KalPan urheilutoimenjohtaja Anssi Laine luottaa vahvaan pelilliseen identiteettiin: "Rakennamme joukkueen, joka on liikkumiskykyinen, aloitteellinen ja aktiivinen"

LIIGA / Haastattelu
Viime kaudella hyvin menestyneen KalPan juhlat ovat entistä enemmän nuorten pelaajien onnistumisten varassa.
Kuva © Jarno Hietanen
Päättyneellä liigakaudella viidenneksi Liigassa yltäneen KalPan joukkueen rakentaminen etenee aikataulussa. Kuopiolaisseuran teesit tulevalle kaudelle ovat tutut − aktiivisuuteen ja liikkuvuuteen perustava pelillinen identiteetti ja nuorten lahjakkuuksien jatkuva kehittyminen. Joukkueen rakentamista vaikeuttaa koronatilanteen takia pienentyvä pelaajabudjetti.

KalPa oli yksi päättyneen liigakauden iloisimpia yllättäjiä. Rohkeasti ja ennakkoluulottomasti pelannut kuopiolaisjoukkue kaapi ennen kaikkea pelitapaetunsa turvin etumatkaa Liigan tasaisessa keskikastissa. Runkosarjan viides sija ja tiukka puolivälieräsarja Tapparaa vastaan olivat varsinkin ennakko-odotuksiin nähden erinomainen suoritus, vaikka mitalipelit jäivätkin haaveeksi.

Kuopiolaisorganisaation urheilutoimenjohtaja Anssi Laine näkee KalPan onnistumisen takana suurimpana tekijänä vahvan ja tunnistettavan pelillisen identiteetin.

− Onnistuimme kirkastamaan edelleen pelillistä identiteettiämme, joukkueen liikkumiskyky oli hyvää ja se palveli meidän pelaamistamme. Pelaajat kehittyivät kauden aikana määrätietoisen ja hyvin suunnitellun työn seurauksena, Laine summaa onnistumisten syitä.

Korona loi kaikille liigajoukkueille yhteisen haasteen, joka oli läpi kauden pelillisiä haasteita suurempi. KalPa onnistui yhdessä muiden liigajoukkueiden tapaan vaikeassa tilanteessa sopeutumaan ja luomaan uudet käytännöt joukkueen arkeen.

− Korona loi omat haasteensa ja muokkasi sitä, mitä ja miten voimme tehdä. Eniten kärsivät nuoret pelaajat, jotka eivät voineet vapaasti liikkua joukkueiden välillä. Joukkueessa oli vahva sitoutuminen koronasäännöksiin, kuten kaikilla joukkueilla. Tämä mahdollisti sarjan pelaamisen läpi, Laine kiittelee.

Katseet Kuopiossa on suunnattu jo täysin ensi kauteen ja tulevaisuuteen. Seurassa tehdyn strategiatyön pohjalta nyt myös urheilutoimintaa kehitetään jälleen aktiivisemmin. Laine aloitti viime vuoden maaliskuussa KalPan urheilutoimenjohtajana. Edellisen kolmen vuoden ajan toimitusjohtaja Toni Saksman johti myös urheilupuolta, kun Kimmo Kapanen jäi pois urheilujohdon tehtävistä hopeakeväänä 2017.

Päättyneellä kaudella vahvana selkänojana toiminut pelillinen identiteetti on olennaisin osa KalPan urheilustrategiaa myös jatkossa. Kuopiossa luotetaan myös pelaajien kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, osin tietenkin taloudellisista syistä.

− Meillä on seuran strategia, joka määrittää ison kuvan. Urheilupuolella meillä on usean vuoden kehityssuunnitelma, jota tarkastelemme vuosittain. Sen kautta kehitämme toimintaamme. Urheilupuolen kehityssuunnitelma sisältää pelaajarekrytoinnin kehittämisen, urheilutoiminnan kehittämisen ja yhteistyön IPK:n kanssa. Urheilutoiminnan kehittämisen esimerkkeinä rakensimme testikeskuksen ja palkkasimme fysiikkavalmentaja Sami Kaartisen.

− Haluamme olla aktiivinen ja aloitteellinen joukkue, jossa pelaajat kehittyvät. Vain jatkuvan kehittymisen kautta voimme menestyä ja kaiken onnistuessa voimme voittaa myös mestaruuden, Laine summaa KalPan urheilutoiminnan periaatteita.

Paluumuuttajat ja nuoret lahjakkuudet suuressa roolissa

Anssi Laine on siirtynyt vaihtopenkin takaa KalPan toimistolle urheilutoimenjohtajaksi. Laine luottaa työssään ennen kaikkea nuorten lahjakkuuksien kehittymiseen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

KalPa on linjannut tavoitteekseen pelata pudotuspeleissä jokaisella kaudella. Tämä linjaus määrittää myös seuran ensi kauden tavoitteita. Urheilustrategian mukaisesti seurassa luotetaan jatkuvan kehittämisen tuomiin tuloksiin.

− Ensi kauden tavoitteet ovat tutut. Seuran tavoitteena on joka vuosi saavuttaa minimissään pudotuspelipaikka. Mitään tavoitevuotta emme naulaa mitalien suhteen seinään. Meidän fokus on tekemisessä ja arjen parantamisessa. Uskomme, että se kantaa menestykseen myös mitalien muodossa.

− Haluamme rakentaa liikkumiskykyisen joukkueen, joka on aloitteellinen ja aktiivinen kaukalossa. Pyrimme kasaamaan joukkueeseen rungon, joka edelleen kehittyy kauden aikana, Laine kommentoi.

KalPan joukkueen kasaaminen on sujunut toistaiseksi aikataulussa. Odotetut paluumuuttajat Jaakko Rissanen ja Tuomas Kiiskinen tulevat olemaan ensi kaudella suuressa roolissa. KalPa koki hyökkäyspäässä myös valtavia menetyksiä, kun muunmuassa Kai Kantola, Balázs Sebők ja Alexander Ruuttu jättivät joukkueen.

− Olemme joukkueen kasaamisessa hyvässä vauhdissa. Joukkueen runko on kasassa ja siinä on paljon eteenpäin meneviä pelaajia. Rissasen ja Kiiskisen paluu tuo johtajuutta ja kokemusta joukkueeseen. Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia ja uskon, että meillä jatkavat pelaajat kehittyvät edelleen, Laine kertoo.

Nuorta lahjakkuutta ensi kauden KalPassa edustavat uusina pelaajina Kärpistä tullut puolustaja Kasper Puutio, tšekkiläinen keskushyökkääjä Jaromír Pytlík sekä Tapparasta siirtynyt laitahyökkääjä Kasper Simontaival. Panostaminen nuoriin lahjakkuuksiin on KalPalta strategisen valinnan lisäksi myös taloudellinen valinta, sillä koronatilanne laskee merkittävästi ensi kauden pelaajabudjettia.

− Pelaajabudjettimme tulee olemaan noin 300 000−400 000 euroa pienempi edellisiin vuosiin verrattuna. Viime kauden pelaajabudjettiin ensi kauden kulubudjettia ei kannata verrata, sillä kauden aikana tehtiin palkkaleikkauksia.

KalPan lopullinen pelaajabudjetti on kuitenkin vielä avoin kysymys. Tilanteeseen vaikuttaa kausikorttimyynti, yhteistyökumppanuussopimukset sekä ennen kaikkea koronatilanne ja mahdolliset rajoitukset. Organisaatiolla on mahdollisuus vielä nostaa pelaajabudjettia nykysuunnitelmista, jos korona- ja rajoitustilanne normalisoituu. Joka tapauksessa joukkueeseen etsitään vielä vahvistuksia.

− Päättyneellä kaudellakin muokkasimme joukkuetta läpi kauden, joten joukkue on lopullisesti valmis vasta kun siirtoraja menee kiinni. Lopullinen pelaajabudjetti määrittää sen, montako pelaajaa vielä joukkueeseen liittyy.

Kuopiolaisjoukkueen näkyvin ongelma päättyneellä kaudella oli maalinteon tehokkuus. KalPa teki maaleja läpi kauden luomaansa maaliodottamaa vähemmän, ja myös puolivälieräsarja Tapparaa vastaan ratkesi viimeistelytehokkuuteen. Joukkueesta myös poistui varsinaiset maalintekijäprofiilit, kun Kantola ja Ruuttu jättivät joukkueen.

KalPan kannattajat odottavat joukkueeseen vielä maalintekijää, mutta Laine luottaa enemmän kollektiivin voimaan eikä ainakaan toistaiseksi lupaa kannattajien toivomaa maalintekijävahvistusta.

− Meillä oli viime kaudella yhdeksän pelaajaa, jotka tekivät yhdeksän maalia tai enemmän. Meidän pitää pystyä nostamaan jälleen laajalla rintamalla maalimääriä nykyisellä joukkueella, jotta voimme menestyä.

Puolustuspään kyvykkyyttä ja kokoonpanoa koskeva kommentti kuitenkin paljastaa, puuttuvat palaset ovat todennäköisesti kuitenkin tulossa joukkueen hyökkäyspäähän, sillä urheilutoimenjohtaja luottaa joukkueen nykyiseen puolustajavahvuuteen.

KalPassa uskotaan ennen kaikkea siihen, että kevään aikana isoon rooliin noussut Hugo Gallet jatkaa kehittymistään.

− Olen oikein tyytyväinen meidän joukkueen puolustustukseen. Uskon, että pelaajat kasvavat jälleen isompaan ruutuun ja rooliin joukkueen sisältä, Laine kommentoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle