy kello 21 Suomen aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle