Juho Lammikko oli MM-kultaleijonien tehopisteetön NHL-vahvistus – Nyt hän on Liigassa tehokkaampi kuin Jesse Puljujärvi

LIIGA, NHL / Haastattelu
Juho Lammikon ura Kärpissä on urjennut mallikkaasti.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Liigan lokakuun pelaajaksi valitun Juho Lammikon tähtäin on yhä NHL:ssä. Hän uskoo Kärppien olevan paras mahdollinen organisaatio matkallaan kohti tätä päämäärää, vaikka monet muut Pohjois-Amerikasta palaavat pelaajat hakeutuvatkin rahakkaampiin eurooppalaissarjoihin.

23-vuotiaan Juho Lammikon paluu kotimaahan on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti. Tästä kielivät 18 ottelussa summatut tehopisteet 7+15, jotka oikeuttavat pistepörssin toiseen sijaan, sekä valinta Liigan lokakuun pelaajaksi. Kahdeksan ottelun pisteputkesta maajoukkueen matkaan lähteneen Lammikon mukaan asiat ovat mallillaan.

− Olen saanut paljon vastuuta ja löytänyt hyvät ketjukaverit, joten sen ansiosta on tullut tulosta. Kun vielä joukkue menestyy, niin on ollut mukava pelata, Lammikko suitsuttaa.

Joukkuekaveri Jesse Puljujärven NHL-kuviot ovat olleet jo pitkään tapetilla, mutta myös Lammikolla on meneillään oma NHL-projektinsa. Hän pelasi viime kaudella 40 ottelua Florida Panthersin paidassa ja saalisti noissa otteluissa kuusi syöttöpistettä – joista neljä yhdessä ottelussa. Paluu taalajäille siintelee luonnollisesti nuoren pelaajan mielessä.

− Totta kai tähtäin on edelleenkin NHL:ssä. Eiköhän niin ole kaikilla. En kuitenkaan ole sen enempää miettinyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sillä silloin keskittyminen menee vääriin asioihin, Lammikko tuumii.

Alkukauden Lammikko viiletti vielä Panthersin mukana, mutta loppukaudella osoitteeksi vakiintui Panthersin farmijoukkue Springfield Thunderbirds. Suurempia kehityskeskusteluja Panthers-valmennuksen kanssa ei hänen mukaansa käyty, mutta tämän kauden kehityskohteet ovat siitäkin huolimatta selvät.

− Koin, että voin kehittää tasapuolisesti kaikkia pelini osa-alueita, mutta erityisesti halusin kehittää kiekollista peliäni. Sitä ja roolin ottamista.

Roolia Kärppien kultakypärä on päässyt Liigassa ottamaan. Hän kuitenkin kokee olevansa vahvoilla niin puolustavassa roolissa kuin tulosyksikössäkin.

− Floridassa olin puolustavassa roolissa, ja nyt vastuuta on enemmän. Olen kuitenkin sellainen pelaaja, että minulle käy kaikki. Minkä roolin saankaan, teen sen aina parhaani mukaan.

Kotoisen Liigan vetovoima Eurooppaan palaaviin, parhaassa peli-iässä oleviin pelaajiin on viime vuosina kalvennut Euroopan rahakkaammille sarjoille. Puljujärvi ja Lammikko muodostavatkin merkittävän poikkeuksen tähän kaavaan. Lammikolle Kärppiin osunut valinta oli kuitenkin luonteva.

− Olin katsonut, minkälaisia pelaajia täältä on lähtenyt eteenpäin, ja olin kuullut, että täällä asiat tehdään todella ammattimaisesti. Sen olen myös alkukauden aikana huomannut, hän kertaa syitä päätöksensä taustalla.

− Organisaatio on huippuluokkaa, huippuorganisaatio Suomessa. Tiesin, että täällä voin kehittyä vielä paremmaksi pelaajaksi ja voin auttaa tätä joukkuetta voittamaan, Lammikko kehuu työnantajaansa.

Viime kausi päättyi komeasti, kun porilaislähtöinen keskushyökkääjä oli tärkeänä palasena voittamassa Suomen historian kolmatta miesten jääkiekon maailmanmestaruutta. Tällä viikolla Lammikko palaa Leijonien paitaan, sillä hänet valittiin Karjala-turnaukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle