Kallioniemi ja Markkanen olivat innoissaan Tallinnan Liiga-ottelusta − Pelicans suunnittelee jo seuraavaa ulkomailla pelattavaa ottelua

LIIGA / Haastattelu
Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi myhäili tyytyväisenä ottelun tiimellyksessä.
Kuva © Mikko Lieri
Tallinnassa pelattiin lauantaina toista kertaa Liiga-historiassa virallinen runkosarjan ottelu, jossa Pelicans ja SaiPa kamppailivat pisteistä äänekkään yleisön edessä. Ottelutapahtuma onnistui hyvin niin Liigan, SaiPan kuin Pelicansinkin toimitusjohtajien mielestä. Pelicans pohtii jo seuraavaa Tallinnassa järjestettävää ottelua ensi kaudeksi.

Pelicans pelasi toisena talvena peräkkäin Liigan runkosarjan ottelun Tallinnassa Tondiraban jäähallissa. Viime vuoden tapaan paikalle oli saapunut runsas määrä katsojia niin Lahdesta kuin vierasjoukkueen kotikaupungista. Pelicansin 3−2-voittoon SaiPasta voittomaalikilpailun jälkeen päättyneessä ottelussa nähtiin tiukkoja tilanteita ja riehakasta tunnelmaa katsomossa.

Jatkoaika tavoitti hallin käytäviltä Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen, joka oli innoissaan ottelutapahtumasta ja paikalle saapuneista yleisöstä.

− Tapahtuma on ollut hyvä välikirsikka kauden keskellä. Olin itse asiassa eilen Lappeenrannassa katsomassa peliä, ja fanit olivat vähän kuin lähtökuopissa. Kaikesta aistii, että tämä tapahtuma on hieno homma faneille. Peli on ollut vauhdikasta ja kovaa taistelua. Tämä tuntuu ilman muuta erinomaiselta tapahtumalta, Kallioniemi kertoi ottelun lomassa antamassaan haastattelussa.

Kallioniemi korostaa erikoisen ottelun virkistävän vaikutuksen lisäksi myös sitä, että tapahtuma tuntuu maistuvan myös kannattajille.

− Kaksi meidän seuraamme tarjoaa faneille aika ainutkertaisen fiiliksen, Kallioniemi jatkaa.

Vaikkakin tapahtuma onkin onnistunut kahtena peräkkäisenä vuotena mainiosti, voidaan silti miettiä, että onko tapahtumalla vaikutusta myös eestiläiseen kiekkokulttuuriin. Lisäksi on aiheen pohtia, että saako Liiga tästä tapahtumasta muuta kuin yhden tavallisuudesta poikkeavan ottelun kalenteriinsa.

Kallioniemen mukaan Liigalla ei ole varsinaisesti tavoitteena laajentua tai levittäytyä Eurooppaan. Vaikka Tallinnan tapahtuma toimii myös Liigan mainoksena Eestissä, niin kyseessä on silti pitkälti vain yksittäinen aktiivinen ehdotus kiekkokevään piristämisestä.

− On toki hyvä huomata, ettei tämä ole lähtöisin mistään Liigan suuresta kansainvälistymissuunnitelmasta, vaan Pelicansilla oli idea, rohkeutta ja osaamista lähteä toteuttamaan.

− Kiekkomaailma on kuitenkin aika pieni paikka, ja totta kai me olemme mielellämme kasvattamassa sitä Suomen rajojen ulkopuolellakin. Maailmahan toimii jota kuinkin niin, että täytyy tehdä asioita, jotka johtavat joihinkin asioihin, jotka ovat suunniteltuja ja ennakoituja ja aika usein ne johtavat asioihin, joita ei ole voitu tietää.

Kyseessä on siis pitkälti yksittäisen Liiga-joukkueen halu toteuttaa erilaisia tapahtumia, tarjota kannattajilleen heitä kiinnostavia elämyksiä unohtamatta taloudellista aspektia. Tämän lisäksi Liiga tekee ottelutapahtumassa samalla kiekkodiplomatiaa sekä suurlähettilään työtä naapurimaahansa.

− Minulla on vahva käsitys, että kun me kasvatetaan tätä lajia, niin täällä pitävät tätä hyvänä. Meillä on toki hyvät kontaktit tänne ja keskustellaan paljon tänne erilaisista asioista. Tavallaan on hieno asia, että meidän Liiga-fanit ottaa hallin haltuun, mutta totta kai toivottaisiin, että täällä olisi myös virolaisia kiekkoihmisiä ja faneja mahdollisimman paljon. Totta kai me halutaan tämä laji täällä kasvuun, Kallioniemi toteaa haastattelun lopuksi.

Ottelutapahtuma riemastutti myös Jussi Markkasta 

Hallilta myöskin tavoitettu SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen oli mielissään ottelutapahtuman tasosta.

− Tapahtuma on ollut hieno. Monet tänne tulleista ihmisistä ovat lomamatkalla, niin se on vähän eri fiilis kuin normaalisti, Markkanen kehui tunnelmaa ottelussa.

Syksyllä käytiin paljon keskustelua siitä, että Pelicans yritti saada Tapparaa vastustajaksi Tallinnan-otteluun. Pitkät neuvottelut joutuivat lopulta alttiiksi aikataulupaineille, eivätkä seurat päässeet yhteisymmärrykseen tapahtuman järjestämisestä. Pelicans löysi lopulta SaiPasta sopivan joukkueen seurakseen etelän risteilylle.

− Syksyllä käytiin Pelicansin ja Liigan kanssa läpi, että millä ehdoilla tämä homma pystytään järjestämään. Me halusimme tietysti olla tässä mukana ja halusimme tukea sitä, että nämä Tallinnan pelit jatkuisivat. Olimme tietysti aikataulullisesti – kun sarjaohjelmat oli jo tehty – jos ei ainut, niin ainakin helpoin vaihtoehto.

– Halu jatkaa tätä tapahtumaa oli vahva. Tämä sopi hyvin meidän 70-vuotisjuhlakauteemme ja ilmeisesti sille on myös tilaus, koska meillä on täällä paljon porukkaa Lappeenrannasta, Markkanen kuvaili neuvotteluiden etenemistä Pelicansin kanssa.

Kiireiset neuvottelut syksyllä herättivät kysymyksen siitä, että saiko vierasjoukkue SaiPa hyödynnettyä kiireen luoman paineen neuvotteluissa taloudellisessa mielessä. Markkasen mukaan lopputulos ei kuitenkaan ollut epäedullinen kummallekaan osallistuvalle osapuolelle. SaiPa sai osallistumisestaan kuitenkin taloudellisen "jyväsensä".

− Jyvänen on hyvä sana, joo. Enemmänkin on kyse siitä, että ei haluttu olla esteenä, kun tämä on Liigalle ja Pelicansille tärkeä juttu, ja tämä sopi meillekin tosi hyvin.

Raha-asioita kommentoidessaan Markkanen muistuttaa myös siitä, että tapahtuman tuottoa ja hyötyä ei voida arvioida pelkästään euromääräisesti, vaan tapahtumalla on vissi merkitys lajikulttuurille.

− Tapahtuma ei välttämättä tuo suoranaista rahallista hyötyä, mutta kyllähän tämä luo valtavasti yhteisöllisyyttä. Se, että mitä tämä tapahtuma tuottaa meille tänään tai huomenna, ei ole välttämättä se juttu, vaan se, että me luomme yhteisölle hienoja kokemuksia ja pääsemme nauttimaan tällaisista kokemuksista täällä niin pelaajina, organisaatioina kuin faneinakin, Markkanen kuvailee.

Lopulta Markkanen ja SaiPa suhtautuivat tapahtumaan hyvinkin positiivisesti kuvaillen tilannetta kaikille perin suotuisaksi.

− Näen tässä vain voittajia. Tämä on kaikin puolin hyvä juttu. Toivottavasti tällainen tapahtuma jatkuu myös tulevaisuudessa. Selkeä tilaus tällaiselle on, kun on näin paljon katsojia Suomesta. Tämä on vähän erilainen juttu, ja pelaajatkin kokevat selkeästi, että tämä on vähän spesiaali juttu, Markkanen myhäilee.

Pelicans suunnittelee tapahtumalle jatkoa myös ensi kaudeksi

Osallistuvat tahot ja järjestäjät olivat siis positiivisin mielin ottelun tiimellyksessä. Myös isäntäjoukkue Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu totesi ottelun jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että tapahtuma oli tänäkin vuonna menestys. Aihetta tyytyväisyyteen lisäsi se, että katsojia oli paljon ja tunnelma hallissa oli hyvä.

Kolun arvion mukaan noin 1500 lippua ostettiin Eestistä käsin, mikä vastaa noin kolmasosaa ottelun ilmoitetusta katsojamäärästä. Tallinnassa järjestetyille otteluille on näillä näkymin luvassa jatkoa Pelicansin aloitettua jo suunnitella ensi vuoden tapahtumaa.

Kolun lisäksi myös Kallioniemi ja Markkanen olivat valmiina jatkamaan tapahtumaa tulevina vuosina.

» Lähetä palautetta toimitukselle