Kari Lehtonen ei ole huolissaan suomalaisen maalivahtipelin tulevaisuudesta − "Kyllä meidän rakenteet jauhavat niitä tulevaisuudessakin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kari Lehtonen on tehnyt merkittävää työtä Leijonien maalivahtivalmentajana.
Kuva © Topi Lainio
Maalivahti on monien mukaan jääkiekon tärkein ja kriittisin pelipaikka. Hyvä maalivahti voi voittaa joukkueelleen yksittäisiä otteluita, huono taas lahjoittaa ilmaisia pisteitä vastustajalle. Jatkoaika jututti Leijonien maalivahtivalmentajaa Kari Lehtosta Urheilugaalassa.

Suomessa ollaan totuttu kotimaisiin huippumaalivahteihin. Kuitenkin useamman supertähden perättäin tuottaneen koneiston jatkuvuudesta on ollut viimeaikoina spekulaatiota. Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen mukaan ei ole syytä huolestua.

− Suomalaisen maalivahtipelin tulevaisuus on ihan ok, meidän rakenteet tuottavat hyviä maalivahteja. Pitää aina muistaa sellainen asia, että meitä on kuitenkin täällä noin 60 000 lisensioitua pelaajaa, ja jos vertaa vaikka Kanadaan, on heitä 800 000. Se on selvä asia, että meillä tulee välillä vähän heikompia ikäryhmiä. Se pitää vaan ymmärtää ja hyväksyä, Lehtonen toteaa.

− Joka tapauksessa en näe minään mörkönä tai peikkona sitä, että meidän maalivahtituotanto olisi huono. Kyllä meidän rakenteet jauhaa niitä tulevaisuudessakin, hän vakuuttaa.

Vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä, kun puhutaan parhaasta suomalaisesta maalivahdista tällä hetkellä.

− Kysyit henkilökohtaisen mielipiteen, niin mielestäni se on Juuse Saros tällä hetkellä. Sekä urheilijana että ihmisenä henkisesti. Ihan ylivoimainen.

Maalivahteja tarkkaillaan lähes aina tilastorivien kautta. Tilastoja on monia niin klassisista torjuntaprosenteista ja voittojen määristä aina edistyneisiin odottamatilastoihin saakka. Lehtonen nimeää tärkeimmiksi tilastoiksi kaksi TV-ruudussakin näytettävää merkintää.

− Torjuntaprosentin ja päästettyjen maalien keskiarvon kombon pitää olla kondiksessa. 92 prosenttia ja 2,0 päästettyä maalia per peli, niin ollaan aika lähellä voittavaa maalivahtia, Lehtonen kertoo.

Nykyisyys ja tuleva eivät huoleta

Suomalainen maalivahtitehdas on tunnettu kautta maailman huippulupauksistaan, joista kasvaa supertähtiä. Lupauksia on tällä hetkellä useita, mutta yksi nimi nousee mestarivalmentajan papereissa ylitse muiden.

− Tämä ei ihan ole minun genreä, sillä minulle vastuulle kuuluu U20 ja A-maajoukkue sekä Liiga ja Mestis, mutta kyllä näen siellä nuoremmissa esimerkiksi HIFK:n Eemil Vinnin. Todella potentiaalinen kaveri, vaikka on siellä monta muutakin, Lehtonen paljastaa.

Leijonien kautta monista pelaajista on luotu kansan sankareita. Lähivuosien suurimmat sinivalkoiset julistehahmot maalivahtien osalta ovat Jussi Olkinuora sekä Harri Säteri.

Säteri on ollut erinomainen Sveitsin EHC Biel-Biennessä, Olkinuoran kohdatessa vastatuulta AHL-seura Grand Rapids Griffinsissä. Lehtonen on seurannut kaksikon otteita tarkasti. Hän ei koe huolta Leijonien maalivahtitilanteesta.

− Niin kuin sanoit, kaksi luottomiestämme olympialaisissa ja MM-kotikisoissa. Luotan kavereihin, ja olen katsonut heidän pelejään ihan paikan päällä, ja netin välityksellä varsinkin Jussin otteita. Harria kävimme katsomassa Sveitsissä Jeren (Lehtinen) kanssa.

− Ei minulla ole minkäännäköisiä huolia niiden asioiden kanssa. Kyllä olen hyvin luottavainen edelleen meidän maalivahtitilanteesta. Maalivahtivalinnat tehdään tilanteen mukaan, aika näyttää, Lehtonen luottaa.

Luottaa Malíkin löytävän tasonsa

Yksi Liiga-kauden 2021−22 suurimmista sensaatioista oli Lehtosen entinen valmennettava KooKoon Nick Malík.

Tampa Bay Lightningin varaama nuori maalivahti on osoittanut sekä korkeita huippuja että alhaisia pohjia tämän kauden aikana. Lehtosen mukaan Malíkin taidot eivät ole hävinneet mihinkään.

− Minun on tosi paha ottaa siihen kantaa sen takia, koska tiedän, mitä itse tein hänen kanssaan. Nyt hyvä kollegani Tommi Satosaari tekee hänen kanssaan työtä siellä, ja en ole siinä päivittäisessä rutiinissa tietenkään mukana.

− Eihän taito mihinkään häviä. Siellä on osaamista taustalla, se vana pitää vain saada esiin jossain vaiheessa. Se näkyy välähdyksittäin siellä jo nyt. Kollega tekee hyvää duunia, ja on allekirjoittaneellakin ollut tilanteita, milloin ei ole aina onnistunut. Näin se menee, Lehtonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle