Jukka Jalonen valittiin Vuoden jääkiekkopersoonaksi – korostaa yhteistyötä lajissa Suomessa: "Se on poikkeuksellista"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jukka Jalonen on Vuoden jääkiekkopersoona.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Jalonen johdatti viime keväänä Leijonat maailmanmestaruuteen Slovakiassa. Mestaruus oli toinen Jalosen luotsaamana ja kaiken kaikkiaan kolmas Suomen jääkiekkohistoriassa. 

Jalonen on ohjannut kommenteillaan suomalaista jääkiekkokeskustelua viime vuosien aikana ja hän pitääkin hallussaan yhtä vaikutusvaltaisimman puhujan asemaa. 

Jatkoaika valitsikin äänestyksessään Jalosen Vuoden jääkiekkopersoonaksi. 

− Totta kai se tuntuu hyvältä, vaikka ei näitä hommia niiden takia tehdä. Mutta kyllä se jostain kertoo ja jotain hyvää on saatu aikaiseksi, Jalonen toteaa.

Jalosen luotsaama Suomi pelasi viime kevään MM-kisoissa laadukasta jääkiekkoa. Jalosen apureina toimivat Kärppien pääkäskijä Mikko Manner ja HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen. Pelillinen prosessi meni loogisesti eteenpäin kyseisen kolmikon johdolla.

MM-kultaan kulminoitunut prosessi oli luonnollisesti huippusuoritus. 

− Olen pelaajista sekä johtoryhmästä ylpeä, oli hieno seitsemänviikkoinen kokonaisuudessaan. Olihan se unohtumaton juttu kaiken kaikkiaan, Jalonen kertaa ja jatkaa:

− Tietysti alle 20-vuotiaiden MM-kulta, jota olin seuraamassa paikan päällä, oli myös hieno juttu.

57-vuotias Jalonen on kulkenut pitkän valmentajapolun. Kokenut luotsi on voittanut kahden aikuisten maailmanmestaruuden lisäksi MM-kultaa Nuorten Leijonien päävalmentajana sekä Suomen mestaruuden HPK:n penkin takana. 

Mestaruuksien lisäksi hän on valmentanut muun muassa Euroopan suurinta ja rikkainta jääkiekkoseuraa Pietarin SKA:ta. 

Mutta missä asioissa Jalonen on kehittynyt valmentajana viimeisten vuosien varrella? 

− Varmaan tässä on viime vuosina tullut ymmärrystä siitä, miten omaa ryhmää, johtoryhmää, pelaajia käsitellään ja miten heistä saadaan paras irti. Yhteistyötä tehdään, miten toimintaa johdetaan. Niissä on menty eteenpäin.

Suomalaiselle jääkiekolle vuosi 2019 oli hieno. Leijonien maailmanmestaruuden lisäksi Nuoret Leijonat voitti MM-kultaa vuoden alussa Kanadassa sekä Naisleijonat jäi maalin päähän kultamitalista kotikisoissa Espoossa.

Jalosen mukaan viime vuoden menestyminen osoittaa sen, että Suomessa on tehty laadukasta työtä. Ja sitä on tehty nimenomaan yhdessä.

− Mielestäni olemme aika pitkällä siinä, miten Jääkiekkoliitto tekee töitä seurojen kanssa ja maajoukkuevalmentajat seurajoukkuevalmentajien ja pelaajien kanssa. Se on poikkeuksellista maailman mittakaavassa. Tällaista samanlaista systeemiä kuin meillä, ei ole oikein muualla. Se on hyvän seuratoiminnan lisäksi yksi iso tekijä, että olemme tällä hetkellä maailman huipulla.

Jalonen peräänkuuluttaa, että viime vuoden menestymiseen ei voi tyytyä.

− Käytännössä aina, kun suomalainen joukkue lähtee pelaamaan, niin kyllä kultamitalista pelataan. Se on fakta tänä päivänä. Tuleen ei tietenkään pidä jäädä makoilemaan.

− Koko ajan pitää yrittää toimintaa kehittää ja sitä tässä edelleen tehdään. Saimme varmasti uskoa viime kaudesta, niin liittotasolla kuin myös seuratasollakin. Niin kauan, kun tehdään töitä yhdessä, kaikki on mahdollista, Jalonen jatkaa.

Yksi asia, mikä varmasti menee eteenpäin tulevanakin vuonna, on pelin evoluutio. Jääkiekko on muuttunut vuosien saatossa paljon ja koko ajan peliin tulee uusia, pieniä nyanssitason juttuja.

− Se (evoluutio) menee tietenkin eteenpäin, mutta ei varmaan mitään mullistavaa tapahdu. Peli vähän nopeutuu, kun pelaajat ovat jatkossa vähän nopeampia ja taitavampia. Nopeustaitavuuden merkitys korostuu, Jalonen pohtii. 

Hän kuitenkin muistuttaa, että suomalaisen jääkiekon peruspilari, yhteistyö, on avain menestykseen tulevaisuudessakin.

− Hyvä joukkuepeli erottaa aina jyvät akanoista, kun mennään turnauksiin ja sarjojen pudotuspeleihin. Kuitenkin pelaajien henkilökohtaiset tasoerot ovat aika pienet. Ja mielestäni valmentamisen merkitys nousee enemmän esille ja valmennustiimien toiminta yhdessä pelaajien kanssa, Jalonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle