KalPa on kiinni suorassa pudotuspelipaikassa – Tommi Miettinen luottavaisena: "En näe tässä hirveitä uhkakuvia"

LIIGA / Haastattelu
Tommi Miettinen on valmentanut KalPaa vuodesta 2019.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Kuopion jääkiekkoylpeyden KalPan kausi on sujunut toistaiseksi hyvin. Joukkue on viettänyt suurimman osan kuluvasta Liiga-kaudesta sarjan kärkikuusikossa. Kun kaksi kolmasosaa runkosarjasta on jo takana, näyttää kuopiolaisten tilanne kelvolliselta kuuden joukkoon sijoittumista ajatellen. 

KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen on ollut tyytyväinen tähän mennessä näkemäänsä.

– Paljon on positiivista ollut. Kun ennakkokaavailuihinkin sitä peilataan, niin olemme taistelussa kuuden joukkoon menemisestä ja siihen yritämme väkisin puskea.

Kaikkien ollessa terveenä KalPa on kyvykäs haastamaan sarjan kärkipään seurat joka ottelussa. Miettinen sanoo joukkueensa pelin olevan tähän vaadittavalla tasolla.

– Kun kaikki pelaajat ovat terveinä, niin materiaali riittää pelaamaan kärkeä vastaan ihan varmasti minä iltana tahansa. Sillä tavalla olen tyytyväinen siihen, mitä meidän pelimme on, ja miten pelaajamme pystyvät suorittamaan.

Tavoitteena kärkikuusikko

Kun runkosarjaa on jäljellä 17 ottelua, on KalPa sarjataulukossa sijalla viisi voitettujen ottelujen lukumäärän turvin edellä ottelun vähemmän pelannutta TPS:ää. Ero seitsemäntenä ja kahdeksantena vaaniviin Ässiin ja Kärppiin on vain neljä pistettä.

Maalintekoon joukkue kaipaisi lisää tehokkuutta, mutta muuta merkittävää kehityskohtaa Miettinen ei omiensa pelaamisesta löydä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö KalPa silti pyrkisi parantamaan peliään nykyisestä.

– Pystyisimme olemaan vähän tehokkaampia. Jos löytäisimme jonkun pelaajan, joka auttaisi meitä siinä. En minä muuten näe hirveästi mitään sellaista, jota meidän pitäisi muuttaa tai kehittyä jossakin.

"vaatii meiltä aivan äärettömän kovaa suoritusta, että pääsemme kärkikuusikkoon"

KalPa-käskijä on luottavainen, että joukkueen hyvä suorittaminen jatkuu runkosarjan loppuun saakka. Helpolla paikka Liigan kärkikuusikossa ei silti ole irtoamassa.

– Meillä on peli parhaimmillaan hyvässä tasapainossa ja olemme pystyneet hyökkäämään hyvin monipuolisesti ja pystyneet vastaamaan erinäköisiin puolustushaasteisiin. Lisäksi maalivahtipelimme on ollut hyvää, niin en näe tässä hirveitä uhkakuvia.

– Totta kai vastassa on koko ajan erittäin kilpailukykyisiä joukkueita, joiden kanssa taistelemme samoista sijoituksista, joten se vaatii meiltä aivan äärettömän kovaa suoritusta, että pääsemme kärkikuusikkoon, Miettinen tunnustaa.

Erikoistilannepelaaminen suurennuslasin alla

KalPan pelaaminen on ollut tällä kaudella monella mittarilla tasokasta. Tilastoja katsomalla yksi asia pistää kuitenkin silmään – alivoima. Kuopiolaisten alivoimaprosentti on tällä hetkellä 76,61, joka on lukemana Liigan toiseksi heikoin.

Tämän perusteella vajaalla pelaaminen on helppo nimetä suurimmaksi yksittäiseksi kehityskohteeksi joukkueen suorittamisessa.

Alivoiman heikkouden myöntää myös Miettinen, joka samalla huomauttaa, ettei tilastoista välity koko totuus. Itse alivoimapelaamisesta KalPan päävalmentaja ei löydä selvää yksittäistä tekijää, joka selittäisi joukkueen kehnoa prosenttia.

– Ei ole yhtä ainutta syytä siihen, että meillä olisi tietty osa-alue vuotanut siinä koko ajan, Miettinen huomauttaa ja jatkaa.

– Meillä on ollut siinä tämän kauden osalta hyviä jaksoja ja sitten on ollut välillä sellaisia, joista meidän pitää ehdottomasti päästä pois.

Heikkoa alivoimaa joukkue kompensoi hyvällä ylivoimalla, joka on prosenteissa mitattuna Liigan viidenneksi parasta. Kelvosta tehokkuudesta huolimatta myös ylivoima on ollut KalPassa kriittisen tarkastelun alla.

– Kyllä me jossakin vaiheessa olemme nostaneet esiin meidän ylivoimapeliä ja sitä kautta olisiko se ongelma. Minä, emmekä me näe sitä sillä tavalla. Kun vain pystymme olemaan oikeissa hetkissä ylivoimalla tehokkaita ja voittamaan välillä pelejä silläkin, Miettinen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle