Kaarinan intiaanipäällikkö Jonne Virtanen valmentaa isällisesti nuorta joukkuettaan: "Meillä on kavereita, jotka ovat vetäneet päivän raksalla"

Suomi-sarja / Haastattelu
Jonne Virtanen on hypännyt onnistuneesti pelaajan roolista valmentajaksi.
Kuva © Jarno Hietanen
Jonne Virtanen on ottanut nopeasti hienon roolin pienellä budjetilla Suomi-sarjaa tahkoavan Kaarinan Indiansin peräsimestä. Isällisellä otteella joukkuetta luotsaava Virtanen arvostaa sarjaa pelaavia pelaajia, sillä ovathan he joko opiskelijoina tai päivätöissä kaikki päivät.

Lempäälässä nähtiin perjantaina tiukka Suomi-sarjan vääntö paikallisen LeKin ja kaarinalaisen HC Indiansin välillä. LeKi oli numeroin 4−1 parempi, mutta totuuden nimissä voittaja olisi voinut olla myös Kaarinan intiaaniporukkakin.

Ottelu oli Suomi-sarjan tasoon nähden hyvätasoinen, kun molemmat joukkueet luistelivat ja yrittivät paljon. Syöttöketjut jäivät usein lyhyiksi, kun vauhti vei järkeä pois. Kaarinalaisten vaihtoaitiossa käskyjä jakeli kovin isällisesti viime kauteen pelaajauransa päättänyt Jonne Virtanen.

– Ei tässä kiukkuinen voi pojille olla. Meillä on kavereita, jotka ovat vetäneet päivän raksalla. Sitten hypätään bussiin, ja Lempäälässä laitetaan kaikki likoon.

Indians on 21 ottelun jälkeen sarjassa kuudentena, mutta tolppien väliin osuminen on tuottanut haastetta.

– Maalinteko vaan on ollut meille välillä niin järjettömän vaikeaa. Tänäänkin kiekko oli maaliviivalla, mutta ei saatu sisään. Ei kukaan tahallaan ohi ammu, joten turha tuonne koppiin on ärhentelemään mennä.

− Kai tämä on sitten valmentajansa näköinen joukkue, kun valmentaja ei pysty auttamaan maalinteossa, Virtanen naurahti pilke silmäkulmassa.

Rakkaudesta lajiin

Virtanen on luonut joukkueelleen taistelevan pelitavan, ja hieman rajallisesta materiaalista hän on saanut ihailtavan yritteliään joukkueen. Virtanen kertoikin, että alkuun oli iso työ saada kaikki ymmärtämään, että tällä sarjatasolla ei pelata setelinipuista vaan se on kaikille harrastus, johon on paljon mukavampi tulla koulu- tai työpäivän päätteeksi.

Oman joukkueen hengen muutosta Virtanen kehui ja totesi, että isommin muita huolenaiheita ei olekaan kuin rahapula ja jo mainittu maalinteon vaikeus.

– Kun joukkueella ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, niin ei niitä maalitykkejä mistään voi ostaakaan.

"Köyhyys näkyy myös siinä, että pystymme treenaamaan monella viikolla vain kaksi kertaa."

– Köyhyys näkyy myös siinä, että pystymme treenaamaan monella viikolla vain kaksi kertaa, kun monilla joukkueilla on ihan eri määrät treenikertoja, totesi Virtanen joukkueen karusta arjesta.

Puhuttaessa sarjan tasosta Virtanen kehuu estoitta, kuinka arvostaa pelaajia, jotka sarjassa pelaavat, kun matkat ovat pitkiä ja harrastus vie työn tai opiskeluiden ohessa todella paljon aikaa.

Valmentajauralla tavoite eteenpäin

Sarjan aitous, vauhti, tunne ja yritteliäisyys saavat kokeneelta pelurilta kiitokset. Yksi asia kyllä eroaa paljon Liigasta, ja sen Virtanen tuokin jonnemaisesti esille.

− Liigassa tottui siihen, että tiesi pitkälle, mitä kulloinkin tapahtuu. Täällä ei kyllä todellakaan tiedä. Saa olla varpaillaan pohkeet jumissa, kun ei yhtään tiedä, mitä ratkaisuja aina on tulossa.

Miehen jatkosta ja haluista valmennuksen suhteen Virtanen toteaa halun olevan valmentaa ylemmällä tasolla. Hän suorittaa parhaimmillaan valmentajan ammattitutkintoa Kisakalliossa ja sanoo sen sujuvan nyt hyvin Kaarinan pestin ohessa.

Ensi vuoden kuviot ovat vielä auki, ainakin julkisesti.

− Seuraavan kauden valmentajapaikathan tiedetään vasta keväällä, naurahtaa Virtanen uteluihin ensi kauden valmentajapaikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle