Juhamatti Aaltonen saa 500 runkosarjaottelua täyteen − kokenut hyökkääjä on huolissaan Liigan tulevaisuudesta

LIIGA / Haastattelu
Juhamatti Aaltonen saa 500 runkosarjapeliä täyteen. Näistä 331 on ajalta Oulun Kärpissä.

Liigan kärkijoukkueisiin kuuluva Oulun Kärpät on toistaiseksi pelannut ailahtelevan kauden. Silti oululaiset keikkuvat Liigan kärkipäässä. Juhamatti Aaltosen mukaan kausi ei ole mennyt ihan nappiin.

− Henkilökohtaisesti on ollut huono ja vaikea kausi. Joukkueenakin ihan hyvin aloitettiin, mutta viime aikoina ollut vähän nihkeämpää. Ei ole vielä hirveästi lastenlapsille kerrottavaa tästä kaudesta, hyökkääjä harmittelee.

− Mutta tässä on paljon vielä pelejä jäljellä. Koitetaan parantaa ja olla keväällä parhaimmillaan, Aaltonen tuumaa.

500 runkosarjaottelua on kunnioitettava saavutus missä tahansa liigassa, mutta Aaltonen ottaa asian omalla tyylillään.

− En oikein tiedä, millaisia ajatuksia se herättää. Onhan se varmasti tietynlainen rajapyykki. Välillä on vähän semmoinen fiilis, että onko siinä vähän liikaakin jo pelejä. Mutta ei siinä ole mitään erityistä, en tiedä miten noihin suhtautua, Aaltonen pyörittelee.

Hyökkääjä avaa sitä, mitä 500 ottelua juuri Suomessa on häneltä vaatinut.

− No ainakin pitkän uran, kun tässä ikääkin alkaa olemaan, hyökkääjä vitsailee.

Kotimaan liigan lisäksi hyökkääjä on pelannut ulkomailla kovissa sarjoissa. Vyöllä on pelejä rutkasti KHL:ssä ja SHL:ssä. Aaltonen on piipahtanut myös Sveitsin liigassa.

− Kyllähän tämä on vaatinut ammattimaisuutta, että pystyy vieläkin pelaamaan hyvällä tasolla, ja tietysti itsestään huolenpitoa. On tullut kuitenkin pelattua monta vuotta muissakin sarjoissa, loukkaantumisistakin huolimatta.

Suomen Liigan taso on herättänyt puhetta ympäri maata jo pidemmän aikaa. Lähes kahden vuosikymmenen mittainen ammattilaisura, 500 Liigan runkosarjaottelua sekä useat ulkomailla pelatut kaudet antavat Aaltoselle melkoisesti perspektiiviä aiheen kommentoimiseen.

Etenkin, kun mies on päässyt näiden vuosien aikana näkemään lajin kokemat suuret muutokset.

− Kyllähän Suomen Liiga on nuorentunut vuosien aikana. Ei siinä mitään, ihan hyvä sarjahan tämä on ja hyviä nuoria jätkiä myös. Vauhtia löytyy. Lätkä on muuttunut täällä tosi paljon. Ruotsi alkoi jo kauan sitten pelaamaan tällaista peliä, ja se on nyt alkanut tulemaan tänne Suomeenkin.

− Kun tässä tätä koronaakin on, niin miettii mikä Liigan tulevaisuus on. Varmaan seurat on vaikeuksissa. Mietityttää, miten pystymme jatkossa kilpailemaan esimerkiksi Ruotsin ja Venäjän liigoja vastaan, vaikka KHL onkin ihan eri sarja. Tuntuu, että kun muissa sarjoissa on enemmän rahaa, sitä kautta he vähän karkaavat. Rahan myötä siellä on myös kovempia pelejä.

Taikurin tarinaa Suomen maalta

Kärppien juniorimyllystä maailmalle hypännyt Aaltonen avaa syitä sille, miksi hän kerta toisensa jälkeen palaa tuttuun ympäristöön.

− Varmaan se, että tänne Ouluun on hyvät kontaktit. Aina on ollut mahdollisuus tulla, ja molemmat ovat olleet kiinnostuneita, niin miksi ei. Jotenkin sitä on aina vaan ajautunut tänne.

− Totta kai tämä on meillekin bisnestä ja joutuu miettimään taloudellista puolta. Aina on tullut mietittyä, että haluaa hyvään joukkueeseen, jossa voisi pärjätä ja pääsisi pelaamaan hyvään rooliin hyvien jätkien kanssa. Se on ollut se tärkein pointti. Ei kai siinä mitään kummempaa ole.

Aaltonen on kerännyt vyölleen 117 runkosarjapeliä Pelicans paidassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Juhamatilla on vyöllään 52 runkosarjaottelua Helsingin IFK:n paidassa.

Jos Kärpät on ollut Aaltoselle tuttu ja turvallinen paikka, ei Lahtikaan kauheasti kalpene ainakaan miehen omasta mielestä.

− Pelsu on ollut mulle helposti sanottuna yksi tärkeimmistä seuroista. Olen viihtynyt Lahdessa aina tosi hyvin ja sain sieltä aikoinaan tarvittavan seuraavan stepin, kun pääsin isompaan rooliin. Joku siinä paikassa on, että siellä on aina peli kulkenut.

Aaltonen pelasi HIFK:ssa kaudella 2016-2017. Otteluita kertyi runkosarjassa 52, ja pisteitä 19+20=39. Hyökkääjälle jäi lämpimät muistot kyseisestä kaudesta. 

− Oli hieno olla osa varmasti Suomen legendaarisinta organisaatiota. Harmi vaan, kun ei pystytty HIFK:ssa tai Pelsuissa voittamaan. Mutta on ollut hienoa pelata monessa eri joukkueessa, nähdä erilaisia organisaatioita ja tutustua erilaisiin pelaajiin. Se on iso rikkaus niin uran kuin elämänkin kannalta.

Taiteilijalla ei ole kiire pois jääkiekon parista

Iin taikurilla riittää vielä halua pelata.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Kuten Aaltonen itse toteaa, hän ei ole enää nuori ja uran päättyminen lähestyy. Monien huulilla onkin kysymyksiä: Missä hyökkääjä nähdään ensi kaudella? Kenties Suomessa? Vai onko vielä kokematta jotain jossain muualla?

− Kyllähän sitä miettii, kun ikää alkaa olla. Mutta ei tässä lopettelemassa olla. Kyllä tässä haluaa vielä kokea. Mutta on vaikeampi sanoa, että mitä ja missä, hyökkääjä toteaa.

− Ei ole mitään kiirettä pois jääkiekon parista. Mutta katsellaan kaikkia vaihtoehtoja. Kunhan saisi hyvän roolin joukkueesta. Ei tässä kyllä mikään markkinoiden kuumin nimikään olla, paikkoja voi olla rajallisesti, Aaltonen tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle