Juho Markkanen lähti viime keväänä SaiPasta maailmalle: "Kehityin valtavasti siinä ajassa siellä"

Muut Sarjat / Haastattelu
Juho Markkanen torjuu kiekkoja tätä nykyä Berliinissä.
Kuva © Topi Lainio
Juho Markkanen kilpailee ykkösmaalivahdin paikasta Eisbären Berlinissä. Los Angelesin Kingsin varauksella siintää silmissä myös NHL.

Juho Markkanen lähti viime keväänä SaiPasta lyhyelle lainapestille Sveitsiin. Täksi kaudeksi matka jatkui Saksaan, jossa hän torjuu kiekkoja Eisbären Berlinin riveissä. Markkasen sopimus Eisbärenin kanssa kattaa tämän kauden.

Eisbärenin maalivahtikaksikko on nuori. Markkanen on 20 vuotta ja ykkösvahtina pelannut Tobias Ancicka 21 vuotta.

− Valmentajaltakin on tullut hyvää palautetta, ja hän on kertonut, että meistä voi heittää kumman tahansa askiin. Tavoitteena on pelata enemmän kuin kaveri.

Eisbären Berlin on juhlinut kahta viimeisintä Saksan mestaruutta, eikä Markkasen tavoite tälle kaudelle ei ole yhtään matalampi.

− Kolmatta DEL-mestaruutta toki haetaan putkeen!

Eisbärenin joukkue on kansainvälinen, kuten Saksan liigan joukkueet tapaavat olla. Joukkueessa on DELin avokätisen ulkomaalaispelaajakiintiön sallimissa rajoissa 11 ulkomaalaispelaajaa.

Markkanen kommunikoi joukkueen parissa pääosin englanniksi.

− Saksan puhuminen on haastavaa, mutta ymmärrän hyvin, mitä kopissa saksaksi puhutaan. Pienenä olen jo kuullut saksan kieltä ja olen opiskellutkin sitä, mutta nyt se alkaa tulla sieltä pikku hiljaa takaisin.

"Hyviä muistoja jäi Lappeenrannasta"

Markkasella on taustaa saksan kielestä jo lapsuudesta, sillä hän pelasi juniorina Sveitsissä, kun isä-Jussi torjui EV Zugin riveissä.

Markkasella on junioritaustansa myötä myös Sveitsin pelaajalisenssi, minkä myötä häntä ei lasketa Sveitsissä ulkomaalaispelaajaksi. Viime kauden päätteeksi hän olikin kaksi kuukautta Sveitsin Luganossa lainassa.

− Luganosta jäi todella paljon käteen. Pelasin vähän eri joukkueissa. En ehkä saanut pelata niin paljon kuin oli tarkoitus. Arki oli todella hyvää ja maalivahtivalmentajan kanssa teimme paljon töitä. Kehityin valtavasti siinä ajassa siellä.

Markkanen lähti viime keväänä maailmalle SaiPasta, jossa hän pääsi torjumaan viime kaudella 15 ottelussa.

− Meillä oli SaiPassa haastava viime kausi. Oli ikävää, että maalivahti Niclas Westerholm loukkaantui yhdessä vaiheessa, mutta sitä myöten itselle avautui kuitenkin pelipaikka. Oli hieno päästä pelaamaan − se aika varmasti kehitti. Hyviä muistoja jäi Lappeenrannasta.

Juho Markkanen kohtasi NHL-tähdet Berliinin-harjoitusottelussa.
Kuva © Topi Lainio

Isän jalanjäljissä joskus NHL:ään?

Lokakuun 2022 alussa Eisbären Berlin kohtasi harjoitusottelussa NHL-joukkue San Jose Sharksin. Sharks oli lopulta parempi lukemin 3−1.

Markkanen pääsi pelaamaan ottelun jälkimmäisen puoliskon. Hän iloitsi haasteesta.

− Tietysti olin odottanut, että pääsen mittaamaan, miten pärjään, millaista on pelata maailman parhaita vastaan. Sharks oli tietääkseni lähes täydellä kokoonpanolla kuitenkin mukana.

Isä-Jussi torjui vuonna 2006 Edmonton Oilersin riveissä aina Stanley Cup -finaaleissa asti, mutta joutui toteamaan Carolina Hurricanesin finaaleissa kalkkiviivoilla vahvemmaksi.

Juho Markkanen on Los Angeles Kingsin 112. varaus vuodelta 2020. Myös hänellä siintää maailman paras kiekkoliiga mielessä.

− Todellakin on NHL tavoitteena.

» Lähetä palautetta toimitukselle