Kanadan sensaatiomaisesti viime sekunneilla upottanut Jakub Štancl: "Tuo oli urani tärkein maali"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Štancl iski Tšekin välieriin vain 12 sekuntia ennen loppua.
Kuva © Tiia Mahkonen
Tšekki vastasi nuorten MM-kisojen suurimmasta yllätyksestä sen kaataessa Kanadan puolivälierissä lukemin 3–2. Voitto-osuman vain vajaa 12 sekuntia ennen päätössummeria vimeistellyt Jakub Štancl oli silmin nähden onnellinen median tentattavana.

Tšekki kohahdutti kiekkokansaa tiistaina alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun se lähetti yhden turnauksen suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluneen Kanadan kotimatkalle lukemin 3–2.

Tšekkileirissä riemulla ei ollut rajoja hyökkääjä Jakub Štanclin iskettyä voittomaalin ohi erinomaista turnausta pelanneen Mathis Rousseaun vain 11,7 sekuntia ennen kolmannen erän summeria.

Median valtameren eteen tentattavaksi saapunut Štancl oli silmin nähden onnellinen ottelun jälkeen. Hän kuitenkin myöntää, että voitto ei irronnut helpolla, tai edes kontrolloidulla suorituksella.

– Avauserä oli meiltä todella hyvä. Toisessa ja etenkin kolmannessa erässä Kanada pääsi niskan päälle, mutta pysyimme vahvana. Hyvä meille, Štancl virnistää.

Štancl hiljensi kanadalaisfaneista miltei täyttyneen Skandinavium-areenan maalillaan. Maali syntyi hänen laukauksestaan, mutta kiekko matkasi ohi Rousseaun kanadalaispuolustaja Oliver Bonkin mailan kautta.

Tšekkihyökkääjä ei osannut vielä tuoreeltaan kuvailla voittomaalia.

– Se oli uskomatonta, en oikeastaan vielä tiedä mitä siinä tapahtui.

– En muista paljoa siitä tilanteesta. Sen verran kuitenkin, että minun vain täytyi laukoa siitä kulmasta. Laukaus otti kieltämättä onnekkaan pompun ja nyt olemme tässä. En voi kylläkään valittaa siitä.

Maali oli eittämättä tärkein 18-vuotiaan uralla, ja Štanclin on vaikea olla eri mieltä väitteestä.

– Tuo oli urani tärkein maali.

Ensin hupi, sitten työ

Štancl on iskenyt turnauksessa nyt kolme maalia ja hän on noussut vaihtelevasti alkulohkovaiheessa suorittaneesta joukkueesta yhdeksi kirkkaimmista yllättäjistä. Suurempaa salaisuutta erinomaiseen turnaukseen tšekkihyökkääjällä ei ole.

– Yritän vain pelata parhaani mukaan vahvuuksieni kautta. Työskentelen todella kovaa ja pidän itsestäni huolta.

Tšekin joukkue nautti voitosta riemukkaasti ja railakkaat huudot ja hyppivät pelaajat olivat myös pukukoppikäytävällä juhlatunnelmissa. Pukukopissa tunnelma äityi vielä railakkaammaksi.

– Pukukopissa kuultiin ottelun jälkeen paljon kiljumista, Štancl nauraa.

Vaikka makea voitto oikeuttaa pieneen juhlimiseen, Štancl vakuuttaa joukkueen keskittymisen olevan samalla jo torstain välierässä.

– Varmaankin juhlimme vielä myöhemmin tänään, mutta ihan liikaa emme kuitenkaan voi juhlia. Huomenna keskitymme välierään.

Tšekin voitossa oli erikoisen mehukas lisä, sillä Kanada kaatoi Tšekin viime vuoden MM-turnauksessa kotikentällään. Štancl ei kuitenkaan lähde ilkkumaan Kanadaa, vaikka joukkue saikin maksaa kalavelkansa takaisin ylimääräisen kera.

– Kanada on joka vuosi todella kova joukkue ja he ovat aina mukana kultajahdissa. Yritämme joka vuosi vastata koviin haasteisiin ja tänään onnistuimme siinä.

Tšekin viime vuonna finaaliin selvinneestä joukkueesta Göteborgiin matkusti Jiří Kulichin johtama ydinrunko. Štancl kertoo kokemuksen tulevan todella tärkeäksi turnauksen tiukentuessa entisestään.

– Meillä on viisi pelaajaa viime vuoden finaalista, joten kokemus tulee olemaan hyödyksi.

Vaikka Tšekki selvitti tiensä välieriin, odottaa se vielä vastustajaa, sillä Ruotsi ja Sveitsi kruunaavat puolivälieräpäivän loppuunmyydyn ruotsalaisyleisön edessä. Mikäli Yhdysvallat kaataa omassa puolivälierässään Latvian ja Ruotsi etenee ottelusta välieriin, kohtaa kisaisäntä Tšekin.

SHL:n Växjo Lakersissa seuratasolla pelaavan Štanclin puheet antavat ymmärtää, että Tšekki odottaa juurikin Ruotsia vastaan välierissä. Raaka ja äänekäs kotiyleisö ei pelota Štanclia, vaan hän on enemmänkin valmis sen tarjoamaan haasteeseen.

– Se tulee olemaan todella hauskaa, etenkin kun he ovat kotijoukkue. Halli tulee todennäköisesti olemaan aivan täynnä, joten odotan sitä innolla.

Štancl tuntee ennestään suuren osan Ruotsin SHL-painotteisesta kokoonpanosta, mutta erityisesti tarkkailtavista nimistä puhuttaessa yksi nousee ylitse muiden.

– Tunnen itseasiassa melkein koko joukkueen, jopa aika hyvin. Odotan erityisesti Noah Östlundin kohtaamista, mutta joukkueessa on monta muuta tuttua naamaa.

"Tämä on ollut unelmani ihan lapsesta saakka"

Štancl edustaa joukkuettaan ensimmäistä kertaa alle 20-vuotiaiden arvoturnauksessa. Hän kertoo olevansa suunnattoman ylpeä siitä, mitä hänen voittomaalinsa sai juuri aikaan.

– Olen aina ylpeä, kun saan pelata maalleni. Tämä on ollut unelmani ihan lapsesta saakka, joten tälläiset hetket tekevät minut todella ylpeäksi.

Tšekin ottelun parhaaksi pelaajaksi ottelussa valittiin maalivahti Michael Hrabal. Tšekkivahdin 28 torjuntaan mahtui useampi näyttävä venytys. Niin kuin monella muullakin Tšekin pelaajalla, myös Štanclilla oli pelkkiä ylistyssanoja maalivahdilleen.

– Aina kun hän on maalissa, saamme pelata paljon vapautuneemmin, sillä tiedämme että hän tulee torjumaan todella paljon. Hänen kanssaan pelaaminen keventää omaa mieltäni aina.

– Hän on huikea maalivahti, joka parantaa meitä joka kerta yksikkönä, Štancl päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle