Julius Honka saa kotikaupungistaan pelejä veljensä kanssa ja haluttua vaihtelua − "Kaipasin uusia tuulia"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Julius Honka palasi kotikaupunkinsa tuttuihin ympyröihin.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Julius Honka palasi JYPiin pelaamaan veljensä kanssa. Mielessä siintää kehittyminen ja joukkueen auttaminen, jotta paluu Pohjois-Amerikkaan tulisi ajankohtaiseksi mahdollisimman pian.

JYP yllätti monet tiedottamalla Julius Hongan palaavan Suomeen ja kotikaupunkiinsa. Miehelle itselleen valinta oli looginen.

− Nyt on hyvät tunnelmat ja tämä oli hyvä ratkaisu. JYP on minun kotiseurani ja otti hyvin vastaan, kun taas minä haluan auttaa joukkuetta voittamaan, Honka miettii.

Paluu Suomeen tuli ajankohtaiseksi, kun jatkosopimusta Dallas Starsin kanssa ei syntynyt. Suomalaispuolustaja on kiekkoillut Starsin organisaatiossa viisi edellistä kautta, mutta vakipaikkaa ja kunnollista roolia on ollut vaikea saada.

Tätä kuvastaakin runsas hissiliikenne NHL:n ja AHL:n väliä, kun viiden kauden mittaisen taipaleen aikana NHL-otteluita kertyi 87 kappaletta.

− Haluan sinne takaisin. Nyt oli kuitenkin järkevää tulla tänne ja päästä pelaamaan, kun asiat venyivät, puolustaja kiteyttää. 

AHL:ssä Honka teki kovaa tulosta, kun 201 ottelua tuottivat 108 tehopistettä. Mainitun NHL-rupeaman aikana puolustaja iski tehot 2+11. Pistetahti siis selvästi laski.

Koska roolin vakiinnuttaminen oli vaikeaa, myös ajatukset maisemanvaihdoksesta heräsivät Hongan päässä. 

− Tuli sellainen olo, että kaipaan uusia juttuja. Mielenkiintoista olla nyt Suomessa.

Hongan sopimus JYPin kanssa on ottelukohtainen ja mahdollistaa siirtymisen ulkomaille milloin tahansa. Euroopan sarjatkaan eivät ole poissuljettuja, mutta tällä hetkellä keskittyminen on Suomessa.

− Pääasia nyt on pelaaminen ja joukkueen auttaminen. Täälläkin on hyviä jätkiä, joiden kanssa pelata, hän muistuttaa.

− Mennään viikko kerrallaan.

Ja yksi hyvistä jätkistä on..

"Hyviin jätkiin" liittyen, JYPin riveistä löytyy myös Juliuksen veli, Anttoni. Veljesten pelaaminen yhtä aikaa samassa joukkueessa ei ole ainutkertaista, mutta melko harvinaista. Veljen kanssa pelaaminen oli Hongan sanojen mukaan myös yksi siirtymispäätöstä helpottanut asia.

Siirto onkin synnyttänyt runsaasti spekulaatiota, nähdäänkö veljesten pelaavan samassa puolustajaparissa. Vahvuuksien puolesta se tuskin on kovin todennäköistä.

Keskenään veljekset eivät vielä ole tehneet yhteisistä peleistä kovin isoa numeroa.

− Rennosti puhuttu asiasta, ei ole liikaa mehusteltu. Tilanne on toki mielenkiintoinen, sillä ei näitä liian usein tule vastaan, vanhempi veli toteaa.

Hongan odotetaan tuovan kiekolliset vahvuutensa näkyviin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Nuorempaa veljeä pidetään hyvin lahjakkaana, mistä kertoo jo kuuluminen nuorisomaajoukkueiden vakiokalustoon sekä NHL-varaus Carolina Hurricanesiin. Myös Julius tunnustaa seuranneensa veljensä otteita tarkasti.

− Hauskaa päästä nyt vielä näin lähelle.

Liiga-debyytti ja kehittyminen kohti tavoitetta

Kun puheenaiheina on kehittyminen ja Pohjois-Amerikka, pelaamisen tärkeys toistuu Hongan puheissa. Roolia JYPistä mitä luultavammin on tarjolla, sillä Honkaa voidaan pitää tähtiluokan siirtona Liigaan.

Kehityskohteista puhuttaessa esiin nousee myös Liigassa pelattava peli itsessään, jonka Honka näyttää auttavan kehittymisessä kohti Pohjois-Amerikkaa.

− Suomessa pelattava kiekko on melko erilaista. Tärkein asia, mihin kiinnittää huomiota, on oikeiden ratkaisujen tekeminen oikeaan aikaan. 

Jotta siirto NHL:ään toteutuu, töitä on tehtävänä ja tämän myös Honka itse tietää. Kotikaupungissa puitteiden pitäisi olla kunnossa. Konkreettisia tavotteita Liiga-taipaleelle ei kuitenkaan löydy.

− Haluan vain auttaa joukkuetta voittamaan ja siinä sivussa itse kehittyä, minkä pystyn, mies tiivistää.

Hongan tunnelmat ovat odottavat myös sen takia, että kyseessä on pelaajan Liiga-debyytti. Diskoksen kasvatti jätti Suomen kaukalot A-juniorivuotensa jälkeen.

− Outo tilannehan se on, kun aikanaan tuli lähdettyä niin aikaisin, puolustaja viittaa siirtoonsa Kanadan juniorisarjaan kaudelle 2013-14.

− Pitää pelata, kuten osaa ja nauttia. Varmasti lennosta oppii asioita ja ottaa omat vahvuudet käyttöön, niin hyvä tulee.

Jälkimmäinen lause kiteyttää Hongan pelityylin. Se kuinka melko luomumaisesta pelityylistäänkin tunnettu pelaaja sopeutuu Liigaan, nähdään ensimmäisen kerran perjantaina, kun Pelicans saapuu Hippokselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle