Kanadan hurja tempo ja nopeustaitavuus tekivät suuren vaikutuksen Pennaseen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Suomen kuviot eivät purreet Kanadaa vastaan.
Kuva © Leijonat.fi/Pasi Mennander
Suomi oli isoimman osan pelistä hätää kärsimässä Kanadaa vastaan. Nuoret Leijonat ei pystynyt kunnolla vastaamaan kisaisäntien asettamaan haasteeseen ja päävalmentaja Antti Pennanenkin jakoi suuria kehuja vastustajalle.

Kanadan peliesitys oli suorastaan dominoiva ja Suomi ei pystynyt vastaamaan siihen kuin ajoittain. Päävalmentaja Antti Pennanen kehui isäntien esitystä pelin jälkeen monisanaisesti.

− Vaihtoaitiosta kun katsoo, niin se on hurja se tempo ja se taitavuus, millä he pelaavat. Hehän pelaavat myös kurinalaisesti, eivät jätä kiekkoja mihinkään keskialueelle, vaan menevät selän taakse ja menevät kovaan paineeseen ja ovat taitavia siellä. Oli kyllä hyvä kokemus itsellekin valmentajana nähdä tuota, olimme varmaan aivan NHL-tasolla tässä pelissä, Pennanen totesi.

Suomella oli lääkkeet ajateltuna Kanadaa vastaan, mutta niiden toteutus jäi vajaaksi.

− Koetimme hidastaa ja trapata. Muutaman kerran sitä teimme, mutta puolustuspelin nopeutemme ei vain riittänyt tänään, he käänsivät niin nopeasti. Tämä on hyvä kokemus ja pitää muistaa, että paransimme kuitenkin matkan aikana.

− Tänään tuli niin kova tälli alussa, että emme meinanneet siitä toipua ja se sekoitti pelimme. Tietysti koetamme rauhoittaa ja saada yhteistyötä peliin, että kiekottomat pystyvät liikkumaan paremmin ja saisimme kiekolle tuet ja tarjonnat. Koetettaisiin reagoida irtokiekkoihin, saisimme ensimmäisen ja kolmannen siihen ja saisimme sitä kautta kamppailupeliä. Siten saisimme reagointia ja tunnetta mukaan.

Vaikka Kanada-peli menikin penkin alle, alkulohkon muut pelit Saksaa, Sveitsiä ja Slovakiaa vastaan päättyivät voittoon. Pennanen muistutti turnausrealiteeteistä, eikä nähnyt, että yksi ohipeli vielä kaataisi mitään.

− Harvoin on mestaruutta voitettu niin, että pelaa kaikki pelit voittamalla. Ei niitä varmaan montaa ole miestenkään tapahtumissa ollut eikä nuorissakaan. 2016 muistan olleeni sellaisessa tapahtumassa mukana, että Venäjä hävisi viimeisen pelin finaalissa.

− Nämä ovat erittäin hyviä kokemuksia, joita tarvitaan ja olen samaa mieltä siitä, että tämä teki meille hyvää ja tulemme parantamaan tästä puolivälierään aivan saletisti. Opiksi otetaan kyllä.

− Tämä oli erinomainen opetus pelaajille, en usko, että he ovat koskaan saaneet pelata näin kovatempoista peliä. Liigassa vaade on erilainen kuin täällä, mutta tuo tempo ja yksittäisten pelaajien nopeustaitavuus pienessä tilassa oli kovaa luokkaa, hienoa, että saivat tuon kokemuksen. Auttaa pelaajana kehittymisessä paljon, Pennanen painotti.

Puolivälierän vastustaja ja alkamisaika vielä täysin auki

Suomi sijoittui toiseksi alkulohkossaan ja saa vastaansa toisen lohkon kolmanneksi sijoittuneen joukkueen, joka ei ollut vielä tiedossa pelin päätyttyä. Päävalmentaja Pennanen on luottavainen joukkueensa kykyyn menestyä mitä joukkuetta vastaan tahansa.

− Meillä on hyvät Sveitsi- ja Slovakia-pelit alla. Tämä oli niin erityyppinen peli. Kuten sanoin, tempo oli kova. Pelinopeus täytyy saada nopeammaksi ja valmius kamppailla ja henkinen tila täytyy saada myös sellaiseksi, että ollaan oikeasti auttamassa ja pelaamassa, eikä vain valita, mitä tilanteita pelataan. Pystytään pelaamaan kaikkia tilanteita ja koko ajan.

− Kaikki joukkueet tarvitsevat tällaisen kokemuksen ja hyvä, että se tuli tässä kohtaa. Varmasti tulemme ottamaan tästä opiksi ja olemme entistä vahvempia. Siellä on kuitenkin ihan hyviä asioita, Pennanen totesi.

Puolivälierien alkamisajankohtien välillä on 10,5 tunnin ero ja se tekee niihin valmistautumisen todella haastavaksi. Suomella on kuitenkin suunnitelmana pitää yksi joukkueharjoitus ennen peliä ja parhaimmassa tapauksessa joukkue saattaa saada jopa vapaapäivän. Tämä aiheuttaa kuitenkin ylimääräistä säätämistä.

− Olemme miettineet peliajankohtaa ja sehän muuttaa asioita ihan täysin. Jos pelaamme yhdeltätoista, huomenna harjoitellaan, yksi treeni täytyy saada joka tapauksessa ennen peliä. Varmaan suomalaisillekin kävisi se iltapeli, niin pääsisi aamulla katsomaan.

− Jos peli on illalla, huominen on vapaapäivä ja harjoittelemme pelipäivän aamuna. Kyllä siinä iso ero on, että kumminpäin se menee. Emme ole ihan välttämättä ensimmäisenä jonossa valitsemassa, mutta teemme parhaamme, että saamme hyvän peliajan meille ja katsojille, Pennanen maalaili eri vaihtoehtoja.

Myös kokoonpanotilanne elää

Suomi muokkasi pelaavaa kokoonpanoaan Kanada-ottelunkin aikana ja Pennasen mukaan yksi hyökkäysketju tuntuu nyt varmistuneen. Juuso Pärssinen sai laidoilleen Mikael Pyyhtiän ja Aku Rädyn ja heidän yhteispelinsä miellytti valmennusjohtoa. Myös muita positiivisia asioita löytyi.

− Maalivahtipeli ja ali- ja ylivoimahan ovat olleet todella hyviä. Tänään olisimme muutaman ylivoiman voineet saada enemmän ja sitä kautta pysyä jollain tavalla pelissä mukana. Siellä tuli paljon jäähyjäkin jossain kohtaa ja nekin rikkoivat peliä.

Suomen ykköspuolustaja Ville Heinola loukkaantui Kanadaa vastaan ja miehen tilanne huolestutti koti-Suomessa saakka. Pennanen uskoi, että Heinola saattaa hyvinkin olla silti pelaavassa kokoonpanossa jo puolivälierässä ja vaikkei olisikaan, erilaisia ratkaisujakin löytyy.

− Laitetaan joku muu pelaaja siihen. Hän on hyvä pelaaja ja niin on esimerkiksi Kokkosen Mikkokin. Ei hän nopein ole liikkumaan, mutta kun on hyvä pää ja luonne ja pysyy rauhallisena tuollaisessa prässissä, niin siinä on yksi vaihtoehto.

− En osaa sanoa, pelaako Heinola ylihuomenna, mutta väitän, että aika pahasti saa olla, jos hän ei pelaa. Kyllä kaikin voimin tulee kokoonpanoon, jos vaan pystyy, Pennanen vakuutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle