KalPa Naisten tavoite päästä pudotuspeleihin on pienestä kiinni – ”Savolaisen naatiskelun tilalle on saatava suoraviivaisuutta”

Naisten Liiga / Haastattelu
Syksyllä KalPalle ongelmia aiheuttanut maalinteko on korjaantumassa kevään peleihin.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto
Kahtena edellisenä kautena Naisten Liigan finaalipaikan lunastanut KalPa joutuu tänä keväänä hakemaan vauhtia pudotuspeleihin alemman jatkosarjan kautta. Pelaajamenetykset sekä erittäin rikkonainen syksy olivat pääsyy heikosti menneeseen alkusarjaan. Päävalmentaja Marjo Voutilainen mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

Vaikka KalPa menetti viime kauden joukkueesta muun muassa Elisa Holopaisen sekä Matilda Nilssonin, niin joukkueen uskottiin löytyvän edelleen Naisten Liigan kärkijoukkueiden ryhmästä. Alkusarjan jälkeen joukkueen sijoitus oli kuitenkin vasta yhdeksäs, mikä oli pettymys myös kuudetta kauttaan päävalmentajana olevalle Marjo Voutilaiselle.

– Alempi loppusarja oli nyt meidän paikkamme. Kyllä meillä tavoite oli selkeästi olla siellä ylemmässä jatkosarjassa. Isoja muutoksiahan meillä oli pelaajistossa, kymmenkunta pelaajaa vaihtui viime kaudesta. Tilalle tuli Mestis-taustaisia pelaajia, jotka toki hyvin kauden aikana ovat ottaneet vastuuta ja menneet eteenpäin, mutta mikään ei tapahdu hetkessä.

Marjo Voutilainen on saanut olla alkukaudesta äänessä aikaisempaa enemmän.
Kuva © Saimi Airaksinen

Voutilaisen mukaan sarjasijoitus ei kuitenkaan kerro aivan koko totuutta. Rajusti uusiutunut joukkue olisi tarvinnut paljon yhdessä harjoittelemista ja pelaamista, mutta koronakaranteenit sekä loukkaantumiset eivät oikein antaneet siihen mahdollisuutta. Kokematon joukkue ei vielä syksyn aikana osannut kääntää tiukkoja pelejä edukseen.

− Pelasimme koko syksyn nousujohteisesti ja paljonhan meillä oli myös vastoinkäymisiä. Paljon jouduimme olemaan pienellä rosterilla liikkeellä eikä oikein missään vaiheessa päästy kunnolla harjoittelemaan joukkueena. Puhumattakaan siitä, että peleissä olisi ollut paras mahdollinen kokoonpano. Pelasimme paljon tiukkoja ja tasaisia pelejä, joita ei sitten saatu käännettyä voitoiksi. Maalintekovaikeudet haittasivat varsinkin alkukaudesta, siinä kuitenkin petrattiin kauden edetessä.

Uutta rakentamassa − taas

Vaikka KalPan joukkue uudistuikin melkoisesti, oli uudella joukkueella tarkoitus jatkaa siitä, mihin edellisellä päädyttiin. Isoja pelillisiä muutoksia ei tehty, vaan haluttiin uusien pelaajien omaksuvan joukkueen pelitavan kauden edetessä.

− Totta kai siinä tarvitsi vähän miettiä joukkueen rakennettakin, mutta kyllähän siinä tietyt lainalaisuudet haluttiin omasta pelistä yhä löytyvän. Pyrittiin siihen, että pienin askelein niitä pystytään myös toteuttamaan tälläkin joukkueella. Varsinkin ratkaisuvoimaa ja kiekollista osaamista lähti paljon sekä kokemusta pakistosta, mutta hiljalleen uudet pelaajat alkavat sisäistämään asioita ja pelaamaan rohkeammin.

Näitä hetkiä Voutilainen haluaa nähdä jatkossa enemmän.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Voutilaiselle tämä on eräänlainen déjà vu -kokemus, sillä kahdesti finaaleihin johdettu joukkue rakennettiin myös Kuopiossa hiljalleen.

− Nyt on todellakin uusi rakennusvaihe käynnissä. Edellinen projekti oli viiden vuoden mittainen ja pääsimme kahdesti finaaleihin. Ensimmäiset finaalit peruttiin ja toisella kertaa pääsimme jo haistelemaan kauden tärkeimpien kisojen tunnelmaa. Kuka tietää, vaikka kolmas kerta olisi toden sanonut. Nyt rakennetaan uusia askeleita ja toivotaan pystyvämme vastaavanlaiseen.

Kausi vielä kesken ja tavoitteet saavutettavissa

Voutilainen korostaa kauden olevan vielä kesken ja kaiken olevan auki. KalPalla on edelleen mahdollisuus päästä pelaamaan pudotuspelejä ja sitä joukkue lähteekin tavoittelemaan. Tarkoitus on saada hyökkäyspelaamista parannettua ja sitä kautta kohotettua itseluottamusta, jotta keväällä tiukat pelit pystytään kääntämään voitoiksi.

– Tavoite on olla kahden parhaan joukossa ja päästä pelaamaan pudotuspelejä. Hyökkäyspelaaminen ja maalintekovoima ja -laajuus ovat selkeimmät parannettavat asiat. Totta kai edelleen tarvitsee pelata hyvin yhtenäisenä joukkueena ja pitää puolustuspelaaminen tiiviinä, mutta hyökkäyspelissä on eniten parannettavaa. Tarvitaan lisää rohkeutta ja röyhkeyttä. Tähän savolaiseen naatiskeluun tarvitsisi saada enemmän suoraviivaisuutta.

Voutilainen haluaa kuitenkin rauhoitella tilannetta, sillä kuopiolaisessa naiskiekkoilussa on kaikki hyvin.

– Ei syytä huoleen. Täällä Kuopiossa on kaikki hyvin ja uuden joukkueen rakentaminen on hyvällä mallilla.

Naisten Liigan näkyvyys huolettaa

Hiukan Voutilaista huolettaa lukuisten kärkipelaajien siirtyminen etelään ja varsinkin pääkaupunkiseudulle. Pienempien paikkakuntien joukkueilla olisi tarjolla ehkä enemmän peliaikaa sekä vastuuta.

"Ei se (leijonat.tv) kyllä ihan palvele sitä näkyvyyttä, mitä Naisten Liiga tällä hetkellä tarvitsisi."

− Totta kai tilanne on haastava. Kyllä me joudumme koko ajan miettimään, miten saisimme pelaajavirtauksen myös tännepäin. Monissa seuroissa on kuitenkin äärettömän hyvät puitteet ja olosuhteet. On koulutusmahdollisuudet, jotka kuitenkin ovat ratkaisevia tekijöitä. Sitä kauttahan pelaajatkin saisivat enemmän vastuuta ja peliaikaa, kun pienemmässä seurassa olisikin selkeästi isommassa roolissa.

Elisa Holopainen siirtyi tälle kaudelle Espooseen, käyttöä olisi varmasti ollut Kuopiossakin.

Puhuttaessa Naisten Liigan arvostuksesta kääntyy puhe nopeasti otteluiden näkyvyyteen. Tälle kaudelle lähetysoikeudet siirtyivät Ruudulta Jääkiekkoliiton omalle Leijonat.tv:lle, joka on kuitenkin ollut melkoinen fiasko. Heikentynyt näkyvyys on vähentämässä muutenkin tiukassa olevia tukieuroja yhteistyökumppaneilta.

– Ihan hirveästi en ole asiasta keskustellut meidän taustaryhmämme kanssa, mutta voisin kuvitella sen kyllä vaikuttavan. Onhan se todella säälittävää tällä hetkellä operoida Leijonat.tv:n kautta. Viime kaudella alkoi kuitenkin jo joka paikkakunnalla olla selostukset otteluissa ja monessa paikkaa käytettiin jopa useampaa kameraa. Nyt on paikkakuntia, joissa Leijonat.tv ei edes toimi kunnolla.

Voutilainen on itsekin katsonut joitakin pelejä palvelun kautta, mutta ei ole saanut lähetyksistä paljoa irti. 

– Itsekin olen muutamaa peliä palvelun kautta seurannut, niin onhan se hassua, kun kamera kuvaa keskialuetta ja peli pyörii päädyssä. Ei se kyllä ihan palvele sitä näkyvyyttä, mitä Naisten Liiga tällä hetkellä tarvitsisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle