Kanadan suuret juniorisarjat haastettiin oikeuteen järkyttävillä syytöksillä – Leijonatähti Juha Metsola pelasi nyt kohun keskelle nostetussa joukkueessa

KHL, Muut Sarjat / Haastattelu
Juha Metsola muistelee aikaansa WHL:ssä pelkästään hyvällä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kanadalaista jääkiekkoa repii valtaisa kohu, kun erittäin seurattuja junioriseuroja syytetään joukkokanteessa monenlaisista järkyttävistä toimintatavoista. Suomen maajoukkuemaalivahti Juha Metsola pelasi yhdessä kohun keskiössä olevista joukkueista.

Kanadalaisessa jääkiekossa jysähti viime viikolla, kun maan suuria ja seurattuja juniorisarjoja vastaan nostettiin näyttävä joukkokanne. Kanteen syytökset CHL:n alaisia juniorisarjoja OHL:ää, QMJHL:ää ja WHL:ää sekä näihin kuuluvia seuroja kohtaan ovat häkellyttäviä, järkyttäviä ja vulgaareja.

Yhdessä Stanley Cup -voittaja Daniel Carcillon kanssa joukkokanteeseen lähtenyt Garrett Taylor syyttää muun muassa tulokaskautensa 2008−2009 aikaista valmentajaa Michael Dyckia tappeluun käskyttämisestä harjoituksissa.

Taylorin kanssa tuolloin WHL:ää Lethbridge Hurricanesissa pelannut suomalaismaalivahti Juha Metsola sanoo, että ei itse todistanut mitään Taylorin syytteissään mainitsemia väitteitä kuten pakottamista juomaan alkoholia tai syrjintää.

− Erikoiselta mielestäni kuulostaa koko homma. En itse kohdannut mitään syytteissä esitettyjä asioita. Saunailtoja oli, mutta juomaan ei pakotettu. Harjoituksissa tapeltiin, mikä kuului kulttuuriin, mutta käskytystä en todistanut.

Metsola kertoo puhuneensa aiheesta entisten pelikavereidensa kanssa. Heidän kokemuksensa kyseisiltä kausilta oli samanlainen kuin Metsolalla.

Juha Metsola pelasi Lethbridge Hurricanesissa kaksi erinomaista kautta ja pitää edelleen hallussaan esimerkiksi seuran yhden kauden nollapeliennätystä.
Kuva © Getty Images

Metsolan mukaan WHL-kaudet olivat kokonaisuutena positiivista aikaa eikä hän kokenut itse mitään häiritsevää.

− Olihan se tietysti erilainen maailma verrattuna Suomeen, mutta tykkäsin todella paljon. Ainoa tulokkaiden erityiskohtelu oli, että istuimme bussissa etuosassa lähimpänä valmentajaa ja keräsimme kiekot harjoituksissa. Tänä päivänä ei itse asiassa taida olla enää sitäkään eli nuoret pojat istuvat bussin perällä eivätkä kerää kiekkoja.

Syytösten kohteena olevan valmentajankin Metsola näkee pelkästään myönteisessä valossa.

− Michael Dyck oli erinomainen valmentaja nuorille jätkille ja pelaajien keskuudessa pidetty. Silloinen kapteenimme Ben Wright kirjoittikin nyt vastineen siitä, kuinka olimme valmentajan kokeneet. Suurin osa silloisista pelaajista sen vastineen allekirjoitti.

Metsola on nyttemmin kehittynyt KHL:ään supertähtiluokan maalivahdiksi ja Suomen maajoukkuepelaajaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle