Jukureissa huippukauden pelannut Oskari Salminen lähtee avoimin mielin Jets-organisaatioon: "Ne ei sopeudu suhun, vaan sun pitää sopeutua sinne"

NHL / Haastattelu
Mikkeli vaihtuu Oskari Salmisella ensi kaudeksi Manitobaan.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Oskari Salmisen tavoite on päästä pelaamaan NHL:ssä jo tulevalla kaudella, mutta mahdollisia haasteitakaan ei nuorukainen etukäteen murehdi.

Oskari Salminen pelasi Jukureissa huippukauden, ja 22-vuotiaan maalivahdin pelaaminen palkittiin NHL-sopimuksella Winnipeg Jetsiin, mutta toistaiseksi nuorukainen kokee pärjänneensä nopeasti tapahtuneiden isojen asioiden kanssa.

– Tosi hyvät fiilikset tulevasta! Vielä on hyvin pysynyt pää kasassa, ei ole jännittänyt vielä ollenkaan. Lähempänä ehkä alkaa jännittää. Vielä on virkeä mieli ja keskityn täysillä treenaamiseen. Porukoita myös yritän nähdä mahdollisimman paljon, koska pian olen sitten kahdeksan kuukautta muualla.

Kesän Salminen harjoittelee Marko Toreniuksen ja Jaakko Valkaman valmennuksessa.

– On ollut paljon uutta, juuri liikkumiseen ja teränkäyttöön liittyvää harjoittelua. Tosi spesifiä harjoittelua, jolla saa liikkumista paremmaksi. Aiemmin kesäjäillä olen tottunut harjoittelemaan kenttäpelaajien ehdoilla eli torjumaan kiekkoja. Tämä on nyt pelkästään meitä maalivahteja varten, mikä tuntuu todella hyvältä.

– Vähän täytyi miettiä muuttamista kolmeksi kuukaudeksi Helsinkiin treenaamaan, mutta tuntuu todella hyvältä päätökseltä. Kokeneempaa kaveria on ollut jäällä, niin olen saanut hyviä neuvoja. Ja valmentajillakin on kokemusta vaikka mistä, niin saa vinkkejä jään ulkopuoliseenkin elämään.

Kotkalaislähtöinen Salminen teki Liiga-debyyttinsä KooKoossa kaudella 2018–2019 ja pelasi Kari Lehtosen maalivahtivalmennuksessa Kouvolassa myös kauden 2020–2021. Ykköstorjujan rooli aukesi kuitenkin vasta viime kaudella Jukureissa Mika Tarvaisen valmennuksessa.

– Kaikki maalivahtivalmentajat ovat erilaisia. Valkaman ja Toreniuksen kanssa harjoittelu on ollut todella pikkutarkkaa, mikä mahdollistuu, kun ei ole joukkuetta ympärillä. Isoja kehitysaskeleita olen saanut otettua Lehtosen ja Tarvaisen valmennuksessa.

Maalivahti on tietyllä tavalla yksilöurheilija joukkueen sisällä, ja maalivahdin kohdalla hyvä yhteistyö maalivahtivalmentajan kanssa korostuu.

– Molemmat ovat tuoneet omanlaistaan näkökulmaa, mutta hyvin ovat osuneet myös omaan ajatusmaailmaan. Henkinen yhteensopivuus ja toimiva kemia on tuntunut maalivahtivalmennuksessa tosi tärkeältä.

Jukureiden päävalmentaja Olli Jokisella on mittava kokemus NHL:ssä pelaamisesta ja Pohjois-Amerikassa pelaamisesta, mutta hänen kanssa Salminen ei juuri ehtinyt jutella NHL-elämästä.

– Maalivahtivalmentajan kanssa olen eniten jutellut ja olen katsellut videoita viime kauden peleistä. He ovat puolestaan Toreniuksen kanssa keskustelleet, että mitä he haluavat pelissäni kehittää. Liike on ykkösprioriteetti: Pohjois-Amerikassa peli on nopeampaa ja poikittaisliikettä tulee paljon, niin liikkumista pitää saada terävämmäksi.

"Tavoite on päästä pelaamaan NHL:ssä jo ensi kaudella"

Jetsin ykkösmaalivahti Connor Hellebuyck on yksi NHL:n parhaita torjujia, ja vapaiden agenttien markkinoilta seura hankki David Rittichin kakkosmaalivahdiksi, joten Salmisella riittää työsarkaa raivata itselleen pelipaikka NHL:stä.

– Tavoite on päästä pelaamaan NHL:ssä jo ensi kaudella, mutta tärkeintä on kuitenkin saada mahdollisimman paljon peliaikaa ja totutella pohjoisamerikkalaiseen lätkään. Iso oppimisprosessi on edessä Liigan jälkeen.

Salminen suhtautuu tulevaan mutkattomasti ja turhia stressaamatta, eikä edes AHL:ssä eli “bussisarjassa” taivaltaminen mietitytä ennakkoon.

– Bussilla on tullut täälläkin paljon kuljettua. En yleisesti ottaen mieti asioita turhaan etukäteen, vaan menen avoimin mielin. Tosi vähän on ennakkotietoa Winnipegistä, kylmä siellä kuulemma on. Jetsistä ja farmiseurasta olen netistä katsellut tietoa.

– Pitää olla valmis sopeutumaan, mitä tahansa tulee vastaan. Ne ei sopeudu suhun, vaan sun pitää sopeutua sinne.

» Lähetä palautetta toimitukselle