Marjamäki on ollut vahvasti mukana joukkueen rakentamisessa.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Kärppien tavoitteena on olla yksi Euroopan huippujoukkueista – "Jo viime keväänä teimme selkeän päätöksen siitä, mihin suuntaan haluamme Kärppiä viedä"

Haastattelu
Kesken viime kauden Oulun Kärppien päävalmentajan paikalle astellut Lauri Marjamäki on saanut rakentaa tulevan kauden joukkuetta muun muassa yhdessä Lasse Kukkosen kanssa. Marjamäki haluaa nähdä kaikkien ketjujen pelaavan saman pelikirjan mukaan, jotta Kärpät voi nousta takaisin kirkkaimpaan kärkeen.

Oulun Kärppien edellinen Suomen mestaruus on kaudelta 2017–18. Moni joukkue olisi jo tyytyväinen siihen, että mestaruus löytyy palkintokaapista, mutta Oulussa asenne on eri. Joukkue halutaan nostaa uudelleen sille tasolle, että se voi kamppailla mestaruuksista joka vuosi.

Kesken viime kauden joukkueen peräsimeen astui Lauri Marjamäki, joka on operoinut suurten muutosten keskellä. Viime kauden joukkueesta peräti 14 pelaajaa lähti muualle tai lopetti uransa.

"Jo viime keväänä teimme selkeän päätöksen siitä, mihin suuntaan haluamme Kärppiä viedä"

Lisäksi Kärpät on JYPin lisäksi ainoa seura, jossa päävalmentaja vaihtuu viime kaudesta, joten kaikki ei välttämättä suju sormia napsauttamalla. Kaikesta huolimatta Marjamäki lähtee kuitenkin luottavaisin mielin kohti uutta kautta.

– Olen tehnyt hyvää yhteistyötä Harri Ahon ja Lasse Kukkosen kanssa, minkä lisäksi Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunenkin on ollut mukana. Olemme pitäneet selkeitä palavereja ja sopineet siitä, mitä haluamme. 

– Jo viime keväänä teimme selkeän päätöksen siitä, mihin suuntaan haluamme Kärppiä viedä. Kaikki haluavat menestyä ja tuoda Kärpät takaisin siihen terävimpään kärkeen. En koe, että joukkueella on paineita ennen kauden alkua, mutta odotusarvot ovat korkealla.

Pohjois-Suomen juniorimylly tuottaa lupaavia nuoria

Joukkueen kokoonpanoja vilkuillessa näkee sen, että joukossa on niin nuoria lupauksia kuin parhaassa iässä olevia kiekkoilijoita. Marjamäki halusi luoda monipuolisen joukkueen, jossa jokaisella pelaajalla on oma roolinsa.

– Jos sarja alkaisi huomenna, olisi meillä 12 tai jopa 13 omaa kasvattia kokoonpanossa. Se on erinomainen täyte Pohjois-Suomen juniorityöstä. Kokoonpanossa on esimerkiksi Joel Blomqvist, Ville Koivunen ja Topi Niemelä, mutta myös Joonas Kemppaisen ja Atte Ohtamaan kaltaisia parhaassa iässä olevia pelaajia.

"Korkean rahan tähtijoukkueita on ollut aiemminkin, mutta ei se ole välttämättä konkretisoitunut mitenkään"

– Olen todella tyytyväinen joukkueeseemme. Aika näyttää sen, miten joukkue pystyy kasvamaan ja sitoutumaan. Kärpissä, Oulussa ja koko Pohjois-Suomessa on kuitenkin hyvä pöhinä päällä.

Kärppien joukkuetta on tituleerattu korkean rahan tähtijoukkueeksi. Kokoonpanossa on kovia pelaajia, mutta nimilistoilla ei otteluita voiteta. Historiasta löytyy monta esimerkkiä siitä, että jopa mestarisuosikit sulavat ennen aikojaan. Tämän myös Marjamäki tietää.

– Korkean rahan tähtijoukkueita on ollut aiemminkin, mutta ei se ole välttämättä konkretisoitunut mitenkään. Tässä vaiheessa kautta emme kuitenkaan mieti vielä mitään muuta kuin sarja-avausta.

