Juuso Puustinen haluaa johdattaa Sibirin pudotuspeleihin − "Täällä ei edes tunne olevansa ulkomailla"

KHL / Haastattelu
Suomalaiset Juuso Puustinen (takana) ja Mikael Ruohomaa juhlivat tässä jälleen yhtä Sibirin osumaa.
Kuva © Saimi Airaksinen
Toista kauttaan KHL:ssä pelaava Juuso Puustinen on tyytyväinen siirryttyään kesällä uuteen joukkueeseen. Peräti viiden suomalaisen pelaajan Sibir on kolmen vuoden tauon jälkeen matkalla pudotuspeleihin.

KHL:n itäisen konferenssin suomalaisin joukkue on Sibir Novosibirsk, jonka riveissä pelaa peräti viisi suomalaista. He ovat myös joukkueensa arvokkaimpia pelaajia, sillä he miehittävät sisäisen pistepörssin neljä ensimmäistä sijaa ja ykköstorjujan tontin. Yksi heistä on hyökkääjä Juuso Puustinen, joka siirtyi Sibiriin täksi kaudeksi Neftekhimikin riveistä.

− Hyvinhän täällä olemme viihtyneet. Pelit on kulkenut joukkueelta ihan mukavasti, ja me suomalaisetkin olemme hyvin pärjänneet. Sarja on erittäin tasainen, ja kovasti mekin haluamme päästä pudotuspeleihin mukaan.

Sibir on nyt kahden tappion putkessa, mutta Puustisen mukaan peli on kääntymässä parempaan suuntaan. Mikael Ruohomaa, Jukka Peltola, Jyrki Jokipakka ja Harri Säteri tekevät Puustisen lisäksi tulosta illasta toiseen.

− Kyllä meillä hyvä joukkue on. Välillä vaan on niin huonoa tuuria, ettei meinaa mikään onnistua. Meillä on tiivis puolustus ja Säteri torjuu loistavasti maalillaan. Meidän ylivoimammekin on toiminut ihan kelvollisesti.

Ammattimies on Puustisen hyvän kunnon taustalla

Siirtymistään Sibiriin Puustinen pitää oikeana ratkaisuna. Harjoittelu maittaa ja pelit kulkevat, kun mies on saanut olla terveenä. Hyvän pohjakunnon salaisuus löytyy Jyväskylästä.

− Täällä on paljon mielekkäämpää harjoitella ja pelata kuin Neftekhimikissä. Siellä oli liikaa vapauksia, ja homma kärsi sen takia. Ehkei tähän venäläiseen kulttuuriin vielä oikein sovi vastuun jättäminen pelaajille itselleen. Muutoinhan kehitys on siihen suuntaan kulkemassa, että kesän joukkueharjoitukset tulevat jollakin aikavälillä jäämään pois.

− Pelaajat pystyvät itse huolehtimaan itsestään, kuten NHL:ssä on tehty jo vuosia. Itse olen pysynyt terveenä eikä loukkaantumisia ole tullut. Jyväskylän-vuosilta tuttu Jari Pekkolan opeilla olen jo pitkään harjoitellut.

Lätkähullu kaupunki, jossa suomalainenkin viihtyy

Vaikka Novosibirsk on kaukana Suomesta, ei koti-ikävä kuitenkaan ole päässyt iskemään. Vapaa-ajallakaan ei ole tekemisen puute, vaan kaupungilla on paljon tarjottavaa suomalaispelaajille.

− Ihan normaali arki meillä täällä on. Miellyttävä kaupunki, jossa on paljon ostoskeskuksia ja hyviä ravintoloita. Elokuvateattereissakin näkee englanninkieliset elokuvat, joten ajan tasalla pysyään senkin suhteen. Meitä suomalaisia on täällä näin monta ja perheet ovat mukana, niin suomeakin saa puhua paljon ihan päivittäin. Ei täällä edes tunnu siltä, että olisi ulkomailla.

Venäjän kieltä ei Puustinen ole joutunut kovin paljoa opettelemaan, sillä englannin kielellä pärjää hyvin niin joukkueessa kuin kaupungillakin. Novosibirskin kannattajat ovat ottaneet suomalaispelaajat hyvin vastaan, toki hyvät suoritukset ovat asiaa helpottaneetkin.

− Tämä on kiekkohullu kaupunki. Meillä on lähes täysi katsomo kotipeleissä. Vaikka ulkona olisi 30 asteen pakkanen, niin innokkaimmat fanit odottavat hallin ulkopuolella ja pyytävät nimikirjoituksia ja yhteiskuvia. Tuo sama joukko kiertää vieraspeleissäkin. Näille kannattajille soisi sen, että me pääsisimme pudotuspeleihin ja pääsisimme siellä pitkälle. Kolme vuotta joukkue on nyt jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle