Joukkueen konkari Jutta Stoltenberg iski viime kaudella yhteensä 14 maalia.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Jutta Stoltenberg antaa kaiken tukensa HPK:n nuorille pelaajille: "Mailaa ei tarvitse puristaa, vaan välillä voi ottaa myös rennommin"

Haastattelu
HPK:n naisten joukkue koki suuria muutoksia kesän aikana. Joukkueen konkari Jutta Stoltenberg lähtee kuitenkin kauteen luottavaisin mielin, sillä joukkueessa muhii paljon potentiaalia.

– Itselläni on todella hyvä kesä takana. Olen treenannut ilman vammoja ja koen olevani paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Nautin myös kesästä treenaamisen ohella, joten mielikin on virkeä, kuvaa HPK:n Jutta Stoltenberg ja kertoo odottavansa kauden alkua innolla.

Naisten Liiga käynnistyy Hämeenlinnassa pelattavalla avausturnauksella 10.–11. syyskuuta, jolloin kaikki joukkueet pelaavat kaksi ottelua. Kauden alkuun on valmistauduttu pelaamalla harjoitusotteluita elokuun puolivälistä lähtien.

HPK:n harjoituskausi koostui viidestä ottelusta, joista kaksi pelattiin Ilvestä vastaan, kaksi viime kauden mestaria Kiekko-Espoota vastaan ja yksi HPK:n U15-joukkuetta vastaan. Vaikka ottelut eivät olleet tuloksellisesti suotuisia hämeenlinnalaisille, näki Stoltenberg joukkueen otteissa paljon hyvää.

"Olen treenannut ilman vammoja ja koen olevani paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin"

– Pelin jänne ei aivan kestänyt koko 60 minuuttia, mutta pelasimme hyviä pätkiä ja hyviä eriä otteluiden sisällä. Mielestämme pelasimme nousujohteisesti. Kesän jälkeen pelaaminen on aina hieman hakemista.

Lisämausteensa harjoituskauteen toi joukkueen suuri vaihtuvuus. Koko valmennus vaihtui viime kauden jälkeen, minkä lisäksi mukaan astui monia nuoria pelaajia. 

– Joukkueestamme taisi lähteä yli kymmenen pelaajaa, joten meillä on paljon uusia pelaajia sekä kokonaan uusi valmennusryhmä. Se luo tietynlaisia haasteita, kun muutos on niin suuri.

Harjoitusotteluiden suurin anti oli yhdessä pelaaminen sekä toisten pelaajien toimintatapojen oppiminen ja yleisen vaatimustason sisäistäminen. Nuorille pelaajille hyppy juniorisarjoista Naisten Liigaan voi tuntua suurelta.

Joukkueen keski-ikä on ainoastaan 20,46 vuotta, mikä on neljänneksi vähiten koko sarjassa. 30-vuotias Stoltenberg on joukkueensa vanhin pelaaja. Hän haluaa johtaa esimerkillään ja tuoda joukkueeseen rauhallisuutta ja tasapainoisuutta.

– Jonkun se vanhinkin on oltava, puolustaja heitti.

– Haluan näyttää, mitä se vaatii, että voi pelata Naisten Liigaa korkealla tasolla. Minulla on paljon kokemusta ja haluan ohjata, opettaa ja olla tukena. Mailaa ei tarvitse puristaa, vaan välillä voi ottaa myös rennommin.

HPK lähtee kauteen mitalitavoite mielessään.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto

Tavoitteena nuorten tukeminen ja esimerkillä johtaminen

Viime kaudella HPK:n taival katkesi puolivälierässä aina finaaliin saakka edennyttä HIFK:ta vastaan. Stoltenberg myöntää tuolloin HIFK:n olleen kokonaisvaltaisesti parempi, vaikka hämeenlinnalaisillakin oli omat ratkaisuhetkensä.

– Meillä oli mahdollisuus kaataa HIFK. Maalivahtipelimme oli hyvää, ja se antoi meille sauman voittaa otteluja. Maalinteko kuitenkin takkusi, joten kyllä sanon, että kokonaisvaltaisesti parempi joukkue meni jatkoon.

Nyt tavoitteet on asetettu entistä korkeammalle. 

"Pelaan sen takia, että nautin tästä ja tykkään haastaa itseäni fysiikkapuolella "

– Ennen kauden alkua joukkueemme asetti yhteiseksi tavoitteeksi mitalin. Sitä kohti etenemme välitavoitteiden kautta. Eihän kukaan sarjaa lähde pelaamaan hävitäkseen.

Stoltenberg kuvaa nuorta joukkuetta yhtenäiseksi, periksiantamattomaksi sekä innokkaaksi ja potentiaaliseksi. Eväät tavoitteen saavuttamiseksi ovat siis valmiina. Henkilökohtaisella tasolla kokeneella puolustajalla ei suurempia tavoitteita ole, sillä joukkueen etu menee kaiken edelle.

– Pelaan sen takia, että nautin tästä ja tykkään haastaa itseäni fysiikkapuolella sekä kehittyä paremmaksi pelaajaksi. Haluan olla johtava pelaaja niin HPK:ssa kuin koko sarjassakin ja päätavoitteeni on auttaa joukkuetta kaikin mahdollisin keinoin.

Stoltenbergiä voidaan kutsua seurauskolliseksi pelaajaksi, sillä hän on urallaan edustanut vain HPK:ta kaudesta 2008–09 lähtien. 

– Olosuhteet ovat aina olleet täällä kunnossa. Meillä on oma koppi ja hyvät treenivuorot. Naisurheilijana ne suurimmat syyt menevät kuitenkin henkilökohtaisen elämän puolelle.

– Lähteminen muualle ei ole niin yksinkertaista, kun kyse ei ole vain jääkiekon pelaamisesta. Aina pitää miettiä myös taloudellista puolta. Itselläni on työpaikka, jossa viihdyn erinomaisesti ja se tulee sekä tarvittaessa joustaa pelaamisen suhteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle