Kanada raivasi tiensä MM-kisojen finaaliin − "Jäällä ei ole yhtäkään ystävää"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Adam Fantillin maali oli taidetta.
Kuva © Jarno Hietanen
Kanada selvitti tiensä MM-kisojen finaaliin kaataen toisen isäntämaan Latvian. Kanadan hyökkääjä Michael Carcone nosti hattua sekä Latvian joukkueelle että kannattajille.

Kanada selvitti tiensä MM-kisojen finaaliin Latvian kustannuksella. Vaahteranlehtipaitojen hyökkääjä Michael Carcone nosti illan vastustajalle hattua pelin jälkeen.

− He saivat hyvän alun otteluun ja pelasivat ylipäätään hyvän pelin. Jouduimme olemaan heidän kanssaan varpaillamme jatkuvasti. Pelasimme hyvän kolmannen erän ja voitimme ottelun sen ansiosta.

− Molemmat joukkueet tykkäävät pelata fyysisesti. Haluamme itse hallita peliä fyysisyyden kautta, ja he eivät helpolla taipuneet tänään, joten kentällä nähtiin hyvä taistelu. Se on jääkiekkoa.

Kanadan vastustaja Latvia on kisojen toistaiseksi suurin positiivinen yllättäjä. Lohkosta viimeisellä ottelukierroksella jatkoon yltänyt isäntämaa peittosi Ruotsin päästäkseen välieriin. Carcone on huomannut ilmiön ja arvostaa sitä.

− Kyllä se varmasti kaikkia yllätti, mutta se on heidän kannaltaan todella hienoa. Matkustaneista kannattajista näki tänään, kuinka ylpeitä he ovat joukkueestaan. Se on hienoa nähdä, ja he ovat ottaneet valtavan kehitysaskeleen kisojen aikana. Heille täytyy nostaa hattua, erinomaista työtä.

Latvian fanit itsessään ansaitsevat kunnioitusta suorituksestaan kisojen aikana. Tampereelle matkusti noin 8000 latvialaista, ja rummut ja laulut raikasivat hallissa koko ottelun ajan.

− Emme odottaneet, että heitä matkustaisi paikalle näin monta. Kuulimme vain huhuja, että paljon ihmisiä olisi liikkeellä. Mielestäni oli todella hienoa pelata heidän edessään ja he pitivät meteliä juuri kuin Riiassa.

Finaalissa nähdään mahdollinen Kanadan ja Yhdysvaltojen kohtaaminen. Carconella on tuttuja kasvoja Yhdysvaltojen paidassa.

− Heitä vastaan on aina luvassa hyvä ottelu, tunnen seurajoukkueiden kautta muutamia heidän pelaajiaan. Jäällä ei ole yhtäkään ystävää.

Kädet silkkiä, aikataulu kireällä

Ottelussa hienon maalin tehnyt junioritähti Adam Fantillia viedään joukkueen mediavastaavan toimesta tuhatta ja sataa läpi mediakäytävän, mutta haastattelupyynnöt kuulleessaan hyökkääjä ilmoittaa itse pysähtyvänsä hetkeksi.

Ottelun toisessa erässä nähtiin niin rangaistuksia, lämpimiä tunteita kuin viheltämättömiäkin jäähyjä. Muutaman tiukan poikittaisen sekä ottanut että antanut Fantilli ei ole moksiskaan.

− Tietynlainen kovuus ja väkivalta on osa peliä. Kyseessä on kontaktilaji, ja kun kaksi fyysistä joukkuetta kohtaavat, näin yleensä käy.

Nuorukainen vei omassa maalissaan Latvian Ralfs Freibergsiä kuin pässiä narussa, ujuttaen kiekon hänen mailansa alta sekä oikealta että vasemmalta. Freibergsin eksyttyä Fantillin vanaveteen hänen laukomansa kiekko löytyi maalin takakulmasta. Tilanne meni nopeasti, mutta Fantilli muistelee sitä hymyillen.

− Milan Lucic toimitti kiekon lapaani ja sitten oltiin pakin kanssa nenäkkäin. Yritin päästä ohi ja hän meni vipuun, jonka jälkeen onnistuin viimeistelyssä. Olen todella onnellinen tuosta maalista, naurahtaa Fantilli.

Lucic on todella kokenut pelaaja, jolla on pitkä ura lajin huipulla. Ennen kisojen alkua epäiltiin onko hänestä enää pelaamaan voitosta taistelevassa joukkueessa, mutta Fantillin mukaan hänen läsnäolonsa on etenkin nuorille tärkeää.

− Hänellä taitaa olla joku 1200 peliä NHL:ssä. Hänellä on joukkueen pisin ura, ja hän tuo arvokasta kokemusta tähän ryhmään. Hän on hieno johtaja ja pelkästään hänen elämistään, käytöstään ja valmistautumistaan tarkkailemalla voi jokainen nuorempi oppia paljon asioita.

» Lähetä palautetta toimitukselle