Jukka Jalonen kehui vuolaasti Marko Anttilaa – Sveitsissä on kokonaan uuden joukkueen vuoro

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Marko Anttila johdatti Leijonat voittoon Ruotsista.
Kuva © Tiia Mahkonen

Suomi päätti tappiokierteensä voittamalla Karjala-turnauksen päätöspelissään Ruotsin lukemin 4–1. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli ottelun jälkeen tyytyväinen, kun joukkue onnistui vihdoin voittamaan. Viimeisen pelin voitto maistui päävalmentajalle.

– Kyllä se oli tavoitteena. Aina se turnauksen viimeinen peli jättää maun suuhun – hyvän tai huonon. Tänään voitimme, niin jäi vähän parempi maku suuhun. Hyvä fiilis tällä hetkellä, ei käy kieltäminen, Jalonen kommentoi pelin päätyttyä.

Jalosen mielestä Leijonien pelaaminen parani turnauksen edetessä. Edellisen ottelun virheistä oli opittu ja niitä saatiin karsittua Ruotsi-otteluun.

– Kyllä se niin aina tuppaa menemään, jos vain saadaan viesti perille. Eilen olimme vähän turhan rohkeita tietyissä laitatilanteissa: kiekottomat pelaajat pelasivat vähän riskillä ja maksoimme hintaa siitä. Tänään saimme sen kuntoon ja ei tullut sellaisia paikkoja omaan päähän niin kuin eilen.

Valmennusjohto onnistui siis omassa tehtävässään.

– Nämä pelit analysoidaan ja arvioidaan aina ja pyritään tuomaan viestiä pelaajille, mitä meidän pitää tehdä paremmin, jotta voitamme pelejä, kuvasi Jalonen valmennusryhmän päätehtävää.

– Siinä me olemme yleensä aika hyvin onnistuneet, hän lisäsi.

Täysin virheetön ja totaalisessa kontrollissa Ruotsi-pelikään ei ollut, mutta maalilla pelannut Harri Säteri auttoi joukkuetta ottamalla tärkeitä torjuntoja vaikeilla hetkillä.

– Tuli paikkoja, mutta Säteri oli parhaimmillaan toisessa erässä, kun me olimme vaikeuksissa, päävalmentaja jakoi tunnustusta joukkueen maalivahdille.

Kapteenin johdolla voittoon

Kapteeni Marko Anttila oli Ruotsi-ottelussa joukkueen tehokkain pelaaja summaten yhden maalin ja maalisyötön. Vuoden 2019 maailmanmestarikapteeni sai myös Jaloselta kehut illan esityksestään.

– Anttila on tiukoissa paikoissa aina ollut parhaimmillaan jo vuosikaudet, ja tämä päivä ei ollut poikkeus.

Anttila näytti esimerkkiä hieman nihkeämmän Sveitsi-pelin jälkeen nousemalla tärkeässä paikassa parrasvaloihin. Anttilan luotettavuus kerää päävalmentajalta suitsutusta.

– En oikein muista, miten hän torstaina pelasi. Ei varmasti huonosti silloinkaan, mutta tänään oli erinomainen kun piti olla. Se on tyypillistä Anttilaa, Jalonen totesi kapteenistaan.

Pitkänhuiskea Anttila esitteli ottelussa myös pelisilmäänsä antamalla upean syötön voittomaaliksi jääneeseen Antti Suomelan osumaan. Jalonen on ohjeistanut Anttilaa ensisijaisesti laukomaan itse, mutta syöttääkin saa tilaisuuden tullen. Syöttö voittomaaliin sai päävalmentajalta ihailua osakseen.

– Anttilan kanssa olemme sopineet, että jos lapaan pystyy antamaan, niin saa syöttää, muuten kannattaa ampua aina itse.

– Antoi todella hienon syötön, se oli mahtava maali, Jalonen kommentoi Anttilan syöttöä ja Suomelan voittomaalia.

Seuraavaan turnaukseen uudella kokoonpanolla

Suomessa pelattu EHT-turnaus oli kauden ensimmäinen. Seuraava turnaus pelataan joulukuun puolivälissä, jolloin vuorossa ovat Sveitsissä järjestettävät ottelut.

Jalosen mukaan Sveitsin turnauksessa näyttöpaikan saavat uudet pelaajat, joista osan kanssa valmennusjohto on jo sopinut turnausmatkasta.

– On meillä jo kymmenkunta pelaajaa, vähän yli, sovittuna. Vaihdamme koko joukkueen. Lähdemme täysin uudella ryhmällä liikkeelle, kertoo Jalonen.

Päävalmentajan mukaan tiettyjä sarjoja ei tulla painottamaan valinnoissa, vaikka joskus tämä virheellinen käsitys saattaa pelaajalistoista välittyä. Hänen mukaansa on puhdasta sattumaa, jos jokin sarja korostuu valinnoissa.

– Ei ole. Voi olla, että tulee, mutta ei siinä mitään tietoista juttua ole. Ne menevät välillä siten kuin menevät. Emme me ole miettineet, mistä otamme Karjalaan, mistä Sveitsiin ja Ruotsiin, vaan miten se parhaiten luonnistuu ja miten pelaajat asiat kokevat, Jalonen taustoittaa pelaajien valintaa eri sarjoista maajoukkueeseen.

Viime keväänä Suomen olympia- ja MM-kultaan kapteenin roolissa johdattaneen Valtteri Filppulan osallistuminen turnaukseen ei ole vielä varmaa päävalmentajan mukaan.

– Emme ole olleet häneen nyt, emmmekä varmasti ole hetkeen häneen yhteydessä. Katsotaan sitten, kun turnaus lähestyy, kommentoi Jalonen Filppulan mahdollista osallistumista Sveitsin EHT:lle.

Ensimmäistä kertaa Sveitsissä järjestettävä EHT-turnaus pelataan 15.–18. joulukuuta. Suomi aloittaa turnauksen ottelulla Tšekkiä vastaan Helsingin jäähallissa 15.12.

» Lähetä palautetta toimitukselle