Viime kaudella Kärppien tie katkesi puolivälierissä Ilvestä vastaan. Tuolloin Marjamäki oli juuri astunut päävalmentajan saappaisiin, eikä pelaaminen näyttänyt ollenkaan siltä kuin sen Marjamäen mielestä piti näyttää. 

– Ensimmäiatä kertaa olin siinä tilanteessa viime keväänä, että mietin, kuka pelaajista laitetaan mihinkin. Nyrkkeilysäkkinä olimme ja melkein pääsimme silläkin pelillä välieriin. Tällä kaudella haluamme saada pelin nopeasti käyntiin omalta alueelta ja pelinopeuden täytyy olla hyvä kaukalon molemmissa päädyissä.

– Jokainen ymmärtää meidän arvot ja sen, miten haluamme kiekkoa pelata. Meillä on tunnistettava peli-identiteetti ja siihen tarvitaan tukea etenkin alakolmiosta eli puolustajilta ja senttereiltä. Meillä on kuitenkin hyvä sentteriosasto ja puolustajilla kätisyydet kunnossa, joten uskon, että pystymme pelaamaan vahvaa peliä.

Kärppien pelitapa ei aina ole ollut Liigan viihdyttävintä, eikä se välttämättä ole sitä tälläkään kaudella. Se ei kuitenkaan edes ole tarkoitus, vaan tavoitteena on ainoastaan voittaa ottelut ehjällä suorituksella.

– Eihän tässä mitään viihdyttäjiä olla, vaikka pelaajat tuovatkin viihdettä kaukaloon. Runkosarjassakin teimme aikoinaan eniten maaleja, mutta silti jääkiekkomme oli katsojiien mukaan tylsää. Se viihdyttävyys on vain ihmisten mielessä. Jos liikaa miettii tuota, pelaaminen voi mennä koheltamiseksi ja se on maailman tyhmin asia.

Nuori maalivahtitrio ei huolestuta

Kärpät lähtee kauteen nuoren maalivahtitrion kera, kun Blomqvistin lisäksi maalivahtiosastoon kuuluvat nuorten MM-kilpailuissakin torjunut Leevi Meriläinen ja vuonna 2004 syntynyt Niklas Kokko. Kokeneen maalivahdin puuttuminen ei päävalmentajaa hetkauta.

"Muutaman harjoitusottelun jälkeen tuntuu, että hän on entistä parempi"

– Meillä on joukkueessamme todella hyviä maalivahteja. Etenkin Blomqvist teki vaikutuksen viime keväänä ja hän antoi meille mahdollisuuden voittaa pelejä. Muutaman harjoitusottelun jälkeen tuntuu, että hän on entistä parempi. Hänen pelaamisensa näyttää todella hyvältä.

– He ovat kaikki isoja tulevaisuuden huippunimiä. Blomqvist ja Meriläinen tarvitsevat kehittyäkseen sekä peliaikaa että pidempiä harjoitusjaksoja. On kuitenkin puolustuksen tehtävä pelata hyvin siinä maalivahtien edessä ja auttaa heitä onnistumaan. En ole maalivahtitilanteesta ollenkaan huolestunut.

Joukkueen tavoite on selvä, vaikka Marjamäki ei suoraan sitä ääneen kerrokaan. Jos joukkue jää jälleen mitalipelien ulkopuolelle, voidaan puhua todellisesta epäonnistumisesta. Kärpillä ei ainakaan ole tekosyitä, joiden taakse piiloutua.

– Jos sanoo tavoitteena olevan CHL-pelit ensi kaudella, kaikki varmaan tietävät, mitä se tarkoittaa runkosarjasijoituksen osalta. Olemme nostaneet kaikkien osa-alueiden kriteerit mahdollisimman korkealle. Haluamme kiilata myös Euroopan kentille. Paljon on haasteita edessä, mutta olemme valmiita kohtaamaan ne.

– Liiga on erittäin taktinen sarja. Täällä on paljon asiantuntijuutta ja pelaajat valmistetaan taktisesti jokaiseen otteluun, joten joka ilta pitää olla täysin hereillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle