Kärpät nollannut Noa Vali ei hetkahda Liigan paineista: "Sytyn paineelle, tykkään pelata ihmisten edessä"

LIIGA / Haastattelu
Noa Vali nollasi Kärpät Liiga-uransa ensimmäisessä kotiottelussaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS:n sankariksi Kärpät-ottelussa nousi yllättävä nimi. Liiga-uransa ensimmäisen kotiottelunsa aloittanut Noa Vali torjui voiton ja nollapelin.

Maalinteon ja tappioiden kanssa tuskaillut TPS menetti ykkösmaalivahtinsa Filip Lindbergin kokoonpanostaan ennen seuran koitosta SaiPaa vastaan. Palloseuran tolppien väliin hyppäsi 18-vuotias Noa Vali, jolle tappioon päättynyt ottelu oli Liiga-uran ensimmäinen aloitettu ottelu maalin suulla.

Vali jatkoi TPS:n tolppien välissä keskiviikkona, kun Palloseuran vieraaksi saapui Kärpät. Vali pelasi ottelussa nollapelin TPS:n korjattua pisteet kotiin jatkoajalla jalkapallolukemin 1–0. Uran ensimmäinen voitto ja nollapeli lämmittivät FPS:n kasvatin mieltä.

– No totta kai jätkät tekivät työstäni aika helppoa. Pyörittivät paljon toisessa päässä ensimmäisessä ja viimeisessä erässä. Ja sitten kun Kärpät pääsi hyökkäämään, puolustus oli paikallaan. He antoivat minun toimia rauhassa, Vali tuumii tyytyväisenä.

Paine ja suuret yleisöt sytyttävät 

Vali on reissannut Palloseuran mukana aiemminkin, mutta peliaikaa hän ei ole aiemmin saanut. Uudelleen TPS:n U20-joukkueesta Liiga-rinkiin nostettu Vali on mielissään pestistä, eikä anna ulkoisten paineiden häiritä.

– No on ollut pirun kivaa. Tämä on aivan erilainen haaste kuin U20-pelit. Pelaaminen muuttuu, täällä on yleisöä ja paineita tulee. Mutta minä sytyn paineista, tykkään pelata ihmisten edessä, ei voisi sopia paremmin minulle.

TPS:n voitto katkaisi seuran vaikean neljän ottelun tappioputken, mutta edellinen seuran kolmen pisteen voitto on jo reilun kuukauden takaa. Vali ei voi sivuuttaa sitä faktaa, että vaikeampi ajanjakso terävän alun jälkeen näkyy pukukopin ilmapiirissä.

– Täytyy valehdella, jos sanoo, että se ei vaikuttaisi kopin ilmapiiriin. Kaikki kuitenkin aina yrittävät parhaansa, eivätkä otteet jää yrityksestä kiinni. 

– Maaleja on tullut tehtyä viime aikoina liian vähän, ja se on isoin syy, miksi tappioita on tullut.

Vastuun jakautuminen mietityttää

Valin kirittäjäksi Lindbergin ja Eetu Anttilan ollessa sivussa hankittiin aiemmin Palloseurasta tuttu Julius Pohjanoksa. Pohjanoksa avasi Kärpät-ottelussa luukkua, mutta takuuta vakituisesta aloittavan maalivahdin roolista 18-vuotiaalle ei ole annettu.

– En tiedä vielä yhtään. Päivä kerrallaan on menty, eikä minulle ole sanottu vielä mitään jatkossa peluutuksesta. Julle on kuitenkin todella hyvä ja mukava kaveri, joten saa nähdä.

Vali lähti kauden alkuun tavoitteena olla U20-joukkueen ykkösvahti ja kannatteleva lukko. Liiga-vastuun avautuessa Vali on kuitenkin vakuuttunut, että hän voi vakiinnuttaa paikan Palloseuran edustusjoukkueesta.

– Alkukaudesta tavoitteeni oli se, että pystyisin kantamaan U20-joukkuetta. Viime aikoina olen täällä päässyt antamaan näyttöjä ja näen että pärjään täällä. On ollut sellainen kiva tunne, että täälläkin voisin pelata. Minulla ei ole kuitenkaan kiire mihinkään, joten pelaan siellä, missä pyydetään.

Tulevaisuudessa paistaa kirkas tavoite

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat häämöttävät jo kahden kuukauden päässä. Valin odotetaan olevan kisakoneessa mukana ja 18-vuotias tekee selväksi, että hän tavoittelee Nuorten Leijonien aloittavan maalivahdin paikkaa.

– Totta kai haluan sinne mukaan. Tällä hetkellä on ollut mielessä TPS:n toiminta, mutta sitten kun mahdollisuus tulee vastaan, niin haluan olla pelaamassa. En halua jäädä paitsi siitä.

Vali oli menneenä kesänä NHL-varausiässä, mutta ei kuullut nimeään varaustilaisuudessa. Hän pysyy kuitenkin luottavaisena siitä, että varausaika tuo tullessaan takaportin Pohjois-Amerikan kirkkaille valoille.

– Kyllä NHL on aina mielessä, jälleen valehtelisin, jos väittäisin muuta. Joko varaus tulee tai sitten ei, siinä on kuitenkin pari vuotta aikaa saada se. Keskityn tällä hetkellä hyvän työn tekemiseen, minulla on hyvät valmentajat täällä.

Loppuun keventävä kysymys. Kuka on Noa Valin maalivahti-idoli?

– Forssasta kun olen kotoisin, niin Saroksen Juuse on ollut pitkään. Perheemmekin ovat ilmeisesti aikanaan tunteneet.

» Lähetä palautetta toimitukselle