Kanadan päävalmentaja André Tourigny oli ylpeä joukkueensa dominoinnista

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kanada dominoi Suomea vastaan.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto
Kanadan päävalmentaja André Tourigny lähtee joukkueineen kohti alle 20-vuotiaiden MM-kisojen pudotuspelejä ylpeänä suorituksistaan. Joukkue on ollut parhaimmillaan täysin lyömätön.

Kanada löi torstaina Suomelle luun kurkkuun heti avauskiekosta lähtien. Varsinkin ensimmäinen erä ja pääosin toinenkin erä olivat kovin yksipuolinen esitys ja André Tourigny säkenöi tyytyväisyydestä pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

− Karvauspelimme oli tänään kaunista. Pelaajat suorittivat sitä ihailtavasti. Loimme paljon painetta hyvin tuloksin. Emme olleet huolimattomia, vaan meillä oli aina myös tarpeeksi puolustavia pelaajia kiekon alla. Energiamme oli uskomatonta ja olen ylpeä pojista. Onnistuimme koko illan todella hyvin.

− Olen eniten ylpeä kyvystämme ylläpitää peliämme. Aiemmin saatoimme aloittaa pelin hyvin, mutta kymmenen minuutin päästä emme olleetkaan enää niin hyviä. Tänään olimme hyviä koko pelin ajan.

Vaikka Kanada dominoi peliä, se ei saanut avauserässä aikaan kuin yhden maalin. Tourigny ei tästä hätkähtänyt, vaan uskoi joukkueensa pelitapaan.

− Ainoa oikea tapa oli mielestäni se, että jatkamme tekemistä samalla tavalla kuin aloitimmekin. Kyse on täysin suorituksesta ja vaikkei se seksikästä ollutkaan, keskityimme tekemiseemme ja siihen, että se oli tasaista ja teimme sitä koko ajan. Toki olisi ollut mukavaa tehdä lisää maaleja, mutta ajattelin vain, että jatketaan pelaamista tällä lailla, eikä muuteta mitään.

Pelissä olikin nähtävissä selvää muutosta loppua kohden ja Tourigny kehaisi myös Suomea.

− Odotimme Suomen iskevän takaisin, kuten he tekivätkin. He ovat ylpeä maa ja viimeinen erä oli hyvä heiltä.

− Kolmannessakaan erässä mikään ei muuttunut intensiteetin tai rakenteen suhteen. Suomi pelasi fyysisemmin, nopeammin ja painoi kovempaa, mutta yrityksemme ja rakenteemme oli vakaata ja pelaajat pystyivät ylläpitämään sen koko pelin ajan, mies summasi näkemyksiään.

Pelin kokonaiskuva on valmennusjohdon mieleen

Kanada on pystynyt toteuttamaan Tourignyn haluamaa pelitapaa ja joukkue on täynnä pienillä varausnumeroilla varattuja NHL-lupauksia. Materiaalin laajuus ja syvyys miellyttävät Tourignyä.

− Kun joukkueessa on tällaista syvyyttä, sitä täytyy hyödyntää. Täytyy panostaa sykkeeseen. Ei pidä tähdätä siihen, että sitä voi tehdä 45-60 sekuntia, vaan että vaihdot pysyvät lyhyinä, 30-40 sekuntia, ja sen jälkeen seuraavaa miestä kehiin. Kaikki neljä ketjua pelaavat sykkeellä ja niin pelaajamme tekevätkin. Jäällä he pelaavat suurella energialla ja sydämellä ja mielestäni se on tuonut meille menestystä tähän mennessä.

Ylpeys omasta tekemisestä on teema, joka toistuu Tourignyn puheissa useasti. Mies oli Suomi-pelinkin jälkeen ennen kaikkea ylpeä joukkueensa esityksestä.

− Olen tyytyväinen esitykseemme. Mielestäni esitykseemme voi olla tyytyväinen tai siitä voi olla ylpeä. Molemmat ovat hyviä, mutta mielestäni on parempaa olla ylpeä suorituksesta.

Suurin kehityksen kohde kisaisäntien pelaamisessa päävalmentajan mukaan on ylivoimapelaaminen. Siihenkin Tourignyllä on lääkkeet olemassa.

− Pakotamme ylivoimaamme liikaa. Hukkaamme hyviä maalipaikkoja, emmekä viimeistele niistä. Teemme hyviäkin asioita, mutta pakotamme välillä asioita. Yleisesti ottaen meidän täytyy pitää asiat yksinkertaisina, toimittaa kiekkoa maalille ja laukoa. Meidän ei täydy etsiä täydellisiä kuvioita tai täydellisiä laukauksia, vaan yksinkertaistaa asioita. Rakenteemme on melko hyvä ja pelaajat haluavat tehdä oikein, he vain yrittävät liikaa.

Kohti pudotuspelejä

Kanada saa vastaansa Tšekin puolivälierässä. Vaikka joukkue sijoittuikin vasta neljänneksi alkulohkossaan, Tourigny ei aliarvioi perinteisen jääkiekkomaan kykyjä.

− Tšekki teki meille mielestäni palveluksen voittamalla Venäjän. He näyttivät sillä, miten hyviä he voivat olla. Se on meidän häpeämme, jos aliarvioimme heitä. Uskon, että ymmärrämme pelin tärkeyden. Tšekki on ylpeä maa ja emme ota heitä kevyesti, en usko siihen. Olemme valmiita.

Kotimaan media nostatti arveluja Kanadan mahdollisesta pudotuspelivalmiudesta helposti sujuneen alkusarjan jälkeen. Tourigny ei usko, että ongelmia olisi näköpiirissä

− Olemme valmiita tai emme, pudotuspelit ovat edessä. Olemme tyytyväisiä suoritukseemme ja peliimme. Toki teemme muutamia muutoksia peliimme, mutta pidän karvauspelistämme ja keskialueen pelaamisestamme. Pidän monista pelimme asioista.

» Lähetä palautetta toimitukselle