Kalervo Kummola harmittelee MM-kisojen miljoonatappiota − "Latvian pääministeri on ollut vähän meidän Kiuru tässä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kummolan mielestä Riian kisajärjestelyt ovat onnistuneet. Arkistokuva.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Koronaviruspandemia on lyönyt leimansa 2021 miesten jääkiekon MM-kisoihin. Latvian Riiassa kiekkoiltava turnaus on muutamaa peliä lukuun ottamatta pelattu tyhjille katsomoille.

Kalervo Kummola toteaakin, että hiljaisuuden takia esimerkiksi Suomen puolivälieräkin saattoi olla jännittävämpi seurattava televisiosta kuin paikan päältä Riika-areenalta.

− Kärsimme monen miljoonan tappiot, koska joudumme osallistumaan kuluihin. Toisaalta ymmärrän ja toisaalta en. Tämä Latvian pääministeri (Krišjānis Kariņš) on ollut vähän meidän (Krista) Kiuru tässä. Ei ole paljon venymistä tapahtunut, Kummola harmittelee.

Järjestelyt MM-kisakaupungissa ovat kuitenkin sujuneet mainiosti. Tehdyistä 6 000 koronatestistä ei ole löytynyt yhtäkään positiivista tulosta. Myös puitteet saatiin kasaan hienosti.

− Kiitos suomalaisille Vierumäen pojille ja muille, jotka ovat tänne tuon toisen kentän tehneet. Se oli ennen kisoja suurin epäilyksen aihe ja jäätä on kehuttu kovasti.

Kisat pois Valko-Venäjältä

Tämän vuoden MM-turnaus piti alun perin järjestää Latvian ja Valko-Venäjän yhteisprojektina, mutta Kansainvälinen jääkiekkoliitto päätti vetää pelit pois Aljaksandr Lukašenkan diktaattorin elkein hallitsemasta maasta.

− Jokainen on sitä mieltä, että oli oikea ratkaisu jäädä kokonaan tänne Latviaan. Sen jälkeen, kun päätimme olla lähtemättä Valko-Venäjälle olivat vaihtoehtoina myös Tanska tai Bratislava. Vallitsevassa koronatilanteessa kahden maan kisat olisi ollut hankala järjestää, Kummola toteaa.

Valko-Venäjän lippu koki muutoksen MM-kisakaupunki Riiassa.
Kuva © Samuli Huikuri

Riiassa järjestetään myös IIHF:n konferenssi, jossa järjestäydytään kahden käytännössä pelaamatta jääneiden talven jälkeen uudelleen.

− Palaamme normaaliin päiväjärjestykseen. Elokuussa ovat naisten kisat ja kuun lopulla kolmella paikkakunnalla viimeiset olympiakarsinnat. Menen itse Oslon-turnauksen johtajaksi.

MM-jääkiekkoa Suomessa vuoden kuluttua

Kummola on mukana myös MM-kotikisoissa 2022 roolinaan järjestelytoimikunnan varapuheenjohtaja. Hän lähtee siitä, että Suomen kisoissa eletään normaalia elämää. Myös Tampereen uuden areenan on määrä valmistua aikataulussaan.

Kuva UROS Live -areenan rakennusprosessin alkuvaiheilta.
Kuva © Saana Hakala

− Minäkin olen sitä yrittänyt 20 vuotta saada pystyyn ja nyt se saadaan. Minullakin oli oma roolini hankkeessa, kun neuvottelin valtionrahoituksesta. Areena tuo Tampereelle kansainvälisyyttä, konsertteja ja maailmantähtiä, Kummola hehkuttaa.

MM-kisat pelataan ensi vuonna Tampereen UROS Live -areenalla sekä Helsingissä Hartwall Arenalla. Nähtäväksi jää, lähteekö Suomi hallitsevana maailmanmestarina myös vuoden 2022 turnaukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle