Kärppien tuore päävalmentaja Mäntymaa optimistisena epävarmasta tulevaisuudestaan huolimatta – ”Laitan kaikkeni peliin ja nautin joka hetkestä"

LIIGA / Haastattelu
Mäntymaa ehti toimia Kärppien apuvalmentajana kaudesta 2021–2022 alkaen kunnes kutsu kävi päävalmentajan pestiin.
Kärppien päävalmentajaksi nostettu Ville Mäntymaa suhtautuu epäselvästä jatkostaan huolimatta positiivisesti saamaansa mahdollisuuteen. Mäntymaan päävalmentajadebyytti Liigassa osuu haastavaan paikkaan, mutta mies itse uskoo kärsivällisyyden kantavan ennen pitkää hedelmää nyt kipuilevan kärppälauman osalta.

Oulun Kärpät ilmoitti alkuviikosta vapauttavansa päävalmentaja Lauri Marjamäen tehtävistään. Marjamäen korvaajaksi Kärpät ilmoitti nostavansa apuvalmentaja Ville Mäntymaan, jonka alkuviikko on ollut luonnollisesti hektinen.

– Asiat tapahtuivat todella nopeasti. Aina kun tällainen muutos tapahtuu, on inhimillistä, että se sattuu. Kaikki ihmiset joukkueessa ja sen ympärillä käsittelevät asian totta kai omalla tavallaan ja sille pitää antaa hetki aikaa, uunituore päävalmentaja avasi alkuviikon tapahtumia.

– Aina kun seuran päävalmentaja siirretään sivuun, se on selkeä merkki siitä, että kaikkien täytyy katsoa peiliin ja kantaa se oma vastuu.

Mäntymaa kuitenkin painottaa, että tilanteeseen ei pidä jäädä vellomaan.

– Tällaisessa ammatissa on tärkeää päästä heti eteenpäin. Tiistaina meillä oli jo seuraava peli, ja matkustimme Vaasaan jo maanantain harjoitusten jälkeen. Piti siis alkaa nopeasti kääntämään katseita tulevaan ja alkaa nähdä uusi tilanne mahdollisuutena.

Tulikaste päävalmentajana Liiga-tasolla tuli siis nopeasti, tiistai-iltana Sportin vieraana. Mitään mullistavaa pelikirjan muutosta tuossa ajassa ei tietenkään ehtinyt tekemään, vaan piti pitkälti luottaa jo olemassa oleviin rakenteisiin.

– Ei mitään muutoksia varsinkaan pelillisesti tuossa ajassa pystynyt tekemään. Enkä suoranaisesti näe suurempaa tarvettakaan sille. Marjamäen ajalta jäi niin vahvat pohjat tuohon kärppälaumaan, että siihen on hyvä rakentaa päälle.

– Tietenkin yritettiin hakea vähän buustia tuosta tilanteesta, että uskallettaisiin olla rohkeita ja nähtäisiin uusi tilanne mahdollisuutena. Ja että jäälle paistaisi intohimoisuus ja energisyys – sitä haettiin.

Mäntymaa ehti viettää Marjamäen alaisuudessa Kärppien penkin takana miltei kaksi vuotta. Mäntymaa jakoi vuolaasti arvostusta kokenutta valmentajaa kohtaan.

– Kyllähän hänen valmentamisestansa on saanut todella paljon oppia. Ihan siitä lähtien, kuinka ammattitaitoisesti hän hoitaa omaa pestiään, kuinka hyvin hänellä on peli hallussa ja ylipäänsä, miten noin kokenut valmentaja johtaa joukkuettaan. Kyllä siinä on oppinut ihan valtavasti.

– Mutta ennen kaikkea, olen saanut Latesta hyvän ystävän.

Maltillisin muutoksin takaisin kohti menestystä

Totuus on kuitenkin se, että Kärpät majailee Marjamäen potkujen jälkimainingeissa sarjataulukossa sijalla kuusi, juuri ja juuri pudotuspeliviivan yläpuolella. Kokenut joukkue on alisuorittanut, eivätkä uudetkaan hankinnat ole pystyneet kääntämään kurssia parempaan päin. Muutoksia on siis tehtävä tai kausi uhkaa pohjoisessa jälleen valua hukkaan.

– Meidän pitää pystyä totta kai olemaan rehellisiä tilanteen ja nykyhetken kanssa. Olemme suuri organisaatio ja meidän pitää tiedostaa se, että Oulun Kärpissä kuuluu voittaa ja menestyä. Samalla pitää hyväksyä, että meidän täytyy olla kärsivällisiä.

Mäntymaa luottaa työssään ennen kaikkea pitkäjänteisyyteen ja kärsivällisyyteen.

– Yhtään päivää ei ole hukattavaksi, mutta liian lyhytnäköisestikään ei voida kuitenkaan katsoa. Pitää pystyä rakentamaan toimintaa myös pitkäjänteisesti. Olen aina uskonut omassa elämässäni kärsivällisyyteen, arjen työhön ja tinkimättömyyteen, jotka tuovat lopulta myös tulokset.

– Uskon, että tätä kautta myös Oulun Kärpät tulee palaamaan ennen pitkää takaisin huipulle.

Suuriin pelillisiin tai kokoonpanollisiin muutoksiin Mäntymaa ei usko. Marjamäen ajalta perusta on hyvin valettu kuntoon, ja haasteet ovat ennemminkin hyvien suoritteiden konvertoimisesta myös tulostaululle ja sitä kautta pistesarakkeisiin.

– Ykkösjuttuna on työmäärämme. Sen on oltava illasta toiseen vastustajaa kovempia, ja sitä kautta saamme vähennettyä sattuman vaikutusta pelissä. Menestyksenhalun ja saavutuksentarpeen pitää myös näkyä kaikessa, mitä teemme arjessa ja sen täytyy näkyä jokaisessa pelaajassa myös jään tasolla. Menestyjän mielenlaadun istuttaminen – sitäkin pidän ihan ykkösasiana.

– Rakenteet pelaamisessamme ovat hyvässä kunnossa. Vahvat rakenteet tuovat turvaa pelaajalle suorittaa hyvin ja uskalluksen toteuttaa itseään. Rakenteiden sisällä kuitenkin painotan raikkauden ja uskalluksen tuomista pelaamiseen ja että saisimme sitä kautta aktiivisuutta luotua – sen perässä ollaan.

Taas pelaajiston osalta, erityisesti maajoukkuekomennuksellakin käynyttä sentterinalku Arttu Hyryä, on vaadittu nostettavaksi korkeammalle sentterihierarkiassa. Tämä voisi olla yksi mahdollinen ratkaisu joukkueen sentteriongelmiin.

– Hyry on totta kai pelannut erittäin vahvan kauden, mutta en näe syytä lähteä rikkomaan toimivaa kokonaisuutta, jonka hän muodostaa Marko Anttilan ja Aleksi Antti-Roikon kanssa. Sillä, missä järjestyksessä kentät menevät jäälle, ei myöskään ole meidän ajatuksissa kauheasti merkitystä.

– He ovat monena iltana meidän johtava ketjumme ja niin kauan kuin ketju jatkaa tuollaista pelaamista, he pysyvät kasassa.

Loppusyksyn kohuhankinta Nick Ritchie on niin ikään puhuttanut läpi puolen Suomen, eikä kanadalaispanssarivaunu ole saanut Oulussa alulleen lentävää lähtöä.

– Ritchie on yksi niistä pelaajista, joille pitää antaa aikaa, jotta hän pääsee huippukuntoon. Silloin hän pystyy paremmin toteuttamaan itseään pelillisesti parhaalla mahdollisella tavalla.

Fokus tässä ja nyt

Mäntymaan loikka Liiga-tasolla suhteellisen kokemattomasta apuvalmentajasta jättiläisseuran päävalmentajaksi on merkittävä, eikä Kärppien päävalmentajan paikka ole suinkaan helpoimmasta päästä Suomi-kiekossa. Mäntymaalle tärkeän seuran päävalmentajana työskenteleminen on kuitenkin suuri kunnia.

– Jo nämä muutamat päivät ovat avartaneet silmiäni valtavasti. Ymmärrän hetki hetkeltä paremmin liigan päävalmentajia, ja sitä, miten valtavat ne vaatimukset ovat esimerkiksi median ja fanien puolelta.

– Täytyy voittaa pelejä ja menestyä kaukalossa, minkä lisäksi on iso joukkio koko ajan johdettavana pukukopissa. On pidettävänä mukana inhimillisyys, on pystyttävä tukemaan, ymmärtämään ja johtamaan. Tämä on erittäin monialainen ja hieno virka.

Mäntymaan pesti petolauman peräsimessä on jo valmiiksi haastavan tilanteen lisäksi toistaiseksi voimassa oleva, mikä ei myöskään lähtökohtana kenties ole sieltä helpoimmasta päästä.

– Kun itsellä tämä titteli on nyt toistaiseksi hallussa, aion kuitenkin nauttia joka hetkestä ja lyödä itseni rohkeasti likoon. Aion antaa joukkueelle, pelaajille ja seurajohdolle oman osaamiseni ja luonteeni eli kaiken, mitä minulla on annettavana.

– Ei ikinä tiedä, jääkö tämä viimeiseksi päävalmentajapestiksi Liigassa. Hoidan siis oman leiviskäni nyt vain niin hyvin kuin pystyn, enkä mieti sitä, että kauanko saan tässä olla. Kyllä se minulle tullaan kertomaan, Mäntymaa niputtaa nykytilanteensa.

» Lähetä palautetta toimitukselle