Kanadan päävalmentaja André Tourigny maistatti Suomelle sen omaa lääkettä – näkee MM-jääkiekossa eroa NHL:ään

MAAJOUKKUE / Haastattelu
André Tourigny toimii Kanadan päävalmentajana tämän vuoden MM-kisoissa.
Kuva © Jarno Hietanen
Kanada päätti Suomen MM-kisataipaleen puolivälierässä maalein 4–1. Päävalmentaja André Tourignyn mukaan Kanadan voiton avaimia olivat hyvä maalivahti- ja alivoimapeli sekä onnistunut pelisuunnitelma.

Kanada kukisti Suomen puolivälierässä maalein 4–1 ja eteni lauantaina pelattaviin välieriin. Yksi tiiviisti puolustaneen Kanadan suurimmista onnistujista oli ottelussa 27 kertaa torjunut maalivahti Samuel Montembeault.

Kanadan päävalmentaja André Tourigny suitsutti maalivahtinsa vahvaa iltapuhdetta ottelun päätyttyä.

– Hän otti tärkeitä torjuntoja. Heillä oli läpiajoja ja hyvän sektorin paikkoja, mutta hän selvitti ne. Mielestäni hän oli paras pelaajamme. Se on voittava resepti, kun maalivahti on paras pelaajasi, Tourigny ylisti hyvän ottelun torjunutta maalivahtiaan.

Kurinalaisesti pelannut Kanada toteutti päävalmentajansa mukaan hyvin laadittua pelisuunnitelmaa. Tarkkaan vastustajansa hyökkäyslähdöt opiskelleen joukkueen tarkoituksena oli tehdä Suomen pelaaminen vaikeaksi aktiivisella liikkeellä ja paineistuksella.

– Yritimme olla nopeasti iholla karvaamassa häiritäksemme heidän ajoituksiaan. He ovat vahvoja kiekolla ja suojaavat sitä hyvin, joten yritimme paineistaa heitä ja vähentää heidän hallintaansa. Vaikka he hallitsivat kiekkoa, olivat he suurimman osan ajasta paineistettuja, Tourigny avasi joukkueensa pelitaktiikkaa.

Yhtenä voiton avaintekijöistä Tourigny mainitsi joukkueensa alivoimapelin, joka välttyi takaiskuilta. Tämän lisäksi Kanada antoi Suomen maistaa omaa lääkettään puolustamalla tarkasti ja minimoimalla virheet.

– Tukimme maalinedustamme hyvin ja peitimme laukauksia. Suomi on ollut vuosia puolustuksellisesti tiivis, joten emme halunneet avata peliämme heitä vastaan, vaan meidän piti pystyä samaan, Tourigny lisäsi.

Kokemus MM-kisakiekosta apuna

Kolmansissa peräkkäisissä MM-kisoissaan Kanadan maajoukkuetta luotsaavalle Tourignylle Jukka Jalosen johtama Leijonat oli pelitavallisesti tuttu vastustaja. Aiempi kokemus MM-jääkiekosta ja eurooppalaisesta pelitavasta avitti Tourignya ja tämän apuvalmentajaa, D.J. Smithiä joukkueen valmistamisessa käynnissä oleviin arvokisoihin.

– Siitä oli minulle ja D.J.:lle apua, mutta kaikki pelaajamme ovat uusia näissä kisoissa. MM-kisat ovat eri tyylistä jääkiekkoa kuin NHL. Pystyimme D.J.:n kanssa kertomaan tästä pelaajille heti ensimmäisessä tapaamisessamme.

– Se ei ole parempaa tai huonompaa. Se on vain erilaista. Kokemus ja tieto siitä, millaista jääkiekkoa kaikki maat pelaavat, on tärkeää. Suomen kaltaiset maat puolustavat hyvin, eivätkä päästä paljoa maaleja, kanadalaiskäskijä tuumi pelitavallisista eroista MM-kisojen ja NHL:n välillä.

Lauantain välierässä Kanadaa vastaan asettuu kisojen toinen isäntämaa Latvia, joka yllätti omassa puolivälierässään Ruotsin. Joukkueet kohtasivat toisensa jo alkusarjassa Riiassa. Tuolloin Kanada oli ylivoimainen vieden ottelun nimiinsä lukemin 6–0.

Alkusarjassa otetusta voitosta huolimatta Tourigny ei aliarvioi tulevaa välierävastustajaa.

– He ovat fyysisesti vahvoja. Heillä on joukkueessa paljon kokemusta, he tykkäävät pysyä kiekossa ja he pelaavat tunteella, kuten näimme Sveitsiä ja nyt Ruotsia vastaan. Siitä tulee kova kamppailu, valmentaja totesi välierässä vastaan asettuvasta Latviasta.

Kysyttäessä aikooko Kanada muuttaa pelitapaansa välierään, on joukkueen pääkäskijän vastaus yksiselitteinen.

– Miksi muuttaa mitään? Toivon, että emme muuta. Tämä on pelitapamme ja -suunnitelmamme, Touringy täräytti.

Kanadan ja Latvian välinen välierä on luvassa lauantaina. Ottelu alkaa kello 14.20.

» Lähetä palautetta toimitukselle