Jukka Jalonen korostaa lajien monipuolisuutta juniorikiekkoilijoille: "Pitäisi olla paljon enemmän"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jukka Jalosella on paljon hienoja ajatuksia luennoillaan koko suomalaisen kiekkoilun edistämiseksi.
Kuva © Tiia Mahkonen
Jukka Jalonen luennoi tamperelaisille opettajille Tampereella Vapriikissa Lupa liikkua lupa harrastaa -ryhmän järjestämänä. Täysi sali sai kuulla mielenkiintoisen luennon ennen kaikkea Jalosen tavasta rakentaa maajoukkue sekä johtaa joukkuetta. Näiden asioiden ohella Jaloselta tuli paljon painavaa sanaa suomalaisesta kiekkoilusta.

Jukka Jalonen on erittäin kysytty luennoitsija. Hänen letkeä tapansa puhua sekä painava asiasisältö pitää kuulijat alusta loppuun hereillä luennolla.

Jalonen kertoo omasta urastaan ja uraan liittyvistä suurista voitoista mutta myös vastoinkäymisistä, kuten potkuistaan. Kertomuksissa tulee mielenkiintoisia taustoja mestaruuksien voitoissa ja erilaisia taustoja joukkueiden käyttämiin sloganeihin.

Missään vaiheessa ei tule epäselvää, kuinka tärkeänä Jalonen näkee koko joukkueen toimihenkilöiden ryhmädynamiikan. Jokaisen toimihenkilön pitää olla hommassa täysillä mukana, ja huumori on iso osa hyvän hengen luomista. 

Joukkueen rakentaminen

Joukkueen rakentaminen on iso prosessi ja paljon luotetaan tuttuihin pelaajiin, joiden osaaminen ja yhtälailla henkinen puoli tunnetaan.

Jalonen käy paljon keskusteluja Liiga-valmentajien kanssa pelaajista ja EHT-turnaukset sekä leiritykset kertovat valmennukselle paljon pelaajien sopivuudesta joukkueeseen. Pelaajille myös teetetään kyselyt, joissa halutaan nähdä pelaajan arvoja ja ajatuksia paljon muustakin kuin jääkiekosta.

− Ei nämä kyselyt suoraan ketään joukkueesta pudota, mutta ainahan se pistää miettimään pelaajan tarkoitusperiä, jos kyselyyn vastataan vähän mitä sattuu tai ei vastata ollenkaan.

Joukkue rakentuu Jaloselle tyypillisesti vahvasti roolituksen kautta.

− Lähtökohtaisesti meillä on kaksi keskushyökkääjää, jotka pelaavat ylivoimaa ja kaksi keskushyökkääjää, jotka pelaavat alivoimaa. Heidän ympärilleen sitten kasataan kaksi hyökkäävämpää ja kaksi puolustavampaa kentällistä. Puolustus taas rakennetaan niin, että pari puolustajaa pelaa ylivoimaa sekä muut alivoimaa.

Ajatuksia juniorijääkiekosta

Jalosella on myös vahva kosketus juniorijääkiekkoon ja hänellä on painavaa sanottavaa lasten ja nuorten valmennuksesta.

− Kyllä monipuolisuutta pitäisi olla paljon enemmän. Ei esimerkiksi 10-vuotiaan pitäisi pelata yksipuolisesti jääkiekkoa, vaan pitäisi ehdottomasti harrastaa muitakin lajeja. Kesällä voisi harrastaa esimerkiksi yleisurheilua ja jalkapalloa. Meillä on huippupelaajissa useita pelaajia, jotka ovat pelanneet hyvinkin pitkään jalkapalloa jääkiekon ohessa.

Nykypäivänähän kuulee jatkuvasti, kuinka seuroissa lapsia pistetään valitsemaan yksi laji hyvin nuorena eli ihan vastoin kuin Jalonen suosittaa.

− Asiaahan on paljon tutkittu muun muassa saksalaisessa jalkapallossa ja he vannovat monipuolisen harrastamisen nimeen. Meillä vain seurojen valmennuspäälliköiden pitäisi paremmin tiedostaa asia ja yksinkertaisesti saada osaavampia valmentajia junioripuolelle.

Opettajia valmennuksen kärkipaikoilla

Kun luennon kuulijat ovat opettajia, niin ei voi välttää kysymystä, miksi juuri opettajia on noussut koville paikoille valmentajina, kuten juuri Jalonen, jalkapallomaajoukkueen valmentaja Markku Kanerva ja vaikkapa Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola.

− Opettajiksi varmasti pyrkii ihmisiä, jotka luonteeltaan haluavat johtaa joukkoja. Ehkä luonnekin on sellainen, että pyrkii ottamaan kaikki huomioon ja tietysti opettajankoulutuskin antaa hyvät eväät valmentajaksi.

Vielä lopuksi on hyvä tehdä pieni katsaus Liigan pudotuspeleihin.

− On ollut hieno nähdä, kuinka väkeä on ollut paljon halleissa ja peli on ollut hyvin tasokasta. Voi olla, että ihan ei musta aiempia kausi kirkkaasti, mutta mielestäni nyt on parempi pöhinä pudotuspeleissä kuin vuosiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle