Jukureiden tehopakki taivaltaa vastasuuntaan isänsä viitoittamaa tietä - "Olemme vastakohdat"

LIIGA / Haastattelu
Tšekki-puolustaja Jakub Galvas on kantanut Jukureiden kultakypärää alkukauden aikana.
Kuva © Samppa Toivonen - https://www.samppas.net
20-vuotias tšekkiläinen Jakub Galvas on ollut Mikkelin Jukureiden menestyksekkään alkukauden yksi valopilkuista. Kiekkokoulu ja kokkikoulu yhdistyvät tšekkinuorukaisen arjessa Etelä-Savossa.

Mikkelin Kalevankankaan jäällä viilettää tällä kaudella lupaava kahden suunnan puolustaja Jakub Galvas. Ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella pelaava puolustajalupaus on kantanut ison vastuun mikkeliläisten peräpään kiekollisesta pelistä. Tasakentällisin hän on pelannut Jukureiden ykköspakkiparissa läpi alkukauden.

Galvas pyörittelee Jukurien ylivoimaa viivalla, ja on mukana myös alivoimapelissä. Bravuurina tšekkinuorukaisella on luistelu ja kiekon kuljettaminen, ja Pohjois-Amerikan taalajäille tähtäävän puolustajan työmäärä kumpaankin suuntaan jäätä on iso.

Tšekkiläisen työmäärä konkretisoituu muun muassa tilastollisillakin tosiasioilla: alkukauden aikana nuorukainen on luistellut yli kymmenen kilometriä enemmän kuin kukaan muu Jukurit-joukkueesta. Kentällä hän saa vastuuta keskimäärin kolme minuuttia enemmän kuin muut mikkeliläisjoukkueen pelaajat.

Galvas on HC Energie Karlovy Varyn kasvatti, mutta on pelannut suurimman osan urastaan HC Olomoucin junioreissa ja edustusjoukkueissa. Viimeiset kaksi täyttä kautta hän on pelannut Olomoucin mukana Tšekin pääsarjassa Extraligassa, ja oli viime kaudella sarjassa eniten pisteitä tehnyt junioripelaaja (4+13=17).

Chicago Blackhawks varasi puolustajan viidennellä kierroksella vuonna 2017, mutta vielä taalajäiden portit eivät ole tšekkiläiselle avautuneet. Kauden alla Galvas kävi keskusteluja agenttinsa ja Blackhawksin seuraedustajien kanssa, ja päättivät nuorukaisen seuraavaksi osoitteeksi Mikkelin.

− Päätimme, että on kehitykselleni parasta, että tulen Liigaan pelaamaan. Vaikka en mennytkään Pohjois-Amerikkaan, halusin siirtyä kotimaani ulkopuolelle ja ottaa uuden askeleen urallani, Galvas taustoittaa.

Jukureiden kultakypärää useamman pelin kantanut puolustaja on kerännyt alkukauden 13:ssa ottelussa tehot 1+8=9. Tšekissä kiekkoilu oli Galvasin mukaan taktisesti melko samanlaista kuin Suomessakin, mutta muilta osin eroavaisuuksiakin löytyy.

− Liiga on hieman nopeampi ja pelejä tulee enemmän, joka on hyvä kehittymisen kannalta. Olen nauttinut pelaamisesta täällä: meillä on erittäin hyvä joukkuehenki. Mikkelissä on hauska pelata, Galvas nyökyttelee.

Kämpillä riisiä ja kanaa

Ensimmäistä kertaa suureen tuntemattomaan kotikulmiltaan poistunut nuorukainen on asettunut taloksi Mikkeliin varsin hyvin. Pääsääntöisesti mies pitää omaa matalaa majaansa pystyssä yksin, mutta toisinaan tšekkiläisen tyttöystävä on hänen seuranaan Etelä-Savon sydämessä.

Köökipuolen suorittaminenkin on ehtinyt vahvistumaan itsenäisen asustelun aikana.

− Aluksi oli omat haasteensa, mutta nyt olen päässyt elämisessä alkuun. Tyttöystäväni auttaa minua joskus, kun hän on täällä, mutta olen opetellut keittelemään ja pitämään huolta kämpästäni. Bravuuriruoka on tällä hetkellä riisi ja kana, mutta ehkä myöhemmin opin jotain hienompaakin, Galvas virnistää.

Muutoinkin eläminen Mikkelissä on ollut tšekkiläispuolustajan mieleen. Jukureita hän pitää hyvänä organisaationa kehittyä ja on tyytyväinen, että valitsi Suomen osoitteekseen kotimaankiekkoilujensa jatkoksi.

− Täällä on mahdollisuus mennä jäälle kahdesti päivässä, joka on ollut todella hyvä asia, sillä haluan käydä kentällä mahdollisimman paljon. Pääsen täällä paljon jäälle taitovalmentajan kanssa, puolustaja kiittelee.

Jakub Galvas liittyi Jukureiden joukkueeseen keväällä.
Kuva © Tero Liikanen

− Pystyn kehittämään päivittäin laukomistani ja luisteluani. Tätä mahdollisuutta ei ollut Tšekissä, koska meillä oli vain yksi jää käytössä. Tämä on siinä mielessä parempi organisaatio harjoitella, hän jatkaa.

Lopetettuaan keväällä harjoituksensa Olomoucin riveissä ja päätettyään siirtyä Jukureihin, Galvas harjoitteli Tšekissä oman valmentajansa johdolla. Loppukesästä nuorukainen kävi myös Chicagossa viikonmittaisella leirivisiitillä.

− Koen, että kehityin kesän aikana jälleen paljon. Esimerkiksi voimaa olen saanut paljon lisää, hän kertoo.

Isäänsä monipuolisempi

Galvas ei ole perheensä ensimmäinen puolustaja: myös poikansa Jakubin 4-vuotiaana ensimmäistä kertaa kaukaloon vienyt Lukas Galvas pelasi kiekkourallaan puolustajan paikalla. Lukas oli kuitenkin pelityyliltään täysin erilainen puolustaja kuin poikansa Jakub.

− Isäni oli puolustava puolustaja, mutta hän on antanut paljon neuvoja nimenomaan puolustamiseen. Kun hän pelasi, hän seisoi maalin edessä ja blokkasi vetoja. Olemme tavallaan vastakohdat puolustajatyypeissä, nuorempi Galvas hymyilee.

Vanhempi Galvas luuti uransa aikana kiekkoja ympäri Extraligaa yli 900 ottelua, keräten samalla vajaat 200 tehopistettä. Tehopisteidän lisäksi Jakubin isälle kertyi jäähyminuutteja uran aikana yli 800, joten omena on tippunut melko kauas puusta, sillä esimerkiksi tällä kaudella nuorempi Galvas on istunut jäähyllä vain neljä minuuttia.

Jukurit-puolustaja mieltääkin itsensä mieluummin kahden suunnan puolustajaksi.

− Haluan parantaa kaikkia ominaisuuksiani, mutta erityisesti luisteluani, koska haluan olla nopeampi. Laukomisessa on myös hiottavaa, mutta näissä asioissa on mahdollisuus kehittyä täällä. Pelini toimii hyvin silloin, kun luistelen paljon, joten kun kehitän sitä, pelikin menee eteenpäin, Gavlas muotoilee.

Tšekkiläisen kotipuolessa ollaan enemmänkin mielissään siitä, että hän ei suuntautunut pelkästään puolustavan puolustajan tontille isänsä viitoittamalla tiellä. Haaveena Jukureiden tšekkinuorukaisella on pelata Pohjois-Amerikassa tulevaisuudessa.

− Isäni kyllä tykkää, kun pelaan kahteen suuntaan, enkä vain puolustusalueella, Galvas naurahtaa.

− Toivottavasti harjoittelu ja työ kantavat pitkälle uralla, tšekki hymyilee.

» Lähetä palautetta toimitukselle