Jukka Jalonen kaatoi paskaämpärin kurinpitokomitean niskaan ja haukkui päättäjät maanrakoon: "He kusettivat meitä täydellisesti"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jukka Jalosella oli asiaa Leijonien harjoitusten jälkeen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli joukkueen harjoitusten jälkeen hyvin kipakalla tuulella. Yhdysvallat-ottelussa viheltämättä jäänyt Clayton Kellerin jalkapyyhkäisy Juhani Tyrväiseen aukaisi Jalosen sanaisen arkun.

– Kyllä tässä on vähän päässyt tunteisiin menemään. Tuomarille sattui pikku virhe, kun ei uskaltanut viheltää, mutta isoin virhe sattui IIHF:n kurinpitokomitealle. He antoivat vain pienen varoituksen pelaajalle, joka sen tempun teki.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton kurinpitokomitean toiminta sai Jaloselta täydellisen tyrmäyksen.

– He eivät kunnioita peliä, eivätkä arvosta pelaajia ja pelaajien terveyttä pätkääkään. Viesti on se, että jäällä saa potkia toista luistimella. Pelikieltoa ei tule, jos ei tule sellaista vammaa josta voi lähteä henki, Jalonen tuhahti.

Kurinpidon päätös olla langettamatta pelikieltoa Kellerille ei mahtunut Jalosen oikeudentajuun.

– Sitä on kyllä vaikea ymmärtää, miksi näin on päässyt tapahtumaan. Jos on vähänkään ollut jääkiekon kanssa tekemisissä, niin tajuaa, että potkiminen on yksi törkeimpiä tekoja mitä jäällä voi tehdä.

Sen sijaan ennen turnauksen alkua pidetyt puheet ovat olleet Jalosen mukaan pelkkää tyhjää höpinää.

– Mielenkiintoista tässä on vielä se, että päivää ennen kun kisat alkoivat, niin selkeästi kerrottiin, että teko on ratkaisevampi kuin seuraus. Nyt tässä ei tullut mitään isoa vammaa, mutta teko oli todella törkeä. He kusettivat meitä täydellisesti. Ihan puuta heinää.

"Kaikki pitäisi pistää saman tien kilometritehtaalle"

Kellerin tilanne ei kuitenkaan täyttänyt vaarallisen teon kriteerejä, mikä ihmetytti Jalosta perusteellisesti.

– Se ei ollut heidän mielestään vaarallinen. Minun mielestäni se on helvetin vaarallista joka kerta, kun pelaaja potkaisee toista. Siinä voi aueta valtimo ja lyödä päänsä jäähän. Eihän tässä ole mitään järkeä. Miten tuollaiset ihmiset voivat olla enää näissä hommissa. Kaikki pitäisi pistää saman tien kilometritehtaalle.

Suomalaisväriä kurinpitoryhmässä edustaa Liigankin kurinpitäjänä tunnettu Sampo Liusjärvi.

– Yritin soittaa hänelle, mutta ei vastannut. Olisin vain kysynyt, että olitko paikalla päättämässä. Jos ne kaikki seitsemän ukkoa on sitä mieltä, että tuosta ei pidä antaa pelikieltoa, niin he ovat kaikki ihan väärässä paikassa. Tätä päätöstä ei voi mitenkään puolustaa.

Jalosen mukaan kisoihin osallistuvat maat eivät ole tasa-arvoisessa asemassa kurinpitoratkaisuissa.

– Kyllä me se tiedetään, että jos se tilanne olisi ollut toisinpäin tai Italian pelaaja olisi potkaissut Patrick Kanea takaapäin. Mitä luulette, istuisiko pelikiellossa? Kaikki tietävät, että kyllä. Ihan varmasti. Se on tässä erittäin surullista, Jalonen totesi vakavana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös