Kärppien junnuveljekset Liiga-avauksessaan heti pahanteossa

LIIGA / Haastattelu
Aku Räty pyörätti kiekon ohi Christian Heljankon
Kuva © Jarno Hietanen
Kärppien A-junioreissa kautensa aloittaneet Rädyn veljekset Aku, 18, ja Aatu, 16, nostettiin edustuksen kokoonpanoon konkariosaston loistaessa poissaolollaan. Nuorukaiset eivät kumarrelleet kokeneempiaan, vaan tulivat otteluun ennakkoluulottomasti ja pääsivät molemmat tehopisteiden makuun.

Oululaisten kakkosketjun keskellä nähtiin Tapparaa vastaan vasta 16-vuotias Aatu Räty. Erittäin fyysiseksi mennessä ottelussa Rädyn ei tarvinnut hävetä yhtään otteitaan, vaan juniori osoitti, että hän pärjää miesten peleissä mainiosti.

Reilun vuoden vanhempi Aku Räty ei kalpene yhtään pikkuveljensä rinnalla. Paljon vastuuta saanut laituri huipensi iltansa Liiga-uransa avausmaalilla. Maali syntyi velipojan syötöstä ylivoimalla ottelun kolmannessa erässä.

− Tehtiin tilaa siihen maalille ja pääsin tuikkaisemaan sisään. Kuvio on A-junnuista tuttu, olen parin viime kauden aikana monta maalia ylivoimalla tehnyt, Aku kertoi.

"Kuvio on A-junnuista tuttu"

Pikkuveli komppasi vieressä:

 − Yllättävää, ettei Tappara ollut scoutannut kuviota. Yritimme sitä useamman kerran. Kävin hakemassa lenkin viivasta ja pelasin kiekon maalin kulmalle, josta Aku nopeasti pyöräytti maalin, Aatu kertasi.

Nuoremman Rädyn mukaan molemmat veljekset pärjäsivät hyvin Liiga-avauksessaan, mutta töitä pitää vielä tehdä tullakseen voittavaksi pelaajaksi. Veljekset saivat etenkin ottelun lopussa paljon jääaikaa varsinkin ylivoimalla. Aatu ei ollut halukas kommentoimaan, miksi he olivat jäällä ja esimerkiksi Jesse Puljujärvi istui vaihtopenkillä.

− Tottakai oli kiva saada vastuuta. Mielestäni onnistuimmekin hyvin. Pari minuuttia saatiin pyöritettyä ja aika monta paikkaa loimme, Aatu totesi.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner oli iloinen Rätyjen onnistumisesta.

− Olen ylpeä pojista.

Ensikertalaiset myönsivät, että avausottelu aikuisten sarjassa jännitti.

− Hieman oli hermostunutta, mutta oli todella hienoa päästä pelaamaan lähes täydelle hallille, Aku hehkutti.

− Hyvää jännitystä oli ennen peliä. Tämä oli ensimmäinen peli itselle, missä oli kunnolla katsojia ja vastassa vielä Tappara, joka johtaa sarjaa, Aatu komppasi.

"Pystymme kotona jo sopimaan kuvioita"

Veljekset ovat pelanneet pitkään yhdessä ja uskovat sen auttavan molempia parempiin suorituksiin.

− Meillä on hyvä kemia, se helpottaa peliä. Pystymme kotona jo sopimaan kuvioita. Kun ollaan pelattu pitkään yhdessä, tiedämme missä kaveri on, Aatu totesi.

Loppukauden kuvioista pojat ei vät osanneet sen tarkemmin sanoa. Aku myöntää tavoitteen olevan liigassa, mutta toteaa olevansa tyytyväinen myös peliaikaan A-junnuissa. Pikkuveli on samoilla linjoilla:

− Ihan kumpi vaan käy. Valmennus sen loppuen lopuksi päättää, Aatu lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle